La incasat pumni

Cine se uita la The Apprentice ar sti mai bine despre ce vreau eu sa vorbesc azi. Cui nu se uita, o sa incerc sa ii explic cat mai bine la ce concluzii am ajuns dupa un episod. Donald Trump sustine sus si tare, o repeta si face un crez din zicala “Never give up”. In opinia lui, nimic nu e mai rau decat sa renunti la ce ai inceput, la o ocazie ce ti s-a dat, la un vis de-al tau, la un proiect. Sub nici o forma n-ai voie sa nu mergi mai departe, pentru ca daca o faci, esti un loser, un quitter, un no one. N-am putut gasi cuvinte mai jignitoare ca astea in romana pentru ca toate s-ar reduce la unul: “ratat”. With all due respect, Mr.Trump… n-ai dreptate. Cel putin in ceea ce ma priveste pe mine, n-ai avea dreptate si nu ai putea sa ma faci sa ma simt o ratata daca eu as decide si as recunoaste ca nu pot sa merg mai departe. Ar insemna ca imi cunosc limitele, ca nu pot sa renunt la unele principii, ca nu sunt buna sa fac ceea ce mi se cere, ca nu sunt potrivita for the job.

Tot el mai zice ca are o admiratie mai mare pentru un boxer care desi vede ca incaseaza la pumni pana se satura, totusi ramane pe pozitii si se lasa lovit pana celalalt este desemnat castigator. Ca mai bine suporti sa ti se spuna You’re fired”, decat sa iti dai tu demisia. Eu si umilinta nu ne intelegem prea bine pentru ca eu nu ii gasesc locul in lumea asta. Incearca sa se inflitreze peste tot si de cate ori imi sta mie in putere o dau afara de nu se vede. Asa ca, la fel ca si Michelle, tipa care si-a dat demisia pentru ca avea cele mai mari sanse sa fie concediata, mai bine plec cu fruntea sus si imi pastrez integritatea si stima de sine, decat sa suport mila sau dispretul celor din jurul meu.

Trump zice ca daca perseverezi, daca depasesti cele mai mizere situatii in care esti pus, daca nu dai bir cu fugitii in fata primului obstacol, ai toate sansele sa reusesti si sa ajungi unde meriti. Ma intreb unde meriti sa ajungi daca ii lasi pe unii sa isi bata joc de tine, sau daca incasezi toate loviturile. Si pot sa va spun din experienta ca faza asta poate sa functioneze in favoarea voastra: o singura data in viata am fost umilita si am ales sa imi tin gura, sa imi canalizez toata ura intr-un coltisor al mintii si sa ii dau drumul cand ajung acasa. N-a iesit rau pentru mine, ba dimpotriva. Dar asta nu ma va face sa mai repet experienta.

Pe de alta parte, sa renunti nu e bine. Nu e bine sa te dai batut cand crezi in ceva, cand pui suflet in ceea ce faci. Sa iti urmezi visul pana la indeplinire e cea mai frumoasa experienta posibila. Sa nu te impiedici de primul obstacol si sa stai in banca ta pentru ca nu mai ai curaj. Mai sus vorbeam de neincalcarea principiilor si despre ne-apucarea unor cai neortodoxe pentru a obtine ce vrei.