Philosophum non capit muscam*

Am citit in Lumea Sofiei ca filosoful e filosof pentru ca isi pune intrebari. Daca ar fi sa iau definitia asta ca atare, fara sa imi bat capul sa o interpretez si sa o subinteleg, lui Platon ar trebui sa ii fie rusine. Spun asta pentru ca aproape jumatate din gandurile mele zilnice sunt intrebari.
In ultimul timp m-am ciocnit de diverse formulari care mi s-au adresat in speranta de a afla ce inseamna pentru mine fericirea.
Intr-o propozitie cu un singur predicat si 3 nume predicative: “e o stare greu de atins, de scurta durata si rara.” Multi nu fac deosebirea intre bucurie, satisfactie, placere, multumire si fericire. Fie ca a obtinut o nota buna, ca a gasit un obiect pe care il cauta disperat peste tot, ca a primit un telefon pe care il astepta sau ca i se va naste un copil, e tot aia, pentru ca nu face diferenta cantarind intensitatea trairii.
Am fost fericita de cateva ori, si pe parcurs mi-am dat seama cand nu mai pot sa respir de cata fericire ma locuieste si cand doar o usoara isterie de moment imi incalzeste sufletul cu rasete si o senzatie de bine. Fericirea mi-a fost adusa intotdeauna de persoana iubita si asta ma face sa cred ca fericirea si iubirea merg pe strada de manuta. De cele mai multe ori fericirea isi da drumul, ramane in urma, se rataceste si nu mai stie drumul inapoi. Seamana atat de bine cu surorile ei, incat de la distanta, si chiar de mai aproape, oamenii le confunda.
Nu mai retin pe unde, dar am citit undeva ca fericirea e formata din momente de scurta durata pentru ca intensitatea ei e atat de mare incat daca nu se risipeste se poate transforma in nebunie. Nu stiu cat e de adevarat, nu sustin ca e adevarat, dar ma gandesc ca cel care a zis-o fie a cunoscut pe cineva caruia i s-a intamplat, fie a fost in pericolul de a i se intampla lui.
Eu stiu ca voi mai fi fericita si stiu exact si cand, desi nu e un moment stabilit in timp. Si abia astept sa ma simt invadata din nou, pentru ca stiu ca va fi fericirea suprema.

PS. Va multumesc pentru voturile de la concursul de pe bloggeri.ro. Am castigat locul 4 – apropos de fericire. 😉

__________________________________
* Philosophum non facit barba = Barba nu il face (defineste) pe filosof.
* Aquila non capit muscam = Vulturul nu prinde muste.