12 cărți în 12 luni

Am fost sigură că am scris undeva pe blog despre această provocare, dar ori nu i-am dedicat un post, ori chiar nu am pomenit-o aici… 

La începutul lui 2023, mi s-a adus la cunoștință existența unui challenge literar care mi-a luat mințile, atât de entuziasmată am fost. Și la baza entuziasmului stătea ideea că trebuia să aleg 12 cărți din biblioteca proprie și să citesc câte una pe lună. Ideea circulă în diverse forme: fie rogi 12 prieteni să îți recomande, pe rând, câte o carte în fiecare lună, fie alegi singur/ă 12 cărți din bibliotecă, fie faci biletele cu mai multe cărți și lunar alegi unul etc. Eu mi-am pus soțul să mi le aleagă, să mi le împacheteze și să scrie lunile pe fiecare. În prima sâmbătă a fiecărei luni mă bucuram de moment ca un copil de ziua lui când primește cadouri și e curios să vadă ce a primit. La unele m-am dezumflat repede, la altele m-am bucurat că în sfârșit ‘mă obligă’ ceva să le citesc. Soțul părea dezamăgit când strâmbam din nas, însă ce vină avea el? Că doar eu le-am cumpărat :)) 

Cum a decurs experimentul? Așa: 

Am făcut challenge-ul cu grupul meu de lectură și fiecare carte dezvăluită a fost subiect de amuzament. De la “ce-o fi fost în capul meu când am cumpărat cartea asta” până la “oh Doamne! e pe raft de când eram în facultate” (noi fiind toate trecute de vârsta aia de multișor) și trecând prin “de data asta n-o mai aman”. Unele au fost descoperiri frumoase, altele abandonate, altele… tot amânate. Sau challenge-ul abandonat cu totul sau chiar citit tot.

Eu am citit fix jumătate*, am început-o pe a șaptea** și o voi termină, una e abandonată***, restul pe noptieră ca priorități pentru anul asta. Măcar să le încerc să văd dacă intră sau nu și atunci știu că nu mai are rost să rămânem împreună.

Din cele 6, mi-au plăcut mult La noi, când vine iarna și La furat de cai. Dear Life m-a plictisit rău, iar cu A Girl Is A Half Formed Thing m-am chinuit cam mult.

 

* Lunile ian, feb, martie, iunie, septembrie și decembrie (cărțile sunt sortate pe luni de sus în jos)

** Ultimul caiet

*** Beautiful fools (abandonată foarte repede)

Pentru că nu renunț așa ușor, anul asta am făcut altfel: am ales eu 18 cărți (să nu fie exact 12) de maxim 350 de pagini, mi le-am împachetat singură și i le-am pus soțului în biroul lui. Să îmi dea câte una la început de luna. Va anunț în decembrie cum a decurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge