De ce ți-e rușine că n-ai bani?

Am tot vrut să scriu despre subiectul ăsta încă de când m-am lovit prima oară de această reacție. Am amânat, am uitat, dar mi-am adus aminte.

Nu înțeleg reacția oamenilor de a se rușina de faptul că n-au bani. De ce ți-ar fi rușine să spui: „nu pot ieși în oraș că n-am bani”, „nu vin la film că n-am bani”,  „nu vin cu mașina la lucru că n-am bani”? De ce e asta o rușine? Și cu atât mai mult în fața unor oameni care nu sunt cu mult mai bogați ca tine și care și ei o duc destul de greu. Că doar trăim în România și știm cum stau treburile. Ok, ai rate la casă, la mașină, la laptop, la aparatul foto, ai intrat puțin în datorii și te chinui să le plătești. Însă refuzi invitațiile în oraș sau la diverse evenimente care se plătesc băgând un motiv stupid, care mai mult te face de rușine decât faptul că n-ai bani. Nu de alta, dar poți jigni o persoană dacă pretextezi ceva la nimereală, numai pentru a ascunde adevăratul motiv: acela că n-ai bani.

Aveam un coleg căruia îi era rușine că nu vine cu mașina la lucru și că se deplasează cu tramvaiul. El avea copil acasă, rate la bancă, deci era absolut normal să facă economie și să vină cu tramvaiul. Dar el nu, folosea tot felul de scuze penibile. Ba că mașina e la reparat, ba că a avut mai mult timp de dimineață, etc. când toți ne dădeam seama că nu vine cu mașina pentru că nu are bani de combustibil. Toată lumea ar fi înțeles situația și ar fi respectat-o.

Am fost crescută de doi oameni muncitori de meserie, deci nu am trăit în lux ca să dezvolt gusturi și plăceri scumpe. Purtam o pereche de blugi până se deteriora, aveam o singură geacă de iarnă vreo 3-4 ani, cizme sau bocanci la fel. Ghiozdanele cred că mi le-am schimbat doar de vreo 3-4 ori din clasa I până într-a opta. Și nu mi-a fost niciodată rușine că n-am mai mult. Părinții mei mi-au cumpărat tot ce aveam nevoie, n-am dus lipsă de nimic, însă apreciam mult mai mult când primeam ceva nou și aveam grijă de el de zece ori mai mult. Când am crescut și n-am primit bani de buzunar câți primeau alți copii n-am făcut din asta o dramă și nici nu mi-a părut rău pentru că am înțeles că atâta au să-mi dea și atâta mă pot întinde. De-asta am învățat să nu-mi fie rușine să spun: „nu ies cu voi în seara asta pentru că mi-am cheltuit alocația sau banii pe săptămâna asta”. Sau când mă chemau prin excursii în vacanță, refuzam cu puțină părere de rău, dar fără pic de rușine, pe motiv că nu aveam nici eu bani, nici ai mei nu stăteau prea bine cu finanțele. Deși nu s-a întâmplat de prea multe ori.

De-asta nu reușesc să înțeleg de ce ți-ar fi rușine că n-ai bani să îți comanzi zilnic de mâncare, de ce te jenează să spui că nu îți permiți să mergi în concediu și stai acasă. Iar cei care nu înțeleg că trecem prin vremuri grele și nu trăim într-o țară în care economia e în floare, urât din partea lor.

Poate sunt eu absurdă, de-asta vă cer vouă o explicație, poate știți mai bine ca mine.