Jurnal din Anul Ciumei

daniel defoejurnalAutor: Daniel Defoe
Nationalitate: englez
Titlu original: A Journal of the Plague Year
Anul aparitiei: 1722
Nr.pagini: 276
Premii: nu
Ecranizare: nu
Nota mea: 4/5
Alte romane de acelasi autor: Robinson Crusoe, Moll Flanders

Era demult pe listă, dar nu l-am băgat în seamă până când a trebuit să fac comandă la buybooks. Am citit atât de multă literatură contemporană în ultimul timp încât am pus mâna pe Jurnal din Anul Ciumei cam cu tragere de inimă. Dar cum mă entuziasmez de orice carte nou-venită în bibliotecă, răsfoind-o şi citind pe ici pe colo, am lăsat la o parte tragerile de inimă şi m-am avântat înspre cele 270 de pagini cu curiozitate.

N-a fost ce m-am aşteptat, dar de fapt nici nu ştiu la ce m-am aşteptat. Este exact ce spune că este: un jurnal al anului în care ciuma a secerat prin Londra, 1665-1666. Nu ştiu de ce am avut eu impresia că povestea o să fie deraiată în altă parte, ciuma fiind doar decorul în care se desfăşoară alte lucruri. Nu. Ciuma este personajul principal, personajul negativ, personajul care abia aştepţi să moara sau să i se întâmple ceva.

Există totuşi un narator, un martor ocular al întregii tragedii care ne poartă prin toate casele, pe toate străzile şi la marginea tuturor gropilor în care sunt aruncaţi morţii, şi prin reflecţiile căruia Defoe îşi exprimă convingerile şi ne face cunoscută moartea cu toate repercusiunile ei.

Romanul începe fără prea multă introducere cu instalarea ciumei în Anglia, venită din Olanda. Un adevărat document al epocii, Jurnal din Anul Ciumei înregistrează cu date mai mult sau mai puţin exacte numărul morţilor, manifestarea bolii, efectele molimei asupra societaţii şi a structurilor ei. N-am putut să nu fac o legătura cu Eseu despre orbire în momentele în care haosul creat de boală i-a făcut pe oamei să se comporte iraţional, să încerce să profite unul de altul, să manipuleze, chiar şi în vremuri de o asemenea seriozitate şi gravitate. O mulţime de vraci şi aşa-zişi tămăduitori îşi pun la uşi tot felul de anunţuri cum că ar deţine leacuri care mai de care mai “salvator” şi mai “miraculos” . După spusele lui Defoe, mulţi oameni şi-au grăbit moartea bând şi înghiţind ierburi şi amestecuri ce promiteau evitarea sau vindecarea ciumei.

Naratorul are un rol asemănător cu cel al unui jurnalist “de la faţa locului” care ne informează în legătură cu tot ce vede pe stradă şi în documente, povesteşte despre acţiunile autorităţilor, despre cum funcţiona mecanismul carantinei, care numai carantină nu era, care vorbeşte cu oameni şi redă dialogurile, care îşi asumă incertitudinea cu privire la unele întâmplări pe care le cunoaşte din auzite, dar care, oricât de obiectiv prezintă contextul, nu se abţine să îşi exprime şi impresiile subiective.

La fel ca toate personajele lui Daniel Defoe, si naratorul Jurnalului se bucură de un final fericit. Nu mai ştiu pe unde am citit, însă oricât de încercate sau chiar depravate ar fi personajele lui Defoe, întotdeauna lucrurile se termină cu bine pentru ei. La fel şi în Robinson Crusoe si în Moll Flanders, că despre alte cărţi nu pot să vă povestec pentru că nu le-am citit.

Alte lucruri nu prea pot să vă spun pentru că ar însemna să fac acelaşi lucru pe care l-a făcut şi autorul: să relatez de la locul faptei. Oricum, imaginile pe care le-a creat m-au şocat şi nici că pot să-mi închipui cum ar fi să aud oamenii urlând pe stradă de durere sau căzând morţi în timp ce merg dintr-un loc în altul sau să văd o căruţă cum duce la groapa comună zeci de cadavre stivuite unul peste altul…

E dur, dar îl recomand.

12 Comments

  • trifoi

    Mi-a placut foarte mult Moll Flanders, mai mult decat Robinson (iar povestea lui Robinson a fost rescrisa foarte fain de Michel Tournier in “Vineri. Sau limbile Pacificului”). Chiar vreau si eu sa incerc “Jurnal din anul ciumei” 🙂

    Mersi de recomandare!

  • Xenonisis

    Interesantă carte, cred că vreau să o citesc, poate mi-o aduce Moş Crăciun, cine ştie…

    Ciuma e fenomenul care a afectat Europa cel mai tare, aş spune eu! Unul din doi oameni a murit atunci, wow, ăsta da blestem! Ce nebunie şi isterie generală trebuie să fi iscat această maladie în Europa acelor vremuri, nici măcar nu ne putem imagina astăzi!

    Tomato, nici nu aş fi crezut că ai curajul să citeşti asemenea cărţi! Femeia -în general- închide ochii de durere şi nefericire şi când se înţeapă în ac (doar un exemplu, ştiu că nu prea mai cos femeile din ziua de azi)…

    Bravo, citind ceva atât de extrem arăţi că eşti şi foarte inteligentă, nu numai frumoasă!

  • Monica

    Eram in anul 1 de facultate cand am citit acest roman; mi-a placut mult, atunci! Acum l-as citi cu alti ochi, cu siguranta!

    🙂 seara linistita sa ai!:)

  • Tomata

    @ trifoi –> Am citit Vineri. Sau limburile Pacificului si mi-a placut foarte mult. Mai mult decat Robinsonul original. Eu cred ca am cam terminat cu Daniel Defoe, adica astea 3 cartile ma interesau de la el. Cine stie ce-o fi in viitor, dar acum nu mai am nimic pe lista scris de el.

    @ Xenonisis –> Da, e foarte interesanta, mai ales cand stai sa iti imaginezi si sa vizualizezi cum ar fi fost sa vezi toate alea. Cumplit. Odata cu cartea asta am facut si eu ceva cercetari si nu-mi vine sa cred cate tari din Europa si nu numai s-au confruntat cu molima. Si cate alte plagi s-au mai abatut asupra omenirii.
    Despre curajul de a citi asemenea carti… nu stiu ce sa zic… am un fel de placere macabra care ma usureaza cand imi dau seama ca in zilele noastre lucrurile nu mai stau la fel si intr-un fel, citesc distopii pentru a ridica ochii din carte si pentru a zice: “Doamne, bine ca nu e aievea!”. Mai am in plan Dragoste in vremea holerei si sunt tare curioasa cum e cu cealalta molima si cat de diferita e de cartea asta. Ah, si Ciuma lui Camus. 😀
    Despre femei si durere… uf, io am auzit ca o suporta mai bine decat barbatii 😛
    Iat despre complimente, nu pot spune decat multumesc si :”>

    @ Monica –> Hm… eu nu stiu cum l-as vedea peste cativa ani, adica cu ce ochi, mai ales pentru ca e mai mult un roman informativ, un fel de dare de seama… Oricum nu cred ca o sa incerc sa-l recitesc, o data mi-a ajuns. 😛

  • Tomata

    @ brontozaurel –> Ba da, fix atata avea. Doar ca si-a scris cartea pe baza a nenumarate documente 🙂 Si pare-mi-se pe baza jurnalului unei rude de-ale sale, ori unchi, ori bunic, nu-mi amintesc corect. 😀

  • Gloria

    Chiar ca trebuie sa ai curaj sa citesti despre asa ceva.
    te linistesc insa in legatura cu Marquez. Nu pune deloc accent pe holera, cat pe Fermina, pe nevoile ei in ale dragostei. Dar informativ nu e, decat in materie de dragoste, cercetand diferite forme ale ei.
    Vremea holerei e mai degraba o rama…

    Pe Defoe prefer sa-l stiu din copilarie, ca si autor al lui Robinson si al visului meu de a ajunge pe o insula. Cu toate ca nici pe Moll n-o s-o uit…

  • Tomata

    @ Gloria –> Oh, acuma ca mi-ai zis despre holera… parca as fi vrut si ceva de genul acestui roman. Adica Jurnal din Anul Ciumei e o cronica atat de cuprinzatoare incat nici nu mai trebuie sa citesti altceva. Si am citit pe wiki despre ciuma de la Londra si e intocmai cum a descris-o Defoe.

  • Dianette

    L-am citit la 13 ani (am 14) si pot sa spun ca m-a emotionat anumite pasaje, cand povestea despre suferinta oamenilor sau despre ultimul lucru de care se puteau agata cei ciumati, condamnati la moarte :credinta in Dumnezeu. Nu e un roman cu mult suspans, unele pasaje m-au plictisit, altele m-au facut curioasa. In mare mi-a placut. Tot de defoe am mai citit robinson crusoe si ma gandesc sa citesc moll flanders, dupa recomandarile de aici:)

  • Vasile Moisiuc

    Și eu am citit Jurnal din anul ciumei cam prin 95.Mi-a părut foarte interesant cum,chiar cu un timp înainte de apariția ciumei,existau profeți care anunțau dezastrul ciumei ce avea să vină.La fel ca in scrierile bibliei,in profeți,Dumnezeu conștientiza răul ce venea din urmă.La fel există și astăzi glasuri ,de Dumnezeu autorizate ,care ne pun înainte viața și moartea,raiul sau iadul,depinde ce vrem noi să alegem.Tot Dumnezeu ne spune:”alege viața,ca să trăiești”.”Și viața veșnică este aceasta:să Te cunoască pe Tine,singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos, pe care l-ai trimis tu”.evang Ioan 17,v3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *