Top 10 cărți citite în 2015

Privind înapoi la lecturile lui 2015, nu-s deloc la fel de mulțumită cum am fost la finalul lui 2014 când am citit o grămadă de cărți bune, care mi-au ajuns la suflet. Anul ăsta, multe au fost niște alegeri bazate în special pe considerentul că m-am cam săturat să citesc atât de mulți scriitori americani. Am foarte mulți pe lista „to read” și încerc să citesc din toate națiile, că nu dau nici un examen la literatură americană. Așa că multe dintre alegerile de anul ăsta, deși se aflau pe listă, n-au fost cele mai inspirate.

Am citit multe cărți scrise de femei, deși nu mi-am propus, dar concluzionez că din 25 de autori, 13 sunt femei.

Pe lângă statisticile de mai sus, generate de Goodreads, îmi vine să fac tot felul de statistici de genul: câți români, câți americani, câți francezi, câți autori i-am citit a doua oară, câte cărți sunt despre război, câte sunt deja clasice, etc. N-o să o fac pentru că n-ați mai ajunge la final cu articolul ăsta, așa că încep topul celor mai bune cărți citite în 2015.

10. Heroic Measures și Croitoreasa de la Dachau – chiar dacă Croitoresei i-am dat 4 stele și primei i-am dat doar 3, le-am pus pe amândouă pe locul 10 pentru că nu m-am putut hotărî careia i se cuvinte cel mai mult. Pe fiecare am notat-o pe baza unor criterii diferite, dar parcă nu le pot departaja.

9. Go Set A Watchman – doar locul 9 pentru cea mai așteptată carte de anul ăsta. Chiar și eu, care nu fac de-astea (să citesc o carte cum apare și s-o aștept cu sufletul la gură), am citit-o la o lună după apariție. Am fost nițel dezamăgită, dar mi-am amintit că forma în care a fost publicată nu e forma finală.

8. Anotimpul fructelor de mango – una din multele cărți despre lumea musulmană, totuși una amuzantă. M-a ținut lipită de ea, mi-a făcut plăcere.

7. Apă pentru elefanți – multe despre lumea circului am aflat din cartea asta și fără a fi o capodoperă, am devorat-o.

6. Rose of Sarajevo – uf, crudă tare cartea lui Ayșe Kulin. Prima lectură despre războiul din Bosnia despre care mai auzisem una alta într-o piesă de teatru și în Monoloagele Vaginului. Ca orice carte despre război, te zguduie.

5. Fata dispărută – voi spune mereu că stilul lui Gillian Flynn nu-i unul remarcabil, însă apreciez mult felul în care și-a construit povestea și suspansul.

4. La sud de graniță, la vest de soare – are Murakami ceva aparte, o anumită sensibilitate a personajelor, un fel specific de a le construi interioarele. Clar mai vreau.

3. Everything I never told you – o poveste nefericită despre copii și părinți și despre părinți care au fost copii. Îmi e încă foarte vie povestea familiei Lee și tragedia pierderii unuia dintre copiii lor.

2. Eleganța ariciului – nici nu știu ce să spun în plus despre cartea asta față de ce am spus în recenzie. Foarte bine conturată povestea lui Madame Michel, personalitatea ei, cultura și relațiile cu ceilalți. Același lucru pot să-l spun și despre vecina ei de 12 ani, Paloma.

1. The Fountainhead – indubitabil una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată. Un cărțoi de 720 de pagini, am știut încă dinainte de primele 100 că e de 5 stele și nu m-a dezamăgit. Singura de 5 stele din 2015. E redundant să spun că o recomand.

O să notez și două dintre dezamagirile lui 2015, pentru că am fost foarte entuziasmată înainte de a le începe, dar pe parcurs s-a dovedit că mi-am pierdut interesul destul de ușor: Jurnal intim de Marin Preda și Laur de Evgheni Vodolazkin, despre care încă n-am scris.

Pentru 2016 mi-am propus să citesc 30 de cărți, dar despre challenge-ul ăsta într-un post viitor.
Topul lecturilor voastre pe 2015?