Despre challenge-ul literar din 2016
E acea perioadă a anului când se trag linii, concluzii, se fac bilanțuri, planuri pe anul ce vine, liste, LISTEEEE, adică perioada mea favorită. Doar că sunt atât de prinsă cu alte chestii încât nici măcar nu-mi dau seama că suntem în decembrie, acea lună în care mă uit înapoi și retrăiesc momente, cărți, filme, locuri etc.
Aștept de mult momentul ăsta și iată-l că a venit. Să vă povestesc despre cum a fost 2016 din punct de vedere literar, mai ales că mi-am setat o anumită provocare. Ce mi-a adus ea?
– în primul rând, foarte, foarte multă bogăție pentru cultura mea generală. Am citit despre istoria Chinei, despre tenis, despre modă, despre Vel d’Hiv, despre România anilor 50, despre relațiile dintre negri după eliberarea lor din sclavie, despre sclavie, despre viața de scriitor, despre autism… și câte și mai câte.
– în al doilea am citit foarte disciplinat și foarte motivat. E incredibil cât de mult mă motivează o listă de titluri și cât ghes îmi dă deadline-ul ăla. Am devorat cărțile tăind cu o imensă satisfacție punctele de pe listă.
– în al treilea, am citit foarte mult. Goodreads spune că până acumă am citit 9719 pagini, pe locul 2 după 2014. Mi-am și ales numai doorstoppers, dar alea-s cele mai bune.
– în al patrulea, n-am citit nici o carte proastă. Au fost cateva, foarte puține, mediocre, dar acceptabile, în rest doar cărți valoroase care mi-au desfătat sufletul.
Și-acum despre titluri
1. 3 biografii (Coco Chanel, Open și A trăi pentru a-ți povesti viața).
Am citit, de fapt, mai multe, doar că unele au fost deghizate. Soția din Paris e o parte din biografia lui Hemingway, 12 ani de sclavie e povestea adevărată a lui Solomon Northup, Împărăteasa Orhidee și Ultima împărăteasă vorbesc despre, ați ghicit, ultima împărăteasă a Chinei. Lapte negru e autobiografică, Dansatoarea de Kabuki spune povestea fondatoarei teatrului kabuki.
2. O carte despre al doilea război mondial (Singur în Berlin).
Am mai citit și Se numea Sarah care spune povestea uitată a copiilor uciși la Vel d’Hiv, tristă, foarte tristă.
3. O carte inspirată de fapte reale (12 ani de sclavie). Well… pe lângă tot ce-am pus la numărul 1, mai adaug: Ușa, povestea menajerei Magdei Szabo.
Mi-a prins tare bine disciplina asta, dar câteodată m-am simțit un pic și constrânsă. Aproape toate cărțile erau pe lista mea și cum am mania de a tot adăuga mai multe pe lista aia, cheful de a citi imediat ce puneam acolo îmi crea frustrarea că mai trebuie să aștept. Însă mă consolam rapid, spunându-mi ca și lor le va veni rândul.
Anul e pe sfârșite și nu voi duce provocarea la final pentru că nu am atata timp să mai citesc 5 carti. Însă nu-mi pare rău, am renunțat să mă mai simt presată sau că am cumva o datorie față de mine să o îndeplinesc. Mă bucur enorm de ce și cât am citit și sper că la anul să fie mai bine.
Am încropit una și pentru 2017, dar încă nu sunt hotărâtă să fiu la fel de riguroasă. Revin cu ea la începutul anului viitor.
18 Comments
Monica
Mă bucur mult pentru tine și nu pentru că ai respectat ținte și termene ci pentru bucuria pe care ne-o oferă literatura. În câte lumi ai intrat, cu câte personaje ai avut de a face!
Tomata
daaaa, cu cat e mai diversificata tematica, cu atat e mai imbucurator.
Carmen
2 dintre carti le-am citit si eu datorita tie. Am cumparat si Open pentru fiu-miu cel mare (12 ani), dar pentru ca era in engleza si nu in germana (am luat-o de pe ebay si nu am fost atenta), am facut-o cadou. Dar imi doresc f mult sa o citesc si eu. Am si Lapte negru (am citit despre ea tot de la tine), dar inca nu i-a venit randul. Ma bucura tare mult cand povestesti despre carti.
Tomata
nici nu stii cat ma bucura comentariul tau 🙂
cand lumea citeste carti despre care am scris. ma motiveaza sa fac recenzii in continuare, ca uneori am impresia ca chiar doar pentru mine le scriu :))
Bookish
E greu cu listele, pe de o parte te constrâng, pe de o parte te motivează să le bifezi că să poți adăuga alte cărți 😀 Și eu sunt departe de a-mi atinge ambițiosul target de 50 cărți, cu puțin noroc voi ajunge la 40 (la fel ca anul trecut).
Tomata
nu stiu in ce univers as putea citi 50 de carti pe an :))
nu stiu ce as putea face, la ce sa renunt ca sa citesc atatea.
Cristina
Andreea, in 2014 am reusit sa citesc 74 carti 🙂 Aflasem de la tine de Oscar si tanti Roz si de Baiatul cu pijamale in dungi. Cred ca despre Middlesex tot la tine am citit. A fost anul in care am citit seria Dune. La vremea respectiva insa copilul statea acasa, asa ca tot timpul petrecut in statie si in autobuz era destinat cititului. Anul acesta ajung probabil doar la 45. Si poate ca anul viitor voi gasi mai mult timp pentru citit. Asa ca eu zic sa nu iti pierzi speranta 🙂
Tomata
iuuuhuuu.
Sper ca toate recomandarile mele au fost carti care ti-au placut 🙂
eu imi pun speranta in zilele cand Ada va merge la gradinita si voi putea iar citi in drum spre lucru 😀
Cristina
Si mie imi plac listele, dar la citit incerc sa le evit, pentru ca apar mereu titluri interesante si mi-e greu sa astept (acesta este si motivul pentru care citesc si pana la 4 carti in paralel – am cate una inceputa pe kindle, pe telefon, langa pat, in sertar la birou). Mai mult, daca citesc un autor care imi place foarte mult, ii caut si restul cartilor si le citesc.
De cand duc juniorul la gradinita, am pierdut circa 2 ore de citit in autobuz (foarte rar reusesc sa citesc o pagina, cand este el ocupat cu altceva), asa ca nici eu nu cred ca voi reusi sa duc provocarea la final, desi ma voi stradui (tot 5 carti imi raman si mie).
O parte din titluri le-am vazut la tine (Imparateasa Orhidee, Ultima imparateasa),pe unele am vazut ca le-am citit cam in acelasi timp (Open), iar mare parte le-am gasit pe diverse grupuri sau mi-au facut cu ochiul prin librarii.
Tomata
si eu am pierdut niste ore de cand o iau pe Ada cu mine la lucru. dar na… daca ma lasa citesc, daca nu, nu. 🙂
si comentariul tau ma bucura nespus 🙂
Bookish
Oare de ce o fi dat cineva dislike la comentariul meu sau al Monicăi? Nu prea înțeleg… 😀
Tomata
bine ca mi-ai amintit sa-l dezactivez ca ma enerva de numa. dislike-uri la orice fel de comentarii. cred ca cineva se plictiseste tare rau.
i-am luat jucaria :))
Diana
Ma bucur ca ai citit numai carti frumoase anul asta. Eu am citit si carti bune, si destul de multe mediocre (dar relaxante) cat si a fost o carte pe care pur si simplu nu am reusit sa o urmaresc. Intradevar, daca nu ar fi fost Goodreads nu cred ca as fi citit atat de multe. Asa ca ma bucur ca exista – sincer de acest site am aflat de la tine.
Tomata
wow, comentariile la articolul asta chiar imi hranesc ego-ul :))
ma bucur sa aflu ca am contribuit cu ceva la metoda de a citi. Goodreads e foarte util pentru o clasificare si o inregistrare a lecturilor. plus ca poti afla de o gramada de carti pe care poate nu le-ai descoperi fara ajutorul lui.
Roxana
De la tine am aflat despre Goodreads si de atunci il iubesc maxim.
Imi pun intotdeauna o lista mare cu carti pentru tot anul , 100 de titluri, nu am ajuns sa citesc atatea,dar prseverez. In ultima luna am citit mult, cam in fiecare noapte si am ajuns la 41 de carti parcurse integral.
Am avut parte de o mare dezamagire cu volumul Ilenei Vulpescu, Arta conversatiei, pentru ca, aveam mari asteptari citand o groaza de lucruri bune despre el. De partea cealalta, o surpriza placuta a fost Cartea fericirii de Nina Berberova ce vorbeste despre cautarea permanenta a acestui ideal si confuzia pe care o facem intre fericire si alt sentiment.
Acum recitesc Singur pe Lume, dar nu doar pentru mine si orice reactie a lui David ma umple de bucurie.
Listele imi fac bine si mie, ma determina sa vreau sa citesc, sa trag de mine si cand nu am chef, sa-mi doresc tot mai multe carti.
Modul in care am ajuns sa lecturez da roade, o fac cand fii-miu e ocupat cu ale lui sau noaptea si declar ca e o gaselnita buna. Cel mai mult ma bucur, insa de lectura de dimineata cand doar eu si ceaiul meu cald insotim personajele. Acesta este unul dintre avantajele trezitului la cinci.
Tomata
si eu pun pe lista orice carte imi atrage atentia, dar multe sunt acolo ca sa nu uit de ele. pe unele poate nu voi ajunge sa le citesc, dar macar nu le pierd din vedere.
eu nu sunt asa dedicata cititului ca sa renunt la somn, ca si-asa nu dorm mult, dar daca cumva imi sare somnul dupa ce-o hranesc pe Ada in timpul noptii, iau Kindle-ul si citesc.
Vicki
Dada, si eu am trecut pe lista cateva carti de la tine. multumesc:) Ca sa nu ma simt presata de listele lungi si o cifra anume, am luat exemplu de la prietenul meu, sa citesc mai mult decat anul precedent (si mai multe decat el :)) ) si parca a functionat mai bine. Ma inciudatesc de firea mea cand trebuie sa termin o carte care nu-mi place pentru ca ma incetineste si pierd timp in care as putea citi vreo 2, dar asta e.. Daca e ceva de inclus pentru 2017, as zice diversificarea de care ai avut si tu parte 🙂
Fumigene Insecticide
Eu anul asta am fost foarte dezamagita de mine, n-am citi mai nimic si nu inteleg de ce. Pentru anul viitor cred c-o sa-mi fac o lista si trebuie sa le citesc pe toate si trebuie sa termin orice cartef incep.