#PRBeta 2015 cu plusuri și minusuri

Dacă mai așteptam un pic, se împlinea săptămâna de când s-a întâmplat a 5-a conferință PR Beta. Am scuze cu duiumul, dar o să mă opresc doar la faptul că n-am avut timp să scriu. După această a cincea ediție, rămân la părerea că ediția din 2014 a fost cea mai bună de până acum.  Mă rog, cea care mi-a plăcut mie cel mai mult.

Și de data asta m-au entuziasmat vorbitorii și pe unii abia așteptam să-i aud vorbind, însă am avut și momente în care atenția mi-a fost distrasă de altceva, pentru că speakerul o luase puțin pe câmpii. Îmi pare rău, rău că n-am putut rămâne la ultimul panel în care au vorbit Oana Bulexa, Alex Negrea, Șerban Alexandrescu și Sorin Bechira pentru că am senzația că ei mi-ar fi stârnit interesul mai mult decât panelul anterior. Și-acum să vă spun ce mi-a plăcut.

Highlights

– Peter Barta, CEO la Fundația Post Privatizare

„Problema nu e să recunoști că-ți place autoritatea, ci ce poți face cu acea autoritate.”
„Nu poți capacita oamenii dacă te poziționezi deasupra lor. Nimeni nu e deasupra nimănui.”
„Nu există probleme, există situații.”
„Ai voie să greșești, dar trebuie să recunoști că ai greșit și să înveți ceva din greșeală.”
„Fără echipa ta nu poți ajunge nicăieri. Singur nu poți.”
„Bossing around nu dă rezultate. Îți exerciți autoritatea atunci când e cazul.”
„Prefer să fiu ținut minte ca cineva căruia îi pasă decât ca cineva care taie și spânzură.”

Peter Barta a vorbit despre cum trebuie să fie un lider, dar mai ales despre ce fel de lider este el. L-am înțeles foarte bine și nu pot spune „ce mi-ar plăcea să am un șef ca el” pentru că deja îl am. Șeful meu se potrivește foarte bine descrierii pe care și-a făcut-o și exemplului pe care l-a dat: nu se referă la oamenii care lucrează în compania lui cu termenii de „angajați”, ci cu cel de „colegi”; toți pot veni la el cu orice situație (nu există probleme, da?) și va face ce va putea să îi ajute; pentru toată lumea e Peter, nu dl. director, nu dl. Barta. Pe de altă parte, când e cazul (și a fost) să concedieze pe cineva, odată luată decizia asta, taie în carne vie, effective immediately.

– Radu Tănase, co-fondator Calif


Deși Calif e de mai mulți ani pe piața bucureșteană, eu n-am auzit de ei decât odată cu campania în care au fost implicați niște bloggeri. Bine, cum e un fast food din București, probabil nici nu eram publicul țintă să afle despre el. Ce trebuie să știți despre Calif e că spre deosebire de o shawormerie normală, la ei lucrurile se întâmplă puțin altfel. Da, e un fast food, însă făcut și organizat cu mai mult cap și cu mai multă grijă, dar și cu mai multă atenție la detalii și la consumator. Și cu o echipă de marketing care are grijă să poziționeze foarte  bine brandul  pe online-ul românesc. Au avut o grămadă de idei originale și out of the box pentru promovare și pentru atragerea clienților, dar mai mult de atât, au făcut imposibilul și-au educat clientela să renunțe la „shaworma cu de toate” în favoarea unui produs-rețetă proprie Dil Kebab. Pe mine una m-au convins și la următoarea mea vizită în București, știu unde o să mănânc cel puțin o dată.

– Marta Ușurelu, Owner Revista Biz

„Brandul personal este sinonim cu reputația, este cartea ta de vizită, este modul în care te percep ceilalți.”
„Brandul personal este rezultatul acțiunilor tale.”
„Nu căuta orice dram de expunere și publicitate.”
„Ai grijă de felul în care arăți. Femeile din România au o problemă cu coafura și cu pantofii, nu știu să și le aleagă.”

Pe Marta Ușurelu am avut plăcerea să o cunosc cu câțiva ani în urmă, la una dintre conferințele Biz și, mai apoi, să o reîntâlnesc la singurul Biz Camp la care am participat. Marta e un exemplu de urmat pentru oricine își dorește o carieră de succes. Principiile ei, pe care le expune atât în conferințe, cât și pe blogul personal, sunt, multe dintre ele, în concordanță cu ale mele. Desigur, eu nu fac nici unul dintre lucrurile mărețe pe care le-a făcut ea pentru că eu nu sunt orientată către o carieră și nici nu-mi doresc una. Dar dacă aș fi, am mindset-ul pe care Marta îl recomandă.

– Ana Maria Onisei, OMA Vision, Consultant comunicare Festivalul George Enescu

„Caută emoția. Fă din publicul tău un personaj.”
„Orice eveniment este o experiență. Și orice experiență este o poveste. Care trebuie spusă.”

Aș putea spune că a fost surpriza conferinței pentru mine, dar asta doar pentru că-s eu o ignorantă. Nu știam mare lucru despre Festivalul George Enescu, dar asta pentru că nu sunt o consumatoare de muzică clasică. Totuși, anul trecut, tot datorită unei campanii cu bloggerii am mai aflat și eu una-alta. Totuși, am aflat mult mai multe la PR Beta, chiar de la cea care se ocupă cu comunicarea culturală a festivalului. Cea mai bună cale de promovare este un conținut bun, creativ, inedit, neașteptat. Iar pentru Festivalul Enescu, această comunicare s-a făcut prin realizarea unor parteneriate surprinzătoare, pe care nimeni nu le credea generatoare de spectatori (parteneriatul cu Gazeta Sporturilor). Site-ul oficial s-a transformat într-o mini revistă culturală, pe care au apărut informații despre cei care vor urca pe scenă, informații care nu se găsesc niciunde altundeva pe .ro. Apoi, orice știre sau noutate ai de comunicat, fă-o pe bune, cu bune și cu rele. Nu minți, nu înflori, nu fi echivoc.

– Cătălin Ștefănescu, realizator și prezentator TV Garantat 100%


Faptul că e realizator TV și jurnalist nu înseamnă că doar asta face. Susține cultura oricând se ivește ocazia și oricând un eveniment merită. Mi-a plăcut subtilitatea cu care „a presupus” că nimeni din sală nu trimite mailuri incorecte gramatical, cu pretenții nesimțite din dorința de a-și promova evenimentele. Îmi place să cred că avea dreptate, deși la câte mailuri de genul primesc săptămânal, cu pretenții care mai de care, mă îndoiesc puțin că în sala aia nu se afla nici măcar o persoană care face de-astea. Apoi ne-a arătat diferența dinte definițiile cuvântului „cultură” în română și în engleză. Pentru domnia sa, definiția din engleză e mai aproape de crezul său: „cultura e un mod de viața”. Nu are musai legătură cu un concert, cu un spectacol de teatru, cu un film sau cu o carte bună. Nu. Cultura e suma totală a lucrurilor pe care le trăim.

Not so much

– Adrian Goldiș, medic primar medicină internă și gastroenterologie
În afară de faptul că a promovat consumul zilnic de iaurt, cu care sunt de acord, și alimentația sănătoasă, chiar nu i-am văzut rolul în panelul Leadership-ului și a Comunicării interne. Poate n-am fost eu atentă, poate era un mesaj care să aibă legătură cu subiectul secțiunii, dar mie chiar mi-a scăpat.

– panelul Studii de caz pe mine m-a pierdut aproape complet – noroc cu fata de la comunicarea pentru McDonalds, pe care nu mai rețin cum o cheamă, care a mai salvat puțin situația, dar puțin de tot. Alexandra Ștefan de la Smart Fit Studio ar fi avut o prezentare bună, că idei erau acolo, dacă nu s-ar fi conversat și întreținut cam mult cu 2-3 cunoscuți din sală. Prea multe chicoteli și inside jokes cu susținătorii veniți să o încurajeze. Nu mi s-a părut deloc profi din partea ei. Sorina Dăescu-Topceanu, cu care m-am  bucurat să schimb câteva vorbe înainte de prezentarea ei și care mi s-a părut foarte de treabă, nu m-a prea convins când ne-a vorbit despre Romanian Design Week.  Adică nu am înțeles unde era studiul de caz, pentru că tot ce-am văzut a fost un clip de prezentare al evenimentului. O fi fost ea copleșită de emoții, eu poate prea obosită, nu știu, dar undeva m-am rătăcit pe drum.

Bonus – o văcuță

Și nu orice văcuță, ci cea mai simpatică dintre toate. Ori de câte ori mă uit la ea, zâmbesc cu toată fața, pentru că-i dulce foc. Am câștigat-o chiar înainte să plec pentru că am fost activă și-am pus două întrebări speakerilor. N-am urmărit să câștig ceva, nici măcar nu știam care-s premiile să mă agit pentru ceva anume, dar așa mă bucur de ea!

Mulțumesc, PR Beta pentru invitație și multă baftă pentru următoarea ediție. Pentru toți cei implicați în comunicare, PR, marketing & co, conferințele și workshop-urile PR Beta nu trebuie ratate.

Pozele sunt preluate de pe Facebook de pe pagina oficială PR Beta, unde mai puteți vedea și altele.

4 Comments

  • Teodora

    Imi doresc sa particip la PRbeta inca de anul trecut. Dar nici atunci, nici acum nu s-a potrivit. Poate nu mi-am dorit destul sau poate ca al treilea an va fi cel norocos 😀

  • Alina

    Catalin Stefanescu a explicat frumos cuvantul “cultura”, dar eu inclin sa cred ca suntem din ce in ce mai multi care ii gasim acceptiunea asta.
    Vacuta castigata poate incepe lungul sir de animalute dragalase din viata Adei 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *