Cum să cunoști un oraș pe gratis
Sau un alt titlu: „care-i treaba cu tururile turistice gratuite?”
Cititorii mai vechi ai blogului știu cât de călătoare îmi e firea, cum planific, cum mă bucur, cum mă minunez și cum scriu pe blog despre ce am văzut sau ce aș vrea să văd. Celor care se nimeresc azi aici pentru întâia oară le pun la dispoziție categoria mea de plimbări prin Europa (că încă n-am ieșit din perimetrul ei).
Cu toate astea, n-am aflat până acum câteva luni de conceptul de „free walking tours” și, dacă nu mi-ar fi plăcut să-mi planific și să mă documentez înainte de vacanțe și excursii, aș spune că am pierdut timp prețios cu asta. E atât de simplu să te înscrii la un tur de ăsta (sunt PESTE TOT în Europa și nu numai), să te prezinți la locul de întâlnire la ora stabilită și să te lași plimbat de un ghid prin cele mai importante locuri din orașul în care ești. Un ghid care să-ți explice ce vezi și să te ajute să cunoști mai bine orașul. După ce-am fost deja în două tururi pe care le oferă compania pentru care lucrez, pot să vă spun că sunt o grămadă de detalii pe care nu le afli decât dacă sapi adânc de tot, nu pe site-urile turistice care recomandă obiective.
Așa cum am menționat în articolul despre noul meu job, despre care vă mai spun o dată că-i fix ce-mi trebuie, exact ce am nevoie și ce mi se potrivește, lucrez pentru o companie care oferă tururi gratuite în Berlin. Tururi în care se merge pe jos și se vizitează cele mai importante atracții și locuri din oraș. Hostel Culture, prin NEXT City Tours, oferă 4 tururi gratuite în Berlin*: un tur general – adică cele mai importante obiective: un pic de istorie a orașului, un pic de nazim, un pic de zid despărțitor, arhitectură, fun facts etc; un tur despre artă stradală (alternative tour) – grafitti și orice altă manifestare artistică; un tur despre naziști (Third Reich tour) și unul despre Războiul rece și Zidul Berlinului (Cold War). Noi am fost în cel general și în Cold War, chiar de ziua Germaniei că se potrivea la fix, haha. Fiecare tur durează în jur de 3 ore, dar poate dura chiar și 4, mai ales dacă oamenii au întrebări și ghidul se lungește cu explicațiile. Apropos, tururile sunt într-adevăr gratuite, dar ghizii sunt freelanceri, prin urmare nu sunt plătiți de companie, ci din bacșișurile pe care le dau turiștii. Fiecare dă cât consideră că merită, unii nu dau, dar sunt foarte, foarte puțini. Și majoritatea cam da 5 euro de persoană. Mai mult de atât, ghizii sunt cei care plătesc o taxă companiei pentru fiecare om din grupul lor. Compania le aduce oamenii, datorită site-urilor lor, ei nu trebuie să-și bată capul cu asta. Însă e in interesul lor să facă tururile cât mai interesante, să ofere cât mai multe informații, astfel încât toată lumea să fie fericită. Ah, și ce-i foarte, foarte important, e ca ghidul să obțină review-uri de 5 stele pe Trip Advisor. Nu doar că el primește comision pentru fiecare review, ci și compania e mai vizibilă pe Trip Advisor. Din nou, win-win. Cam ăsta-i sistemul pe care funcționează conceptul de free walking tour.
Ce am aflat eu din turul general și nu știam? Am aflat că Monumentul Evreilor uciși în Europa, care e un câmp de pietre cu diverse înălțimi și mărimi, a fost deseori vandalizat. Câțiva „inteligenți” au considerat că-i cool să spray-eze cu grafitti ceva atât de important și cu o încărcătură atât de apăsătoare. Așa că o companie din Germania a oferit o soluție chimică ce ajută la spălarea foarte ușoară a acestor manifestări „artistice”, adică e suficient să ai o găleată cu apă și-o cârpă și se șterg imediat. După care s-a aflat că aceeași companie a furnizat și gazul pentru Auschwitz… Vă puteți imagina reacțiile și scandalul și ofensa simtiță de toată lumea. Așa că firma, conștientă de trecutul lor, s-a oferit să curețe monumentul gratuit atâta timp cât el stă în picioare și firma încă mai există. E o încercare de a ispăși o greșeală ce nu poate fi ispășită. Spiritele s-au mai calmat.
Apoi, am mai aflat că Hitler a făcut și el un lucru bun, și-anume, presimțind ce nenorociri se vor abate asupra Germaniei, a dat jos statuile de pe unele biserici și clădiri, le-a împachetat bine și le-a ascuns pe fundurile lacurilor și ale râurilor. Și datorită lui, când au fost găsite, au fost puse la loc de unde au fost date jos. Încă nu s-au găsit toate, unele statui încă mai zac pe fundurile apelor.
Genul ăsta de lucruri nu le afli decât dacă citești o grămadă de site-uri, dacă te documentezi anume sau dacă dai din întâmplare peste ele. Sunt șanse mari să afli mai multe într-un tur gratuit.
Sunt destul de puțini români care știu de conceptul ăsta, cred că de când lucrez eu aici am întâlnit maxim 15-20. În comparație cu australieni, americani, englezi, sud-americani, cred că-i sub 1%. Daaaar, acuma știți și poate vă interesați înainte să mergeți în vacanță.
Întrebări?
_____________________________________________
* și în alte orașe din Europa: Budapesta, Praga, Barcelona, Dublin
sursa foto > walking tours > Shutterstock
28 Comments
anatati
Mulțumesc, super informație! 🙂
Maya
Este vreun site unde pot cauta daca e in un oras anume?
Din ce am inteles se viziteaza ce e fara plata.Sau se merge si la alte locuri istorice ce sunt cu plata?
Tomata
nu se intra la muzee si nici in alte institutii. doar monumentele si cladirile de afara.
poti cauta pe freetour.com ca acolo sunt si tururi ale partenerilor din alte orase.
daca nu, cauta pe google “free walking tour orasul-in-care-vrei-sa-mergi”
Bookish
Îmi place foarte mult ideea de tururi pietonale. Încă nu le-am încercat în străinătate, dar în București evenimentele de genul acesta sunt numeroase și am început să particip la multe din ele. Unele sunt gratis, dar și cele pe bani au prețuri modice. Este incredibil câte comori se ascund la tot pasul și câte poți afla despre istoria unui oraș în felul acesta. Nu știu dacă la noi astfel de tururi se fac și în engleză, dar ar fi o idee minunată, mai ales că nu mergi prin locurile turistice și poți descoperi alte fațete ale orașului.
Tomata
si eu am fost in Timisoara, dar nu stiam ca ii spune free walking tour. a fost interesant, am aflat chestii despre oras. acum apreciez altfel genul asta de turism.
Miruna
Bookish, poți lăsa un link pentru tururile din București pe care le recomanzi? merci
Bookish
Din păcate nu sunt tururi permanente, dar îți pot spune ce site-uri urmăresc ca să fii la curent cu evenimentele pe care le organizează:
https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/ – am mers cu ei in tur in cartierul evreiesc, dar a fost ff aglomerat
https://www.facebook.com/Bucuresti2021/
https://www.facebook.com/casacostaforu7/ – O casa minunata, deschisa doar cateva saptamani pe an, de obicei primavara si toamna. Din pacate, anul acesta s-a terminat programul.
https://www.facebook.com/istoria.artei/
https://www.facebook.com/CalatorPrinGarileDeOdinioara/
Bookish
Mi-am amintit și de site-ul acesta: https://www.facebook.com/VanatoareaArhitecturala/
ianca
Vai deci articolul acesta m-a nimerit la fix!! Cum în Noiembrie merg la Barcelona, chiar ne uitam să vedem ce chestii interesante prioritizăm să facem cât stăm în oraș, că 2 zile suntem în afara lui, și am găsiiiit niște free walking tours foaaarte faine! Mersi mult pentru sugestii 😀
Tomata
uite aici: http://www.nextbarcelonatours.com/daily-tours tot de la NEXT City Tours 🙂 colegii din Spania.
ianca
Oh, ce fain, super, mulțumesc mult 😀
diana
Foarte fain ce-ai scris! Chiar si-n Iasi sint free tours, vara, prezentate de liceeni.
Elena
Multumesc frumos! Mergem des prin Germania, o sa ne prinda bine.
Nina
Minunat! Mulțumim, Andreea! Am fost intr-un astfel de tur la Zagreb si chiar ma gândeam ca nici in 1000 ani nu aflam eu toate chestiile acelea despre oraș.
Andreea
Daa, eu tocmai ma pregatesc sa merg intr-un asemenea tur! 🙂 Cum spunea si Andreea, google Free Walking Tour [oras], sunt in mai toate orasele principale din lume. Unele au orar fix, se intalnesc zilnic in acelasi punct si pleaca la o ora stabilita, de aceea e bine sa se caute din timp pe net. La finalul turului ti se sugereaza uneori o contributie, majoritatea da cu placere o suma oarecare, turul e super organizat mai mereu si suma e oricum sub nivelul unui tur organizat de catre agentii, cu plata inainte.
Tomata
da, da. si la noi se pleaca zilnic din acelasi loc, la aceeasi ora.
Mihaela Damaceanu
Acum un an si ceva am citit prima data despre aceste tururi, insa nici macar in Bucuresti nu am fost. Promit sa merg la Berlin, cu prima ocazie cu care ajung acolo :)Imi place foarte tare jobul acesta al tau 🙂
Tomata
Mihaela, oricand vrei sa vii la Berlin, da’ un semn. Facem sa fie bine 🙂
Liana Ioan
Poate total off topic: faza cu scandalul ca firma care a oferit solutia chimica sa curete statuile a facut si gazul mi se pare atat de … tabloida. Judecand la rece, firmei respective i s-a oferit un contract (a se citi bani) intr-un moment in care nu erai cu dracu’ erai mort. Deci hai sa nu fim atat de moralizatori, ca e usor sa arati cu degetul dupa 70 de ani.
Mai bine am arata cu degetul firmele care fac in prezent bombe care tot genocid fac (vezi Siria), dar unul mai putin politic corect, ca aia doar is teroristi, ce naiba (sarcasm intended)
Dezinsectie Deratizare Bucuresti
Iubesc sa fiu turista in propriul oras, niciodata nu se epuizeaza lucrurile interesante. Cred ca voi cauta un free tour si pentru Bucuresti 😕
ana
Turul din Berlin a fost al doilea la care am participat, dupa Praga, tot cu un irlandez 🙂
Foarte interesant, le recomand de fiecare data, daca ma gandesc bine mi-ar fi placut si un Third Reich, poate data viitoare
Elena
Bună, Tomatină! Eu şi iubitul meu plănuim o plecare în Berlin la final de decembrie şi suntem niţeluş speriaţi de posibilele incidente cu refugiaţii.Avem motive să ne temem? Ne poţi recomanda, te rog, locuri mai safe pe care să le vizităm, sau locuri de evitat? Mulţumesc mult!
Tomata
Buna, Elena.
nu aveti de ce sa fiti speriati. eu din ianuarie nu am dat nas in nas cu ei, cel putin nu mi-am dat seama. nu pun probleme si nici n-am auzit pe la stiri sa fi fost alte probleme cu ei decat neacceptarea lor de catre unii nemti.
nici locuri de evitat nu stiu. asta ca sa-ti dai seama cat de inexistenti sunt pentru mine 😛
Elena
Merci beaucoup! Îmbrăţişări!:)
Pingback:
Pingback:
Carmen
in Praga am intalnit pentru prima oara genul asta de ghid si mi s-a parut foarte cool, de la traseul ales, pana la informatiile oferite 🙂 da, da, de facut!
Pingback: