Castele, cetati si lacuri

Încet, încet ne apropiem de sfârşitul concediului nostru, aşa că o să vă vorbesc azi despre a III-a şi a IV-a zi, lăsând “the best” for last.

Conform hărţii şi planurilor, a treia zi, marcată cu roşu pe minunatul traseu, am plecat din Făgăraş spre Bran, unde aveam să vizităm Castelul lui Ţepeş, Cetatea Râşnov şi bonus, Braşovul, care fusese şi el eliminat în preliminarii.

Castelul Bran – dorinţa de a-l vedea s-a născut când am fost la Castelul Corvinilor. Nu ştiu din ce motiv, da’ nu faptul că Ţepeş a locuit acolo şi că e faimos pentru legenda lui Dracula mi-au stăruit în minte, ci faptul că Natalia Oreiro şi-a filmat acolo un videoclip. Da, destul de ciudat… Ce pot să vă spun ? Intrarea e 25 de lei parcă, şi taxă foto nu există. De-aia am şi exagerat cu pozele. Partea nasoală e că lumea intră buluc şi încăperile sunt foarte strâmte. Tre’ să aştepţi mult sau să te rogi de alţii să stea dacă vrei să faci o poza fără capete, mâini sau jumătăţi de oameni. În fântâna din curte am aruncat un bănuţ şi mi-am pus cea mai arzătoare dorinţă. Om vedea cât noroc am.

Cetatea Râşnov – am avut aşteptările cât casa în ceea ce priveşte această cetate, dar am fost dezamăgită. Acum câţiva ani, o cunoştinţă compara Râşnovul cu Kamerlengo din Trogir şi după spusele lui a noastră era net superioară. Impresionată de Kamerlengo, mă aşteptam ca Râşnovul să fie cu adevărat spectaculos. N-a fost. Am plecat de-acolo cu codiţa între picioare.

Braşovul – s-a înscris pe listă pentru că până în ora 16 terminaserăm deja cu obiectivele pe ziua aia şi cum nu voiam să ne plictisim, am dat o raită pe-acolo. Am văzut Biserica Neagră, Piaţa Sfatului, dealul de sub Tâmpa, şi câteva străduţe care mi-au adus aminte de Bratislava, Veneţia şi Barcelona. Am găsit cel mai fermecător anticariat în care am păşit eu vreodată şi am plecat de-acolo cu Patul lui Procust, Raport către El Greco, Golful francezului şi un volum de Diderot cu Călugăriţa, Nepotul lui Rameau şi Jacques fatalistul. Însă Braşovul mi-a oferit o surpriză extrem de plăcută când am auzit pe cineva strigându-mi numele. Ce şanse sunt ca atunci când îţi auzi numele strigat, într-un oraş străin, în care nu cunoşti pe nimeni, să fii chiar tu persoana strigată. La a doua chemare m-am oprit, am întors capul şi l-am văzut pe Octavian făcându-mi cu mână de pe o terasă. Nu mi-a venit să cred şi m-am bucurat tare mult să îl revăd, mai ales în asemenea împrejurări. Am stat oleacă la poveşti, după care ne-am luat rămas-bun, promiţându-ne că încercăm să ne vedem şi a doua zi la Sinaia. Deşi am sunat (şi Octavian n-a răspuns) am făcut-o doar pentru a-l anunţa că nu ne mai încadrăm în timp şi că trebuia să ne grăbim puţin. Îmi pare rău că n-am apucat să bem o cafea în Sinaia, dar, cine ştie, poate cu altă ocazie. 🙂 mai multe poze

Când am terminat şi cu Braşovul, ne-am dus “acasă”. Adică la Pensiunea Dumbrava, situată la 3 km  de Bran, unde am avut la numai 50 de lei un apartament. 😛 Adică un dormitor cu o cameră de zi. Asta pentru că au trebuit schimbate camerele şi nu ne-a cerut mai mult pentru ce am primit.

A IV-a zi aveam doar 2 obiective pe drumul spre Lacul Roşu : Castelul Peleş şi Lacul Sfânta Ana.

Castelul Peleş – frumos, încântător, deosebit, impresionant şi tot ce vreţi. Dar cei 50 de lei pe care i-am plătit pentru a vedea parterul şi etajul 1 mi-au lăsat un gust amar. Poate unora li se pare puţin, însă eu nu m-am pregătit sufleteşte pentru o asemenea sumă. E drept că nu-l vezi în fiecare zi, da’ totuşi… Apoi, un alt minus a fost timpul pe care l-am pierdut în faţa porţii, aşteptând să întrăm. Nu înţeleg de ce nu sunt fixate ore pentru grupuri de câte 50 de persoane, astfel încât să nu stea toţi ca prosţii, buluc la uşă. Plus că străinii intră separat de români, deci mai tre să aştepţi şi după ei. Un plus au fost ghizii. Adică nu ne-a lăsat de capul nostru să ne uităm şi să nu înţelegem nimic, ci ni s-a explicat, ni s-a povestit şi ni s-a răspuns la întrebări. Mie mi-au plăcut cel mai mult biroul sau camera de studiu a Reginei Maria şi cele 3 camere ale domnişoarelor de companie. Mi-a plăcut tot ce-am văzut şi am fost impresionată de tot, însă astea au fost preferatele mele. poze

Lacul Sfânta Ana – am ţinut morţiş să-l văd pentru că e singurul lac vulcanic din România şi oricum nu-s prea multe în Europa, măcar ne mândrim că avem şi noi unul. Pe drum, pentru că am stat prea mult la Peleş, io l-am scos din discuţie, Iubi l-o băgat din nou. Drumul până acolo e execrabil, plus că la 1,5 km de lac există o strajă care îţi cere bani pentru parcare. 5 lei să o laşi sus, 10 să cobori. Ah şi n-aveai voie să parchezi maşina pe marginea drumului pe o distanţă de 2km. Degeaba m-am certat cu boul ăla şi am încercat să îi explic că nu vreau decât să cobor să vad lacul, să fac o poză şi să plec, el nu şi nu şi nu. Am crezut că-l pocnesc. Era în jur de ora 17 sau 18 când am ajuns, deci era clar că nu stăteam nici la plaja, nici la baie (apropos, se poate face baie, io am crezut că nu), da’ te pui cu prostul ? Frumos, n-am ce zice şi mi-ar fi plăcut să mă bălăcesc puţin, da’ nu era timp. poze

Drumul spre Lacul Roşu a fost un dezastru. Atâta ne-am învârtit şi ne-am şi rătăcit, până când am reuşit să ajungem în creierii munţilor pe la ora 22 şi ceva, io tremurând de spaima întunericului şi a serpentinelor.

Dar despre experienţa neplăcută cu Lacul Roşu, va povestesc mâine. Aceasta a fost penultima zi a concediului nostru.

13 Comments

  • mOntecOre

    drumul pana la sf ana nu e execrabil …e rupt, Stefan (nume de cod: iubi) a fost nevoit sa isi lase masina in camp, si apoi am mers cu alti prieteni cu masini mai adecvate putin…Niciunul din grup nu se va mai intoarce acolo pana nu apare la tv ca au reparat drumul. Pana la Lacul Rosu nu ma mai pronunt:)) Si daca ati luat-o noapte doamne ajuta ca sunteti teferi.

  • Izabela R.

    Amticariatul din Brasov… te referi cumva la cel de langa Biserica Neagra? E un loc divin, as putea sta ore intregi acolo :X. Drumul spre Sf. Ana mi-a scos si mie peri albi, mai ales ca am facut traseul pe ploaie.

  • Tomata

    @ Ana → Am pus poze si am si scris despre Castelul Corvinilor. Intra pe linkul de pe text si o sa ajungi la ele. 🙂

    @ Oana → Nope, taxa e de 35 de lei, n-am innebunit sa dau atata.

    @ montecore → Dap, atat a fost. Iar despre drumul de la Sf. Ana… mi s-a rupt sufletul de drumul ala, si e mare pacat, ca lacul ala e foarte frumos si locurile alea chiar merita macar o dupa-amiaza…

    @ Izabela R → Chiar la el. E divin, intr-adevar. 🙂

    @ mariusrusu → Si Franta are castele din plin si nu mai are nici printi, nici printese 😛

  • artistu

    * Castelul Corvinilor (ca tot ai amintit la inceput de el) e pe lista nostra de TO DO, de vreo 3 ani, da’ uite ca nu am ajuns nici pana acum. In schimb, Branul si Rasnovul, fiind re;atiov aproape de Bucuresti, le-am vazut de mai multe ori.
    * Brasovul cred ca si daca se va urati rau de tot, mie tot frumos mi se va parea, ca in vacantele copilariei, stateam mereu cate 2-3 saptamani pe acolo. Insa la ora actuala Brasovul chiar se infrumuseteaza pe zi ce trece
    * La Sf Ana noi am vrea sa ajungem prin octombrie, macar vreo 4 zile
    * Pacat ca finalul concediului vostru s-a lasat cu parte urata la Lacul Rosu. Noi avem amintiri foarte misto de acolo. A fost primulnostru revelion petrecut impreuna cand ne-am cunoscut!
    Va pupam si va uram concedii superbe data viitoare! 😉

  • Tomata

    @ artistu –> Castelul Corvinilor e mai departe de voi, si poate de-asta il tot amanati. Brasovul e un oras foarte frumos si sunt convinsa ca as mai avea ce sa vad acolo. La Sf. Ana, te-as sfatui sa mai astepti. Nu de alta, da’ daca mergi cu masina, o sa iti vina sa o plangi de mila. Cu cortul nu ai voie jos, doar la 1,5km distanta. Nu ai voie sa faci foc… deci, daca nu te duci la pensiune…
    Multumim, si noi voua va dorim la fel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *