Cum să cunoști un oraș pe gratis

Sau un alt titlu: „care-i treaba cu tururile turistice gratuite?”

Cititorii mai vechi ai blogului știu cât de călătoare îmi e firea, cum planific, cum mă bucur, cum mă minunez și cum scriu pe blog despre ce am văzut sau ce aș vrea să văd. Celor care se nimeresc azi aici pentru întâia oară le pun la dispoziție categoria mea de plimbări prin Europa (că încă n-am ieșit din perimetrul ei).

Cu toate astea, n-am aflat până acum câteva luni de conceptul de „free walking tours” și, dacă nu mi-ar fi plăcut să-mi planific și să mă documentez înainte de vacanțe și excursii, aș spune că am pierdut timp prețios cu asta. E atât de simplu să te înscrii la un tur de ăsta (sunt PESTE TOT în Europa și nu numai), să te prezinți la locul de întâlnire la ora stabilită și să te lași plimbat de un ghid prin cele mai importante locuri din orașul în care ești. Un ghid care să-ți explice ce vezi și să te ajute să cunoști mai bine orașul. După ce-am fost deja în două tururi pe care le oferă compania pentru care lucrez, pot să vă spun că sunt o grămadă de detalii pe care nu le afli decât dacă sapi adânc de tot, nu pe site-urile turistice care recomandă obiective.

Așa cum am menționat în articolul despre noul meu job, despre care vă mai spun o dată că-i fix ce-mi trebuie, exact ce am nevoie și ce mi se potrivește, lucrez pentru o companie care oferă tururi gratuite în Berlin. Tururi în care se merge pe jos și se vizitează cele mai importante atracții și locuri din oraș. Hostel Culture, prin NEXT City Tours, oferă 4 tururi gratuite în Berlin*: un tur general – adică cele mai importante obiective: un pic de istorie a orașului, un pic de nazim, un pic de zid despărțitor, arhitectură, fun facts etc; un tur despre artă stradală (alternative tour) – grafitti și orice altă manifestare artistică; un tur despre naziști (Third Reich tour) și unul despre Războiul rece și Zidul Berlinului (Cold War). Noi am fost în cel general și în Cold War, chiar de ziua Germaniei că se potrivea la fix, haha. Fiecare tur durează în jur de 3 ore, dar poate dura chiar și 4, mai ales dacă oamenii au întrebări și ghidul se lungește cu explicațiile. Apropos, tururile sunt într-adevăr gratuite, dar ghizii sunt freelanceri, prin urmare nu sunt plătiți de companie, ci din bacșișurile pe care le dau turiștii. Fiecare dă cât consideră că merită, unii nu dau, dar sunt foarte, foarte puțini. Și majoritatea cam da 5 euro de persoană. Mai mult de atât, ghizii sunt cei care plătesc o taxă companiei pentru fiecare om din grupul lor. Compania le aduce oamenii, datorită site-urilor lor, ei nu trebuie să-și bată capul cu asta. Însă e in interesul lor să facă tururile cât mai interesante, să ofere cât mai multe informații, astfel încât toată lumea să fie fericită. Ah, și ce-i foarte, foarte important, e ca ghidul să obțină review-uri de 5 stele pe Trip Advisor. Nu doar că el primește comision pentru fiecare review, ci și compania e mai vizibilă pe Trip Advisor. Din nou, win-win. Cam ăsta-i sistemul pe care funcționează conceptul de free walking tour.

Ce am aflat eu din turul general și nu știam? Am aflat că Monumentul Evreilor uciși în Europa, care e un câmp de pietre cu diverse înălțimi și mărimi, a fost deseori vandalizat. Câțiva „inteligenți” au considerat că-i cool să spray-eze cu grafitti ceva atât de important și cu o încărcătură atât de apăsătoare. Așa că o companie din Germania a oferit o soluție chimică ce ajută la spălarea foarte ușoară a acestor manifestări „artistice”, adică e suficient să ai o găleată cu apă și-o cârpă și se șterg imediat. După care s-a aflat că aceeași companie a furnizat și gazul pentru Auschwitz… Vă puteți imagina reacțiile și scandalul și ofensa simtiță de toată lumea. Așa că firma, conștientă de trecutul lor, s-a oferit să curețe monumentul gratuit atâta timp cât el stă în picioare și firma încă mai există. E o încercare de a ispăși o greșeală ce nu poate fi ispășită. Spiritele s-au mai calmat.

memorialul-evreilor-berlin

Apoi, am mai aflat că Hitler a făcut și el un lucru bun, și-anume, presimțind ce nenorociri se vor abate asupra Germaniei, a dat jos statuile de pe unele biserici și clădiri, le-a împachetat bine și le-a ascuns pe fundurile lacurilor și ale râurilor. Și datorită lui, când au fost găsite, au fost puse la loc de unde au fost date jos. Încă nu s-au găsit toate, unele statui încă mai zac pe fundurile apelor.

Genul ăsta de lucruri nu le afli decât dacă citești o grămadă de site-uri, dacă te documentezi anume sau dacă dai din întâmplare peste ele. Sunt șanse mari să afli mai multe într-un tur gratuit.

Sunt destul de puțini români care știu de conceptul ăsta, cred că de când lucrez eu aici am întâlnit maxim 15-20. În comparație cu australieni, americani, englezi, sud-americani, cred că-i sub 1%. Daaaar, acuma știți și poate vă interesați înainte să mergeți în vacanță.

Întrebări?

_____________________________________________
* și în alte orașe din Europa: Budapesta, Praga, Barcelona, Dublin

sursa foto > walking tours > Shutterstock