Aş şterge-o pe Amy

Intenţionat am amânat să răspund la interogatoriu, ca să pice într-o zi de duminică. Pentru că asta e ziua în care ne ocupăm de cărţi.

1. Dacă vi s-ar propune să vă scrieţi biografia, cărui scriitor i-aţi încredinţa sarcina aceasta?
Pai, aşa cum am văzut că au răspuns mulţi – aş scrie-o eu. Dar, parcă mi-ar plăcea să văd cum ar scrie-o şi un scriitor mai cunoscut, dar bun. Nu-l pot alege.

2. Care sunt motivele pentru care i-aţi încredinţa lui sarcina aceasta?
Pentru că eu ştiu cel mai bine ce şi cum s-a întâmplat în viaţa mea.
Pentru că aş fi curioasă cum ar scrie altcineva despre mine.

3. Este sfârşitul lumii. Ce carte aţi pune în capsula cosmică pentru a păstra o « urmă» a umanităţii?
Hmm… cred ca Fahrenheit 451. Sau Singur pe lume. Sau un ghid turistic care să vorbească despre toate locurile pământului, 1001 locuri istorice de vizitat într-o viaţă.

4. Cum arată pentru dvs pauza ideală pentru a citi o carte?
O zi în care toţi sunt plecaţi sau când toţi sunt la muncă, în care sunt singură, nu am net, nu am laptop sau desktop, e soare, e plin de verde, nu e prea frig, nu e prea cald, am un şezlong sau un hamac la umbră, un ceai sau un cocktail lângă mine şi o carte pe care să n-o pot lăsa din mână. Aaah, dulce reverie. 🙂

5. Dacă aţi avea puterea de a « şterge » un personaj de roman care ar fi acesta?
Hopaaa… Cred că din Micuţele doamne aş sterge-o pe Amy, ca să rămână Jo cu Laurie… deşi probabil, la cât de încăpătânată a făcut-o Louisa May Alcott, mă cam îndoiesc că ar folosi la ceva ştergerea ei.

6. Care sunt motivele pentru care aţi scoate acest personaj?
Am zis deja.

7. Câţi kilometri aţi merge pentru a găsi o carte ?
De obicei, cărţile vin la mine. Întotdeauna s-a întâmplat aşa. Încă mai aştept Oceanografie a lui Mircea Eliade, da’ vine şi ea, n-am strigat-o încă în zarea care trebuie.

8. Dacă ar fi posibil să vă întoarceţi în trecut ce scriitor aţi vrea să întâlniţi ?
Am zis deja pe Facebook la un moment dat: pe Simone de Beauvoir. Da’ şi pe Georges Sand, Nikos Kazantzakis şi Truman Capote.

9. Care ar fi primele cuvinte care i le-aţi adresa (În afară de « Bună ziua ») ?
Lui Simone i-aş spune “Mulţumesc” şi aş îmbrăţişa-o.
Lui Georges Sand: “Felicitări că ai îndrăznit să ieşi din tipare.”
Lui Nikos Kazantzakis: “Povesteşte-mi despre Zorba.”
Lui Truman Capote: “Just walk and talk”. Cred că era un spectacol ambulant.

10. Descrieti biblioteca visurilor voastre.
Nu-mi doresc o bibliotecă mare pentru că n-aş ajunge să citesc cărţile din ea. Acum am deja 5 rafturi de cărţi şi îmi vine să plâng când mă găndesc că mai bine de trei sferturi sunt necitite. :((

Mi-ar plăcea să fie o cămăruţa în care să încapă o bibliotecă cu rafturi până sus, unde să am un birou, o canapea confortabilă şi un fotoliu la fel de comod, sub o lampă. Fereastra să fie maaare de tot, iar în afara ei să am un pom care să îmi umbrească încăperea. Să am un ceainic în care să-mi fac mereu ceva bun şi sănătos. Ah, şi în biblioteca asta timpul să stea în loc. 🙂

O să dau leapşa unor oameni pe  care îi ştiu cititori, dar care nu scriu despre cărţi: Cireaşa, Maldita, Cristina, Dojo, Fleurdulys şi Sirg.

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge