Cumpăna dezechilibrată
Odată cu Învierea Domnului a picat și ziua blogului, așa că i-am acordat lui importanța pe care, din păcate, nu o mai are Paștele demult. Și tot ca să îi dau blogului șansa să strălucească fară să treacă neobservat, public articolul ăsta la două zile după ce s-a terminat.
Am avut mereu o relație complicată cu sărbătoarea asta și am spus-o în câteva rânduri și pe blog (aici și aici). Nu mai repet nici ce am povestit despre cum se simte pe alte meleaguri, dar anul ăsta mi-am dat seama că totuși îmi lipsește.
Îmi lipsește toaca, înconjurarea bisericii, tradițiile sătești, atmosfera de sărbătoare. Nu-s bisericoasă, dar nu pot să nu mă afund în nostalgie când mă întorc cu 30 de ani în urmă și o văd pe mama mea întorcând casa cu susul în jos pentru curățenia de primăvară, de dinainte de Paște, toate pregătirile și gătitul sau, ce mă interesa pe mine cel mai mult vopsirea oualor cu frunze legate în ciorapi de damă, “culoarea piciorului”. – Nu m-am gândit că asta ar putea fi ceva ce i-ar plăcea Adei să facem, însă sper să îmi aduc aminte la anul – . Făcutul curățeniei era, bineînțeles, o corvoadă de care îmi era groază. Însă era un ritual anual care includea spălatul bibelourilor, al geamurilor și bătutul covoarelor pe bara din spatele blocului. Nimeni nu mai face asta în ziua de azi, pe atunci o făcea toată lumea. Toți ne bucuram și sărbătoream la fel.
Iar când am crescut și mergeam în curtea bisericii, fie la sat sau în Timișoara, era și mai interesant pentru că nu din motive bisericești eram acolo, ci adolescentine. Curtea bisericii era locul în care ne puteam întâlni cu băieții, puteam sta până târziu că era, doar, sărbătoare. Se bătea toaca, încercam pe rând să ne demonstrăm abilitățile, dar în principal eram acolo să flirtăm. Iar noaptea de Înviere, învăluită în lumina lumânărilor era un moment solemn, de care îmi e dor și pe care aș vrea să îl mai trăiesc. O singură dată în viață, tot în copilărie, am fost și la sat la Înviere și a fost o cu totul altă treabă. La ora 3 noaptea, oamenii se strângeau la biserică pentru o slujbă scurtă și apoi se mergea la cimitir. Nu știu ce obicei e ăsta și nu cred că se mai practică, însă cimitirul de pe dealul din spatele caselor, plin de lumini galbene e o imagine care mi-a rămas în minte.
Îmi e dor și de masa de duminică când ciocneam ouă în familie, încă în pijama, după deschiderea cadourilor de la Iepuraș, de cele două zile de lâncezeală și voie bună cu copiii prin spatele blocului.
Se spune că tradițiile ți le faci și singur, însă cred că e posibil doar dacă evenimentul înseamnă ceva special pentru tine sau dacă ai cu cine să împarți bucuria. Și când nici Paștele nu înseamnă prea mult, nici o țară sau măcar un oraș întreg nu sărbătorește odată cu tine, “Ce rost mai are?” e primul gând care iți vine în minte. Astfel de momente sunt cumpene care dezechilibrează rutina și aduc o tristețe în suflet, o dorință de a fi altundeva, cu alți oameni, în alte timpuri.
6 Comments
Oana
Sunt de 16 ani in Olanda. Și în toată perioada asta n-am fost de nici un Paște în România.
Anul ăsta am hotărât eu cu mine ca, de la anul, să mergem acasă de Înviere.
Atât de tare mi-au lipsit tradițiile!
Tot ce încerc să fac aici de Paște nu are încărcătură, asta mi-e impresia…
Tomata
Noi doar de 8 in Germania si la fel, nici Craciun, nici Paste 🙁
Si da, ai dreptate, si eu ar trebui sa fac din asta o prioritate, mai ales ca sotul meu e din Maramures, unde traditiile se respecta si se tin cu religiozitate 🙂
Sper sa ajungi si sa iti umpli sufletul cu ce lipseste.
Luiza
Mă bucur mult că te-ai reapucat de scris! E așa de ușor și plăcut să te citesc! Mulțumesc!
Tomata
Eu iti multumesc ca ai ramas si ca revii! 🙂
Brindushi
Se mai merge la sat dupa slujba de inviere la cimitir, sa se duca lumina celor adormiti.
Asa e, nu se simte atmosfera de sarbatoare ca in Romania, dar cred ca o buna parte o are si familia, o matusa, bunica sau mama care se streseaza o saptamana cu meniul pentru cele 2 zile de sarbatoare…
Ai vazut Coco? Mi se pare ca are asemanari cu traditiile romanesti vis-a-vis de cei adormiti ( chiar daca nu e despre Paste)
Tomata
Ai dreptate, mereu e cineva mai in varsta decat noi, parintii, care are mai multa grija si e mai atenta cu detaliile. In Romania am mai avea matusi si bunici, insa daca nu ne ducem nici nu avem parte 🙁
Ada sigur a vazut Coco, eu doar pe sarite cred. Si la mexicani, ca la noi si cred ca la toate popoarele latine traditiile care implica multa munca sunt foarte populare. Ne place sa ne sacrificam 😛 dar nu e degeaba.