Statistici literare din anul 2018
Am incheiat ieri a 38-a carte de anul asta si cred ca asta a fost tot, desi am inceputa inca o carte, dar nu cred ca o voi termina pana maine. Totusi, sunt pe la 50% cu ea, si daca reusesc sa avansez pana la 60% o sa o trec tot pe 2018 pentru ca nu e corect sa figureze la anul viitor. Nu?
Daca mi-ati citit blogul de pe la inceputuri, poate va amintiti ca sunt obsedata de liste si statistici, mai ales cand vine vorba de carti. Pe langa contul de GoodReads care contorizeaza aproape tot, mai am si un Excel cu tot felul de date. Nu intereseaza pe nimeni in afara de mine, dar imi place sa tin o evidenta maniaca.
Si ca tot am pomenit de GoodReads, iata ce zice el despre anul asta:
Iar cele 38 de carti sunt astea:
Mbun, si-acum statisticile personale:
Autorul anului: Ian McEwan (Ispasire)
Cartea anului: O viata marunta – Hannya Yanagihara
Cartea romaneasca a anului: Vara in care mama a avut ochii verzi – Tatiana Tibuleac
Surprizele anului: Cina – Herman Koch; Maine in batalie sa te gandesti la mine – Javier Marias
Personajele anului: Mr. Rochester (Mr. Rochester – Sarah Shoemaker), Jude (O viata marunta), Circe (Circe – Madeleine Miller), Lee, Sam Hamilton, Cal (La rasarit de Eden – John Steinbeck), Frank (The Music Shop – Rachel Joyce)
Cea mai buna non-fictiune: O sa va cam usture – Adam Kay, Dezastrul de la Cernobil – Svetlana Aleksievici
Cea mai mare dezamagire: Sarpele din Essex – Sarah Perry.
Autoare: 21 din 38
Autori: 17 din 37 (d’ooh)
Tari noi descoperite anul asta: Bielorusia, Somalia, Scotia, Croatia, Noua Zeelanda, Ghana
Cel mai “citit” an: 2017 – 6 carti publicate atunci
Carti din 2018: 4
Carti care inca n-au fost traduse (inca) in romana – 6
Carti citite in romana: 10
Carti citite in engleza: 27
Carti citite in franceza: 1
Carti abandonate: cateva, printre care Arhitectura fericirii de Alain de Botton, Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar (pe asta o voi relua candva).
Top tari: 1 – SUA – 10 carti, Anglia – 7 carti, Scotia – 3 carti
Genuri: beletristica – 30; non fictiune – 6; teatru – 2 piese
Carti de 5*
V-as spune multe despre fiecare, poate chiar am s-o fac pentru cateva care mi-au placut mult in posturi separate. Voi ce-ati citit anul asta?
8 Comments
Criss
Vaaaai ce tare am așteptat un articol ca asta ca să ma pot inspira din nou de la tine! Super mult ai citit.
Eu anul asta am citit 10 cărți doar. Am continuat seria lui Carlos Ruiz Zafon pe care o ador. După ce am citit Umbra Vântului acum câțiva ani,anul asta am citit Jocul îngerului și Prizonierul Cerului. Am venit de sărbători acasă și mi-am luat ultimul volum Labirintul spiritelor.
Am mai citit 3 cărți in germană și cel mai mult mi-a plăcut The hate u give. Deși e pt adolescenți mi s-a părut un subiect extrem de interesant, despre rasismul din America. În germana am început cu cărți pt adolescenți pt ca nu stăpânesc limba atât de bine.
Autor roman am citit Vlad Zografi – Efectele secundare ale vieții.
De acasă mi-am luat/primit 10 cărți pe care abia aștept sa le citesc și acum ma bucur și mai mult sa vad lista ta atât de bine argumentată.
Ramai o inspirație pt mine și ma bucur de fiecare articol al tău.
Va doresc un an nou fericit cu o lista de cărți cel. Putin la fel de lungă și interesanta.
Tomata
Ah…pentru unii e mult, pentru altii putin, pentru mine e OK 🙂 Ma bucur ca am citit si atat.
Si eu mi-am propus sa citesc toata seria lui Zafon dupa ce-am citit Umbra Vantului si la lansare la Labirintul spiritelor si, dar inca n-au avut loc printre altele :))
Nu stiu daca am The Hate U Give pe lista, dar am auzit de ea. Iar cartea lui Zografi am citit-o anul trecut si mi-a placut.
Ma bucur tare ca gasesti utile articolele mele 🙂 Iti doresc un 2019 cu multa sanatate si carti minunate 🙂
Razvan Stan
La mine a fost anul lui Yalom. Din 20 de carti, 6 au fost scrise de el, iar Minciuni pe canapea e favorita anului. Pe langa asta, autobiografia lui Warren Buffet as pune-o tot pe primul loc 🙂
Tomata
de Yalom am citit doua carti (Plansul lui Nietzsche si Problema Spinoza), dar le am pe toate pe lista 🙂 Ideea e ca nu citesc mai multe carti de acelasi scriitor, pentru ca vreau sa ma bucur mai mult timp de el, nu sa il infulec pe tot deodata. 😀
Emmie
Si eu sunt mare fan Ian McEwan, am citit cam toate romanele si astept sa apara Machine like us in aprilie 🙂
Acum fac un maraton Kazuo Ishiguro. Am obs ca mai nou prefer sa citesc mai multe romane ale unui scriitor, cumva sa-i inteleg stilul mai bine 🙂
Pupici, Andreea, si sa fie totul bine!
Tomata
Aaaaah, Emmie, esti chiar la polul meu opus 🙂
Eu daca citesc doua carti de-ale aceluiasi autor la distanta foarte aproape una de alta, sunt un pic dezamagita daca seamana prea mult. De ex. am citit ambele carti ale Tatianei Tibulescu la distanta de cateva luni si rau am facut. Din a doua carte nu-mi mai aduc aminte mare lucru, si da, mi-a placut, dar e cam pe aceeasi structura si in acelasi sti ca si prima ei carte si sunt sigura ca daca as fi lasat mai mult timp sa treaca intre ele, m-as fi bucurat de a doua mult mai mult 🙂
Gabi
Pff, ultimele carti citite sunt:
– Tetralogia lui Elena Ferrante (de care citisem de acum 2-3 ani si imi atrasese atentia dar am uitat de ea si aparitia serialului m-a motivat sa le citesc)
– All Souls de Deborah Harkness – motivata tot de aparitia serialului (primul volum a fost ok, restul nu mi s-au mai parut la fel de stralucite)
Si All Souls si cartile Elenei Ferrante le-am citit in engleza.
– Copilul independent, sau cum să fii o mamă „leneșă” de Anna Bikova
– Darul lui Serafim de Simona Antonescu
– Falsificatorii realului de Antoine Bello
– Jurnal de ghetou de Miriam Korber-Bercovici
– Diversificarea Naturala cel mai bine Pastrat Secret al Parintilor Relaxati de Gill Rapley si Tracey Murkett
– Tup, imposibil e doar un cuvant de Alex Donovici
– Curious George de H.A. Rey (ultimele doua le-am citit baiatului e drept, dar avand in vedere ca avea 3-4 luni cred ca pot indrazni sa zic ca le-am citit si pt mine, nu?)
Am uitat daca am mai citit si altceva, sigur imi scapa ceva (la inceputul anului sa zic ca am citit o carte da am uitat complet ce carte). Nu este mult, dar avand in vedere ca la inceputul anului am nascut, deci am citit cand mai adormea cel mic, eu zic ca este bine (cartile Elenei Ferrante si ale lui Deborah Harkness le-am citit pe telefon, cand alaptam, cand nu aveam somn noaptea, cand plimbam copilul care dormea pe afara)
Iti doresc un an cel putin la fel de bun in materie de carti citite 🙂
Tomata
Gabi, eu de Elena Ferrante am fugit ca de foc :)) Am niste fixuri si idei crete care infurie lumea cand le dezvalui, insa asta e, nu citesc sa multumesc pe nimeni.
Am fugit de ea (sau o fi el) din cauza hype-ului din jurul ei. Asa cum acuma fug de Michelle Obama (pe care o ador, de altfel) si de Educated pentru ca TOT PAMANTUL asta vorbeste despre ele si m-am saturat sa le vad peste tot.
Asta nu inseamna ca n-o sa le citesc, ba dimpotriva, doar ca nu acum, ca nu mai pot cu ele :))
Si cum lumea s-a mai potolit cu Tetralogia Napoletana, ma gandesc sa ma apuc de ea.
Multumesc de urari. Felicitari pentru bebe si multa sanatate!