Cum îți schimbă psihicul o schimbare estetică?

Zilele astea, o persoană foarte dragă mie trece prin recuperarea după o operație la care s-a supus pentru că era ultima încercare de a scăpa de un complex. Nu dau mai multe detalii pentru că-i respect intimitatea, însă supun dezbaterii o întrebare: cât de mult te schimbă psihic o operație estetică?

Înainte de a răspunde la ea, îmi exprim poziția vis-a-vis de operațiile estetice sau orice fel de operație menită să corecteze un defect. Atâta timp cât dorința de corectare nu e patologică, eu sunt de acord cu schimbarea. Dacă ai un nas cârn și te complexează, dacă ai sânii mici și asta te face să te simți inconfortabil, dacă îți atână pielea pe burtă după ce-ai născut sau chiar fără să fi născut și simți că îndepărtarea ei ți-ar reda încrederea în tine, FĂ-O! Eu aș face-o. Am un singur complex care îmi dă de furcă, însă nu mă deranjează într-atât încât să dau fuga la o clinică de dermatologie. Totuși poate anul ăsta poate mă mișc mai cu talent și-o fac. Despre epilare definitivă e vorba, că știu că vă roade curiozitatea.

Revenind la întrebarea de mai sus. Are puterea o operație estetică să-ți schimbe moralul, să te schimbe ca persoană? Dacă îți corectezi nasul cârn, vei ieși mai mult în lume? Vei avea mai mult curaj să flirtezi cu bărbații în cluburi? Viața ta socială se va îmbunătăți considerabil? Eu tind să cred că da. Pentru că tuturor ne place să fim admirați, plăcuți, doriți. Iar dacă un defect fizic stă în calea încrederii în sine, în calea fericirii – chiar dacă sună a clișeu – atunci trebuie să faci ceva să schimbi asta.

Ziceam că sunt de acord cu operația dacă nu e ceva patologic. Adică dacă nu esti adeptul și clientul fidel al chirurgilor esteticieni și întotdeauna ți se va părea că ceva nu-i OK la tine. Sunt oameni, și i-am văzut prin reviste, pe net sau la televizor care sunt dependenți de modificarea corporală și care niciodată nu se simt bine în pielea lor. Cu ăia nu-s de acord.

Să înceapă dezbaterea.