Regulă stupidă

De multe ori cand ajung acasa, maica-mea ma intampina cu zambetul pe fata: „Ce bine ca ai ajuns, sa ne punem sa mancam.” /:) Da’ ce? Mancarea a fost cu mine??? In weekend, taica-miu se duce la piata, ea face de mancare, si eu tre’ sa astept pana termina el cu zgaiala la toate fierotaniile si vechiturile de pe-acolo, numai pentru a manca in familie. Ma oftica la culme chestia asta. Nu o data s-a intamplat sa il asteptam si cand a ajuns, nu-i era foame. Sa mor de ciuda, nu alta! Nu mananc alte chestii inainte ca sa nu-mi stric pofta si pana vine el eu sunt lihnita de foame. Dar s-a cam terminat cu asta pentru ca mi-am impus punctul de vedere conform caruia: „atunci mananc cand mi-e foame”. S-au invatat minte si nu ma mai asteapta sa vin de la lucru, ma mai suna din cand in cand sa ma intrebe in cat timp ajung, asta in cazul in care mancarea e gata in jurul orei mele de sosire. Nu astept nici eu pe nimeni, intreb bineinteles daca mai vrea cineva sa mi se alature, si daca da, fine by me. Daca nu e gata mancarea, si nici nu mai dureaza mult, acuma nici eu nu-s absurda, ca nu dau ortu’ popii daca nu imbuc ceva in urmatorul sfert de ora.
Nu ma deranjeaza sa mananc singura si nici daca altii nu ma asteapta, insa ma supar tare daca nu ma invita la masa. E aiurea sa nu te intrebe nimeni daca ti-e foame, daca ai mancat, daca nu ai vrea sa gusti nu stiu ce.
Principal e actul hranirii si nu atmosfera din jurul ritualului. Asta bineinteles cand vorbim de mancatul acasa, cand se merge la restaurant e alta „mancare de peste”.
Unora, mai familisti, sau mai traditionalisti acest post vi se va parea deplasat. Eu insa nu tin prea mult la acest obicei din mosi stramosi. Pentru mine, singurele mese care conteaza sa fie luate in familie sunt cele de sarbatori: de Paste, de Craciun, de zile de nastere si alte ocazii speciale. Pranzurile sau cinele zilnice sau de la sfarsit de saptamana nu mi se par ocazii de notat in calendar.