Top 10 cărți citite în 2015

Privind înapoi la lecturile lui 2015, nu-s deloc la fel de mulțumită cum am fost la finalul lui 2014 când am citit o grămadă de cărți bune, care mi-au ajuns la suflet. Anul ăsta, multe au fost niște alegeri bazate în special pe considerentul că m-am cam săturat să citesc atât de mulți scriitori americani. Am foarte mulți pe lista „to read” și încerc să citesc din toate națiile, că nu dau nici un examen la literatură americană. Așa că multe dintre alegerile de anul ăsta, deși se aflau pe listă, n-au fost cele mai inspirate.

Am citit multe cărți scrise de femei, deși nu mi-am propus, dar concluzionez că din 25 de autori, 13 sunt femei.

Pe lângă statisticile de mai sus, generate de Goodreads, îmi vine să fac tot felul de statistici de genul: câți români, câți americani, câți francezi, câți autori i-am citit a doua oară, câte cărți sunt despre război, câte sunt deja clasice, etc. N-o să o fac pentru că n-ați mai ajunge la final cu articolul ăsta, așa că încep topul celor mai bune cărți citite în 2015.

10. Heroic Measures și Croitoreasa de la Dachau – chiar dacă Croitoresei i-am dat 4 stele și primei i-am dat doar 3, le-am pus pe amândouă pe locul 10 pentru că nu m-am putut hotărî careia i se cuvinte cel mai mult. Pe fiecare am notat-o pe baza unor criterii diferite, dar parcă nu le pot departaja.

9. Go Set A Watchman – doar locul 9 pentru cea mai așteptată carte de anul ăsta. Chiar și eu, care nu fac de-astea (să citesc o carte cum apare și s-o aștept cu sufletul la gură), am citit-o la o lună după apariție. Am fost nițel dezamăgită, dar mi-am amintit că forma în care a fost publicată nu e forma finală.

8. Anotimpul fructelor de mango – una din multele cărți despre lumea musulmană, totuși una amuzantă. M-a ținut lipită de ea, mi-a făcut plăcere.

7. Apă pentru elefanți – multe despre lumea circului am aflat din cartea asta și fără a fi o capodoperă, am devorat-o.

6. Rose of Sarajevo – uf, crudă tare cartea lui Ayșe Kulin. Prima lectură despre războiul din Bosnia despre care mai auzisem una alta într-o piesă de teatru și în Monoloagele Vaginului. Ca orice carte despre război, te zguduie.

5. Fata dispărută – voi spune mereu că stilul lui Gillian Flynn nu-i unul remarcabil, însă apreciez mult felul în care și-a construit povestea și suspansul.

4. La sud de graniță, la vest de soare – are Murakami ceva aparte, o anumită sensibilitate a personajelor, un fel specific de a le construi interioarele. Clar mai vreau.

3. Everything I never told you – o poveste nefericită despre copii și părinți și despre părinți care au fost copii. Îmi e încă foarte vie povestea familiei Lee și tragedia pierderii unuia dintre copiii lor.

2. Eleganța ariciului – nici nu știu ce să spun în plus despre cartea asta față de ce am spus în recenzie. Foarte bine conturată povestea lui Madame Michel, personalitatea ei, cultura și relațiile cu ceilalți. Același lucru pot să-l spun și despre vecina ei de 12 ani, Paloma.

1. The Fountainhead – indubitabil una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată. Un cărțoi de 720 de pagini, am știut încă dinainte de primele 100 că e de 5 stele și nu m-a dezamăgit. Singura de 5 stele din 2015. E redundant să spun că o recomand.

O să notez și două dintre dezamagirile lui 2015, pentru că am fost foarte entuziasmată înainte de a le începe, dar pe parcurs s-a dovedit că mi-am pierdut interesul destul de ușor: Jurnal intim de Marin Preda și Laur de Evgheni Vodolazkin, despre care încă n-am scris.

Pentru 2016 mi-am propus să citesc 30 de cărți, dar despre challenge-ul ăsta într-un post viitor.
Topul lecturilor voastre pe 2015?

18 Comments

  • klau

    Am citit câteva piese de teatru: Rinocerii, Cântăreaţa cheală, Lecţia, Regele moare – E. Ionesco, Neîntelegerea – A. Camus, Pescăruşul – A. Cehov. Cu excepţia piesei Regele moare toate au fost delicioase.
    Titlurile care m-au atins cel mai tare au fost Stoner – John Williams, Strainul – Albert Camus, Marea – John Banville. Stoner o recomand oricui, orice iubitor de lectură o să fie atras de stilul de scriere, de poveste, de ceva, nu are cum să te lase indiferent. Marea nu e o lectură uşoară şi deşi nu am recitit nicio carte până acum e una dintre cărţile pe care aş vrea să le recitesc cândva. Mi-am cumpărat şi celelalte cărţi traduse de Nemira şi sunt curioasă dacă îşi păstrează stilul.
    Destul de drăguţă a fost şi Forrest Gump – Winston Groom. Mi-a plăcut mult umorul şi ar fi fost ideal s-o citesc înainte să văd filmul pentru că nu mi-l puteam imagina pe personajul principal altfel decât l-a interpretat Tom Hanks.
    La dezamagiri aş trece Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde şi Tristeţi de lămâie – Julian Barnes deşi în mare mi-au plăcut. Sentimente contradictorii am avut şi cu 2001: Odiseea Spatiala – ‎Arthur C. Clarke.
    Am abandonat pe la jumătate Toba de tinichea – Gunter Grass dar o s-o reiau.
    Mi-am făcut planul de lectură pe 2016 şi fiindcă sunt un cititor lent nu am ales multe titluri şi nici carţi voluminoase, dar sigur o să se schimbe pe parcurs planul pentru că am destule tiluri importante pe care aş vrea să le citesc.
    1. O mie noua sute optzeci si patru – George Orwell
    2. Mustele – Jean-Paul Sartre
    3. Minunata lume noua – Aldous Huxley
    4. Onoarea pierduta a Katharinei Blum – Heinrich Boll
    5. Viseaza androizii oi electrice? – Philip K. Dick
    6. Fahrenheit 451- Ray Bradbury
    7. Antichristul – Friedrich Nietzsche
    8. Caligula – Albert Camus
    9. Zatul – Tatiana Tolstaia
    10. Foamea – Knut Hamsun
    11. Satantango – Laszlo Krasznahorkai
    12. Desertul tatarilor – Dino Buzzati
    13. Ciuma – Albert Camus
    14. Cioburi de onoare – Lois McMaster Bujold
    15. Femeia nisipurilor – Kobo Abe
    16. Blues pentru o pisica neagra – Boris Vian
    17. Mitul lui Sisif – Albert Camus
    18. Harfa de iarba – Truman Capote
    19. Noul Val Francez – Michel Marie
    20. Povesti despre nebunia obisnuita – Charles Bukowski

    • Tomata

      am citit piesele de Ionescu si Camus in facultate si mi-au placut si mie. la fel si Strainul.
      de Stoner am auzit numai lucruri bune, totusi parca nu ma atrage. astept sa ma cheme.
      din lista ta pe 2016 am citit multe si mi-au placut indeosebi Zatul, Fahrenheit 451 si 1984.

      spor la citit.

  • Ioana

    Si eu am citit mai multe carti scrise de autoare anul acesta si ma bucur. In 2016 mi-am propus sa am mai multa diversitate. Listele mele Goodreads abunda de autori americani, englezi si rus,i de obicei. Top 10:

    1. The Goldfinch, de Donna Tartt
    2. Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez, e prima carte pe care am reusit sa o citesc integral in spaniola si ma bucur ca am invatat spaniola in facultate, limbajul in original a lui Marquez e si mai magic.
    3. Demonii de Dostoievski
    4. Clare of the Sea Light de Edwidge Danticat, nu cred ca a fost tradusa in romana, am citit pe Kindle si e o carte extraordinara. Autoarea e din Haiti si actiunea se petrece tot acolo.
    5.On beauty de Zadie Smith. Nu mi-a placut la fel ca alte carti ale autoarei (Dinti albi), insa e foarte bine scrisa.
    6. Furiously Happy de Jenny Lawson. Jenny Lawson scrie blogul thebloggess.com si e a doua ei carte publicata. Din nou, nu cred ca a fost tradusa in romana.
    7. Are you my mother? de Alison Bechdel. E un graphic memoir si desi nu citesc prea multe comics sau memorii mi-a placut foarte mult.
    8. Bastarda Istanbulului de Elif Shafak
    9. The Bone Clocks de David Mitchell
    10. Persuasion de Jane Austen (am citit-o a doua oara si e una dintre cele mai indragite carti)

    La acestea as mai adauga Rose of Sarajevo (pe care am citit-o cand eram in Sarajevo in vara) si m-a educat putin in legatura cu istoria tumultoasa a Bosniei si Hertegovinei si Jacob’s Room de Virginia Woolf.

    Sper sa reusesc sa citesc 50 de carti deoarece in 2015 am reusit 40.

    • Tomata

      si eu am The Goldfinch pe lista, dar nu cred ca pe cea de anul asta.
      Dragoste in vremea holerei nu mi-a placut. Ma rog, nu mi-au placut personajele si cam degeaba mi-a placut stilul daca pe Florentino Ariza si pe Fermina Daza imi venea sa-i strang de gat.
      On Beauty mie mi-a placut mai mult ca Dinti Albi si acum ca ai adus aminte de Zadie Smith, as mai citi ceva de ea.
      Pe Elif Shafak o vad pe multe liste si ma tenteaza si pe mine, dar cred ca o sa mai astepte putin.
      Nici Jacob’s room nu m-a impresionat, in schimb Rose of Sarajevo, dupa cum vezi e in topul meu 🙂
      Sper sa reusesti sa duci challenge-ul la indeplinire.

  • Dorina

    Nu-mi place sa fac topuri. dar printre preferatele din 2015 se numara Adevărul despre cazul Harry Quebert – Joel Dicker, Julieta – Anne Fortier, Onorabila venețiană – Rosa Ventrella, Sub luna de șofran – Nicole C. Vosseller, Un apartament la Paris – Michelle Gable.

  • Anca

    7. Paradisul de dupa colt de Mario Vargas Llosa (inceputa cu entuziasm si terminata cu greu)
    6. Gradina uitata de Kate Morton
    5. Dama cu camelii de Alexandre Dumas – fiul
    4. Girl online de Zoe Sugg (surprinzator mi-a placut)
    3. Un apartament la Paris de Michelle Gable
    2. Fascinatie de Anne Patchett
    1. Si muntii au ecou de Khaled Hosseini

    Cam atat am terminat de citit in 2015 (putin de tot, stiu!). Am mai inceput si alte carti, dar nu mi-au placut si le-am lasat balta, cum ar fi Doctor Jivago sau Doamna Bovary. Urmeaza pe lista de lectura Casa de la Riverton de Kate Morton, Pictorita din Shanghai de Jennifer Cody Epstein, Sotia din Paris de Paula McLain, Girl online on tour de Zoe Sugg si The Fountainhead ca m-ai facut curioasa.

    • Tomata

      As pune oricand o carte de Hosseini pe primul loc, asa ca apreciez topul tau foarte mult 🙂
      din el am mai citit doar Dama cu camelii si la vremea la care am facut-o, mi-a placut mult de tot.
      Si eu am abandonat Doctor Jivago, n-am avut rabdare pana la capat, dar am vazut filmul si mi-a placut 😛
      Sotia din Paris e si pe lista mea, dar nu stiu cand ii vine randul.

      Sper sa citesti The Fountainhead, dar sper si mai mult sa-ti placa.

  • o femeie

    ce imi place infographic-ul facut cu cartile!! Cum l-ai facut?

    In rest, eu nu reusesc sa fac un top ca nu reusesc sa ma decid care carte e mai faina :). Dar am recitit cu acelasi drag Ciresarii :), cred ca a 5a oara …

    • Tomata

      nu l-am facut eu. l-a generat Goodreads.
      n-am citit Ciresarii, dar o am in biblioteca si intentionez sa o citesc la un moment dat.

  • diana

    De ce nu ti-a placut Laur? Am citit-o si eu, nu mi s-a parut delic o carte banala sau usor de uitat dar nici mie nu prea mi s-a lipit de suflet, parca n-am inteles ce s-a dorit de la aceasta carte. Mi-ar placea sa stiu parerea ta:)

    • Tomata

      nu mi-a placut pentru ca toate personajele, in special cel principal, sunt foarte nefericite. cartea asta m-a ajutat sa-mi dau seama ca nu-mi plac cartile in care personajele doar sufera, fara nici o clipa de fericire.
      mi-a placut mult stilul autorului si traducerea, dar subiectul m-a cam pierdut pe drum.
      sper sa ii fac recenzia, daca nu trece prea mult timp pana cand o sa am vreme sa ma apuc de ea.

  • Bookish

    Eu am reuşit să citesc 40 cărţi în 2015. Locul 1 îl acord fără ezitări cărţii lui Flanagan, “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”. Am şi eu în plan să citesc Eleganța ariciului 🙂 Pe mine “Laur” nu prea mă atrage, deşi anul trecut a fost nebunie cu el, cam toată blogosfera literară l-a citit.

  • Cărți și călătorii

    Eu m-am grăbit un pic cu topul meu, l-am făcut de la începutul lui decembrie, dar nici nu aș mai fi adăugat ceva la el din cărțile citite pe urmă. Iată-l: http://mihaelaburuiana.com/cartisicalatorii/10-carti-preferate-din-2015/. Statisticile făcute de Goodreads nu sunt foarte fidele realității în ceea ce mă privește, pentru că ori nu am trecut acolo toate cărțile citite, ori am trecut și altele despre care nu am mai scris, așa că numărătoarea de pe blog nu a corespuns cu cea făcută de GR.
    Oricum, a fost foarte bine, un an bogat în lecturi, așa cum nu am mai avut de mult, ceea ce, în mare parte, a fost meritul bloguitului și al cititului de bloguri literare. La mai mare tuturor! 🙂

  • Raluca Enache

    Observ acum ca multe din cartile din topul tau sunt pe lista mea pt 2016, deci ma astept sa am un an de lecturi bune. In 2015 am fost la extreme, ori m-am indragostit de ce am citit, ori nu le-am suferit sau m-au enervat.
    Planuiesc si eu un articol asemanator pe blog, numai sa am rabdarea sa il termin de scris 🙂

  • Felicia

    Nu stiu daca pot sa fac un top, dar trei carti m-au marcat pe mine anul trecut.

    Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak, Ultima ispita a lui Iisus – Nikos Kazantzakis si Orbirea – Elias Canetti. Cartile astea m-au ajutat sa trec peste niste momente dificile. Ti le recomand. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *