Top 5 domnitori romani

Sâmbătă seara am văzut pe un Discovery, sau poate pe National Geographic, un documentar despre Vlad Ţepeş, Dracula, castelul Bran şi ce se ştie în lume despre aceste simboluri ale României. Deşi nu-s iubitoare de istorie, şi pot să zic că aproape toată istoria pe care o ştiu am învăţat-o din romanele pe care le-am citit, totuşi m-am gândit să fac un top al domnitorilor, că unii dintre ei mi-au fost tare dragi când i-am învăţat la şcoală.

5. Iancu de Hunedoara

Faţă de Iancu am sentimente aproape neutre. În sensul că, la momentul în care am făcut cunoştinţă, nu m-a impresionat cu nimic. Da’ cu timpul, nu mai ştiu din ce cauză, am început să îl îndrăgesc.

4. Al. I. Cuza

De Cuza m-am îndrăgostit din două motive. O dată pentru faza cu ocaua, ceea ce m-a făcut să îl găsesc cel mai cinstit domnitor, şi a doua oară pentru că a fost primul care a înfăptuit o unire între cele trei principate Valahia si Moldova, fiind primul domnitor al statului national Romania.

3. Mircea cel Bâtrân

Mi-a câştigat respectul prin gura lui Eminescu. Sau prin mintea lui, sau prin peniţa lui. Cum o fi, bătrânul umil care l-a înfrânt pe Baiazid prin isteţimea lui, prin vorba şi prin faptă merita şi locul 1, dacă nu ar fi existat ceilalţi doi.

2. Ştefan cel Mare

De unde să încep? De la cea mai lungă domnie din toate timpurile? De la numeroasele mănăstiri construite din ordinul lui? De la victoriile pe care le-a obţinut? Sau de la Muma lui Ştefan cel Mare – poezia pe care am învăţat-o din prima, deşi avea nişte versuri prea lungi?…

1. Vlad Ţepeş

Nu pentru că e un simbol şi aduce ţării un renume de care nu toţi suntem mândri, nu pentru că e cool să-ţi placă Ţepeş, ci pentru că încă dinainte să ni se predea lecţia despre el în clasa a IV-a, abia aşteptam să ajungem la ea. Îmi plăcea poza, mă atrăgea ceva? Habar n-am. Pur şi simplu mă fascina. Şi când am mai aflat şi ce năzdrăvănii făcea cu hoţii, tâlharii, duşmanii şi alţi nelegiuiţi, l-am iubit de-a dreptul. Îmi plac oamenii cinstiţi şi Ţepeş pentru mine este simbolul corectitudinii depline.

Dacă vă întrebaţi de ce-s numai 5 în topul meu, ei bine, de restul nu-mi aduc aminte deloc. În sensul că degeaba mi-i menţionează wikipedia şi numele lor îmi “sună un clopoţel” da’ chiar n-avea rost să fac pe deşteapta şi să înşir aici 10 nume doar ca să fie un top ten. Da’ dacă vă încălzeşte cu ceva, am citit câte un pic despre fiecare nume care îmi era mai familiar. 😀 Si dacă va miraţi de ce Mihai Viteazul nu e în top, deşi a fost aşa un mare domnitor, ei bine, de el nu mi-a plăcut niciodată. Nu ştiu de ce, pur şi simplu mi-a fost antipatic.