Animalele din jurul blocului

În România, când ieși din casă, cele mai probabile animale care îți pot ieși în cale sunt câinii vagabonzi și pisicile tomberoneze. Dacă stai la Brașov, poate ai noroc și de-un urs. Bine, fie, sigur poți călca și câte un șobolan dacă nu ești atent.

Ei, în Germania, mai precis în Berlin, mi-a fost dat să văd în spatele blocului cel puțin un animal pe care doar la zoo și în desene animate l-am mai văzut. Dar stați că ajung și acolo.

Primele viețuitoare cu care m-am întâlnit imediat cum ne-am mutat „în spate la IKEA” au fost iepurii de câmp, care nu m-au luat chiar așa tare prin surprindere pentru că îi știam deja de prin ’91, când fusesem prima dată în Germania și îi vedeam toată ziua de pe balconul verișoarei mele.

Apoi am zărit un șobolan alergând de la gunoi în tufele din jurul blocului. Nici ăla nu m-a surprins din cale-afară.

O veveriță am văzut tot o singură dată, și nu cățărată în vreun pom, ci fugind și ea tot prin tufe.

Prima căscare de ochi s-a întâmplat când a dat puțin căldura și am văzut pe „lacul” din parculețul din fața blocului, care e un ochi de apă puțin mai lung decât două piscine de copii puse una lângă alta, două rațe sălbatice. Una cu capul verde (care știu că e mascul) și una maro (care era gagică-sa, probabil). Discutând cu Sotzu și cu o vecină, ei spuneau că sigur le-a adus cineva ca să facă părculețul mai interesant, dar eu mă gândeam că n-are cum. Cine să aibă așa un job de a aduce și lua rațele de pe lac? Și bănuiala mi-a fost confirmată când le-am văzut venind și „aterizând” pe apă. Deci da, vin singure, nu le aduce nimeni. Și-s tare simpatice.

Mbun, șocul adevărat s-a produs într-o seară când ieșisem cu Ricky la plimbare, cam după ora 22. În spatele blocului se află cușca pubelelor de gunoi – 5 la număr, de culori diferite, pentru că îți trebuie o a doua facultate ca să înțelegi și să înveți cum selectează ăștia gunoiul. Pentru că nu ducem lipsă de vecini nesimțiți, cam o dată la două zile, cineva își lasă pungile cu gunoi în fața cuștii, de lene să intre să le arunce unde trebuie. E drept că ușa e încuiată, dar aceeași cheie care deschide ușa casei o deschide și pe cea a cuștii. În fine. Și pungile astea abandonate în fața porții sunt de multe ori vandalizate. Ne tot întrebam cine ar putea face mizeria aia și bănuiam că poate fi numai opera unui animal. Îi suspectam pe șobolani, deși resturile erau muuult prea împrăștiate. În seara de care vă spun, am dat nas în nas cu făptașul. Bine că era totuși la câțiva metri distanță. Ies eu agale din bloc, cu capul în jos, atentă la Ricky să nu se scape pe scări și când aud un foșnet, ridic repede privirea. Identific de unde vine și mă privesc ochi în ochi cu un raton. Un raton!!! Inițial nici nu mi-am dat seama ce e. Mă gândeam că-i o pisică mai ciudată (?????), dar atât de mare îmi era mirarea că, în ciuda fricii, tot m-aș fi apropiat de el să-l văd mai de aproape. N-am putut însă pentru că s-a speriat și a tulit-o în boscheți, după care s-a cățărat în pom și de acolo parcă s-a evaporat că nu l-am mai văzut. Și sunt fooooarte curioasă de unde vine.

De asemenea sunt foarte curioasă și cu ce alte lighioane îmi va mai fi dat să mă întâlnesc, că până acuma nu m-a deranjat nici o întâlnire.

sursa foto: pasăre plimbându-se > Shutterstock

10 Comments

 • Mihaela Damaceanu

  Raton???? Iepuri am vazut si eu, in Frankfurt, in mijlocul orasului, intre blocuri. Am fost foarte uimita si am spus tuturor despre ei. Dar raton niciodata. Ieri am vazut un filmulet pe Facebook, filmat de Carmen (Augsburg) cu doua rate salbatice ce se balaceau in fantana din curtea ei. Apoi au iesit si s-au plimbat linistite si tacticoase pe gazon in timp ce ea le filma.

 • Daria

  Eu aici ma delectez incontinuu cu vulpi :))
  Cand stateam la casa am crezut ca e gradina ff stufoasa si le atrage. Ei as, m-am mutat intr-un bloc, vin si aici.
  Acum cateva saptamani, 3 noaptea, un scheaun si o galagie de nedescris. Cand ma uit pe geam, 3 vulpi jucau leapsa in curtea blocului :))
  Si astia se plang ca Londra e poluata :)))

 • o femeie

  Iepuri si vulpi sunt la ordinea zilei si pe la altii. La bucuresti erau caini si sobolani, pisicile disparusera multumita dusmanilor naturali amintiti; dar veneau si rate si pescarusi si porumbei din parc, mari amatori de furaciuni de pe la gunoi.
  o femeie a scris pe blog despre poze din gradinaMy Profile

 • Raluca

  Dragut! Eu locuiesc acum in Bucuresti, prin Titan si intr-o seara ma intorceam acasa si aud niste zgomote, parca era o rata combinata cu o pisica cu probleme. Am zis sa merg sa vad, poate e o pisica care fata si o avea probleme … nu stiu. Cand colo, erau doi arici :)) Ditamai aricii mai exact, fiecare dintre ei cam cat doi pumni pusi unul langa celalalt. Cand ne-am apropiat si am luminat locul au si tacut si stateau cumintei acolo in gradina. Nici nu m-as fi gandit ca exista arici liberi pe langa blocuri.

 • Ioana

  In Cehia la ordinea zilei sunt veverite si atâtea feluri de păsări ca îmi trebuie o carte de ornitologie. Asta in oras. Pe campurile de a lungul autostrăzii vezi frecvent căprioare, iepuri, fazani, am întâlnit si porci mistreti.
  Ah si câini fără stăpân am văzut unul in 7 ani si ala urmărit de 2politisti.

 • Mihaela

  Eu ma intalnes cu vulpi pe strada. Tot in Londra. Se plimba cu nonsalanta si se uita la tine fara nici o jena.

 • Gingko

  Eu am lucrat un timp in Birmingham la fabrica Land Rover. In schimbul 3, adica noaptea, veneau vulpile in parcare la cersit mancare. Unele erau deja asa de obisnuite ca aproape ca iti mancau din mana. Imi parea rau de ele ca pareau foarte slabe.

 • Ioana

  Uitasem de vulpi. Am văzut chiar in noaptea nuntii, noi am fact nunta in Cehia. Am dus pe cineva la gazda unde dormea, era vreo 4-5 noaptea, se sparsese petrecerea, eu eram un rochie de mireasă. La întoarcere, înainte de un sens guratori mi-au sărit in fata soua vulpi ce se uitau uimite la mine.
  Ioana a scris pe blog despre What makes a destination romantic?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge