
Știri din Alzheimerland
Poate ați văzut în sidebar acel banner cu Alzheimerland pe care l-am pus discret, fără fanfară, și care, dacă dați click pe el vă va duce la toate articolele pe care le-am scris de-a lungul timpului despre Alzheimerul mamei mele, despre fricile mele și, în cele din urmă despre Alzheimerul meu.
Dacă v-a scăpat, iată că anunț acum existența tag-ului, un loc în care se vor strânge toate articolele legate de ce se mai întâmplă în lumea asta a Alzheimerului, și, bineinteles experiența mea cu boala asta. Poate vă ajută și pe voi, poate sunteți doar curioși de cum evoluează cercetarea în domeniu, poate veți ignora subiectul.
Am decis să postez pe blog mai des, în special despre știrile pe care le citesc, pentru că sunt abonată la newslettere, feed-uri, conturi de Facebook și Instagram, merg la conferințe cu medici și cercetători în domeniu, deci e foarte puțin probabil să îmi scape ceva.
♦ Așadar, cea mai importantă știre – neplăcută – e că tratamentul aprobat în America de către FDA care dă niște rezultate bune în curățarea creierului de plăci amiloide și TAU tangles, Leqembi (sau Lecanemab) NU A FOST APROBAT în Europa. Mai reticentă, Europa se teme de efectele secundare mai mult decât se bucură de cele pozitive. Chestia e că efectele secundare nu sunt de neglijat: umflarea creierului, sângerări ale creierului, chiar și moartea în unele cazuri. Marea Britanie, după o consfătuire, l-a aprobat, însă nu e acoperit de NHS, ceea ce înseamnă că vor fi foarte puțini care își vor permite să plătească 20.000 de lire pe an să beneficieze de el. Și tratamentul durează doi ani.
♦ Ca toate știrile despre cercetări, toate descoperirile sunt “promițătoare”, “potențiale” etc. De ex: Un studiu arată că un medicament folosit pentru tratarea cancerului ar putea ajuta și în tratarea bolilor neurodegenerative în stare incipientă. Cercetătorii au descoperit că dacă blochează o anumită enzimă (IDO1) cu compuși chimici deja folosiți în studiile pentru cancer pot proteja creierul de daunele pe care le cauzează îmbătrânirea și degenerarea neurologică.
♦ Diagnosticarea Alzheimerul printr-un test de sânge devine destul de repede o certitudine. Știam că se lucrează la asta încă de acum 2 ani de când am început să investighez dacă am sau nu. În momentul de față, singură analiză care diagnostichează sigur, și cu mult timp înainte de manifestarea simptomelor, este puncția lombară. Care, vă pot spune din experiență, doare ca dracu’. Am făcut deja două și aștept cu nerăbdare ca următoarea analiză să fie din sânge. Poate la anul.
♦ Bolile neurodegenerative cum sunt Alzheimerul și Parkinsonul se mai numesc și “bolile creierului murdar”, pentru că deșeurile care se adună în el, când îmbătrânim, nu pot fi curățate de el însuși. Așa că cercetătorii au încercat să îl ajute să se curețe singur, așa cum face când suntem tineri, cu ajutorului lichidului cerebrospinal. După ce au identificat un medicament numit prostaglandină F2α, un compus asemănător hormonilor utilizat în mod obișnuit pentru a induce travaliul și cunoscut pentru a ajuta contracția mușchilor netezi, l-au injectat în șoareci bătrâni pentru a vedea dacă sistemul de drenare și curățire funcționează. Și a funcționat, ceea ce poate oferi o nouă pistă pentru tratamente și ajutarea creierului să se curețe singur de plăcile amiloide.
