
The Guinea Pig Diaries: My Life As An Experiment


Titlu original: The Guinea Pig Diaries: My Life As An Experiment
Naționalitate: american
Gen: non-ficțiune
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 236 (Simon & Schuster)
Traducere: –
Citate: The Guinea Pig Diaries
Alte cărți de același autor: –
Nota mea: 3/5
The Guinea Pig Diaries e încă o carte care nu mai rețin exact cum a ajuns pe lista mea de citit. Oricum variantele ar fi: Oprah sau o listă cu cărți amuzante – că mai caut de-astea atunci când mă satur să sufăr alături de personajele din cărțile mai dramatice. Se prea poate să o fi pescuit și din recomandările sugerate automat de Goodreads. Nu știu cât de important e pentru alții să știe ce a stat la baza alegerii unei cărți, dar mie îmi place să menționez și să țin minte și detaliul ăsta.
Probabil dacă eram americancă aș fi auzit de A.J. Jacobs pentru că e un jurnalist cunoscut care a scris pentru Entertainment Weekly și Esquire. Însă cred că faima și-a dobândit-o cu cărțile, dar mai ales genul de cărți pe care le scrie. The Guinea Pig Diaries e un titlu care li se potrivește tuturor sau care rezumă cel mai bine ideea lucrurilor pe care le face și despre care scrie Jacobs. Și ce face el mai exact? Păi îi intră o idee în cap, o curiozitate de genul „să văd cum e să …” și nu-i trebuie mult să se apuce să testeze. Pentru prima carte, numită Anul în care am trăit după Biblie (The Year of Living Biblically), Jacobs a urmat și-a pus în practică absolut toate regulile scrise în Biblie. Pentru cea de-a doua, The Know It All, a citit toată Enciclopedia Britannica în 18 luni și-apoi a scris despre ce i s-a părut amuzant, a participat la Vrei să fii miliardar și-a înregistrat efectele pe care experimentul le-a avut asupra vieții lui. The Guinea Pig Diaries e cea de-a treia și vă povestesc mai multe despre ea mai jos, iar ultima publicată e Cel mai sănătos om din lume (Drop Dead Healthy) în care testează mâncatul sănătos și felul în care alimentele, legumele, fructele, carnea îi iinfluențează sănătatea și fiecare părticică din corpul lui. Vedeți bine că toate cărțile sunt pe aceeași temă de a testa chestii, așa că în Guinea Pig Diaries nu se rezumă la o singură idee, ci încearcă mai multe.
Și care-s experimentele la care se înhamă în cartea asta?
– trăiește o perioadă cu mintea sau în mintea unei femei. Bona copiilor lui e o femeie foarte frumoasă care n-are noroc în dragoste și vrea s-o ajute în privința asta. Așa că o convinge să îi facă un cont pe un site de matrimoniale și să îl lase pe el să poarte discuțiile și să îi aleagă partenerii – evident ea trebuie să-și de acordul. Și din experimentul ăsta reies situații în care se întâmplă să spună:
„I’m a magnet for scammers. Everyone wants down my pants.”
„Then I just get depressed and insecure. What did we say that made him blow us off? It wasn’t her looks. So it must have been our banter. Did we not talk enough about reef decay in Honduras? Dammit. My walk on the feminine side is over. My vicarious single life is dead.”
„Uh-oh. Here we go. There’s no way I can show this to Michelle. She would be mortified. I should just drop it, but I don’t. Why? To teach this cretin a lesson? Because I’m drunk with power? I’m a beautiful woman. I can make these miscreants do anything I want.”
– își externalizează viața (outsource-uie, ca să fie mai pe înțelesul anglofonilor. Adică angajează două firme din Bangalore ca să-l ajute în viața personală și profesională. O indiancă îi citește și-i răspunde la emailuri, alta îi va face rezervările pentru vacanță, îi va plăti facturile și, dacă va fi nevoie, se va și certa cu soția lui pentru el.
– „cum ar fi dacă am spune mereu ce gândim” – sau experimentul Radical Honesty. Are rost să vă povestesc în câte situații jenante intră când spune exact ce gândește? Nu va spun, dar e amuzant.
„Deceit makes our world go round. Without lies, marriages would crumble, workers would be fired, egos would be shattered, governments would collapse.”
– într-o lume în care totul e pe repede-înainte, majoritatea dintre noi face cel puțin două lucruri în același timp. Dacă sunteți fani ai serialelor, ia gândiți-vă de câte ori ați luat o masă (singuri sau cu partenerul/a) fără să vă uitați la un episod din ceva. Ei, A.J. Jacobs e conștient că e prea implicat în multi-tasking, așa că face un experiment de unitasking. Adică să facă un singur lucru odată, nu mai multe. Să mănânce micul dejun fără să citească ziarul, să facă duș și să se bucure de experiență, fără ca măcar să se gândească la altceva. Rezultatul?
„In one sense, task-juggling makes me feel great: busy, energized, fulfilled, like I’m living three lives in the space of one.”
– ultimul capitol și unul dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult, a fost cel în care s-a supus tuturor nevoilor, ordinelor și cerințelor soției sale. Un fel de servitor de care ea nu s-a sfiit să profite, pentru că, așa cum spun cititorii lui: „soția ta trebuie să fie o sfântă de-ți suportă toate proiectele astea, uneori stupide.” Și femeia se bucură de privilegiu, iar el descoperă că sunt activități pe care ea le face pentru casă și pentru bunăstarea familiei de care el nici măcar n-are habar. Ajunge să o aprecieze mai mult, să o ajute mai mult, dar totuși concluzia e că:
„Coontz writes that ancient Romans opposed gay marriage not because of homosexuality, which they had no problem with, but because “no real man would ever agree to play the subordinate role demanded of a Roman wife.””
The Guinea Pig Diaries e o pauză pe care o poți lua de la lecturile grele, serioase, cu prea multă implicare emoțională. I-am dat 3 stele pentru că, evident, nu-i o capodoperă, dar mi-a făcut plăcere s-o citesc și m-a destins. Am și râs pe ici pe colo pentru că jurnalistul chiar are o doză de umor destul de pe gustul meu. De exemplu:
„I sit. And sit, staring at the floor in the middle of the circle. I listen to the guy next to me breathe. He’s breathing loudly. Really loudly. Like Darth Vader. With asthma. During heavy fore-play.”
Am extras mai multe citate și le găsiți pe toate aici.


2 Comments
Alexandra
Eu le-am luat la rand cumva fara sa tin cont de cronologie, prima citita a fost ,,The Year of Living Biblically”, apoi cea cu experimentul, cel mai recent cea cu enciclopedia si acum sunt in plin proces de lectura a celei mai recente, ,,Drop Dead Healthy”. Nu sunt vreun fan, ai dreptate, cartile lui sunt de 3-4 stelute pe Goodreads, am fost curioasa cum evolueaza viata lor de familie. In cartea cu enciclopedia, Jacobs descrie foarte bine lupta cu infertilitatea, and it hit home, apoi in ,,The Year” vorbeste despre cum au incercat intens pentru al doilea copil (si le-au iesit gemeni)si acum vreau sa vad cele mai recente aventuri ale lor in 5.
Pe de alta parte, am si prins foarte multe chestii interesante, mai ales din cartea cu Biblia si cea cu enciclopedia, le retii fara sa iti propui 🙂
Tomata
si eu mi-am propus sa citesc aia cu Biblia, mai ales ca l-am vazut intr-un clip de la TED talks si mi s-a parut si mai interesant.
sunt numai bune cartile astea sa te destinzi dupa ceva mai greu 🙂