Întâlniri cu mame din Berlin

Pentru că m-am săturat să duc o viață de pustnică, închisă între câteva ziduri, în cele 3 zile de net „nelimitat” (pentru că doar 3 zile au durat cele 7 gratis, care de fapt erau 1GB, dar nu scria nicăieri pe ambalaj, așa că noi am lăsat netul pornit într-una) am căutat câteva activități în care să o pot implica și pe Ada. Știam deja de la Lavinia de meet-ups, fusesem la o asemenea întâlnire la Revelionul petrecut la Londra, așa că știam că și la Berlin le voi găsi. Mi-am instalat aplicația pe telefon și-am descoperit cu bucurie că sunt tematice. Așa am găsit o întâlnire săptămânală pentru gravide și m-am înscris cu tot cu Ada, că doar nu m-ar fi respins că vin cu copilul și nu-l mai am în mine. Doar că imediat după ce m-am înscris, am mai găsit una pentru mame cu bebeluși, care se întâmpla înainte. Și mi-am propus să merg la amândouă.

Cea pentru mame cu copii are loc în fiecare joi la ora 3, la o anumită cafenea, care, dacă mi-ar cere cineva părerea, aș schimba-o. Oricât de comode i-ar fi fotoliile și canapelele, oricât de bune ar fi prăjiturile… nu e loc pentru toate cărucioarele. Adică e, dar noi ocupăm doar o masă, iar la celelalte nu se pot așeza alți clienți din cauza cărucioarelor. În fine… nu e locul meu să comentez. Un alt motiv pentru care m-am dus la aceste meet-up-uri a fost acela că am vrut să întâlnesc mai mulți străini. Astfel, m-am conversat pe teme bebelușești și nu numai cu o australiancă, mamă de băiat de 3,5 luni, pe care îl cheamă Wolf, mamă care a vizitat România și i s-a părut superbă (ca să o citez: „te aștepți la ceva și găsești cu totul altceva. Într-un sens bun”); cu o portugheză măritată cu un englez, mamă de băiat de 3 luni, care mi-a povestit de cezariana ei cu probleme; cu o indiancă din Mumbai – care mi s-a părut cea mai simpatică și prietenoasă și singura cu care am făcut schimb de numere de telefon – însărcinată în 17 săptămâni și a cărei cea mai bună prietenă e Mihaela, o româncă din Pitești; cu o nemțoaică măritată cu un portughez, gravidă și viitoare mamă de băiat, care a aflat de la noi că limba română nu seamănă cu germana; cu o altă nemțoaică, mamă de băiat de 9 luni care a fentat sistemul pentru a-i accepta copilul la grădiniță cu program de 8 ore – încă deslușesc misterele grădinițelor de aici și aparent e bătaie pe locuri; și cu o altă nemțoaică, mamă de băiat de 5 luni cu niște ochi enormi, foarte comic și dulce.

Mi-a plăcut la ele în special faptul că nu-s fixiste, că îmi era teamă să nu mă răstignească dacă o să mă vadă cu biberonul cu lapte praf. Însă sunt toate foarte deschise la minte și pot înțelege că dacă nu-ți alăptezi copilul n-o faci pentru că nu-l iubești, ci pentru că nu poți și care pot accepta că dacă nu vrei sau nu ești dispusă să te chinui cu un travaliu de câteva ore, e perfect OK să ceri cezariană. Am primit câteva informații utile, cum ar fi că există cursuri gratuite de limba germană pentru mame care pot merge cu copiii la ore sau că, dacă te înregistrezi la un anume magazin, poți primi vouchere și tot felul de cadouri pentru bebe.

Ada le-a impresionat adormind singură în cărucior, fără s-o șâșâi sau s-o legăn. Cele două gravide au răsuflat ușurate că prea auziseră doar povești de groază. Fiind singura fetiță între 4 băieți și unul în burtă (indianca încă nu știe ce are) a fost destul de băgată în seamă. Nu mai e la fel de ușor cu ea „în societate”, că nu nici nu mai mănâncă, nici nu mai doarme fără să îi fie distrasă atenția. Așa că am avut și câteva momente în care îmi venea să mă ridic și să plec cu ea, însă îmi era mai groază de urletele din mașină pentru că nu prea-i mai place nici să stea în landou. Să nu mai zic de circul pe care îl face când îi pun căciulița sau o îmbrac în salopetă…

Cea de-a doua întâlnire… nu s-a ținut. Dar eu m-am dus pentru că deh… no internet. Și-am mai și plătit 1,3€ pe parcare, că localul era în centru. M-am simțit cam nașpa, mai ales când o negresă a început să râdă când m-a auzit că „I’m looking for a group of pregnant women”. Mă rog, era amuzant și sigur n-a râs cu răutate, dar trec printr-o perioadă mai sensibilă și-mi cam venea să plâng. Mi-am bagat coada între picioare și-am ieșit cu căruciorul din mijlocul cuibuilui de hipsteri și cool people, eu fiind doar o mamă cu plodul în căruț, foarte nepotrivită în peisajul ăla…

Între timp, am depășit momentul…

Înainte să plecăm din țară am intrat în două grupuri de pe Facebook cu mămici românce din Germania și din Berlin. Acolo am cunoscut-o pe Nicoleta, care mi-a fost de mare, mare ajutor și mi-a dat o grămadă de sfaturi utile. Nicoleta, soțul și fetița ei au fost în vizită duminică și ne-am bucurat să vedem și să cunoaștem fețe noi.

Încet, încet poate se risipește și singurătatea.