Scrisoare din Israel

N-am primit această scrisoare în mod oficial, nici n-am solicitat-o, dar e binevenită pentru că autoarea ei spune aici lucruri interesante despre israelieni. Ce veți citi mai jos e un comentariu lăsat la scrisoarea din Norvegia, dar mi s-a părut prea interesant pentru a-l lăsa să se piardă.
Apropos, dacă am cititori din țări străine și vor să-mi scrie despre ce au descoperit ei acolo, m-aș bucura enorm să le public scrisorile către mine.

Uite că eu nu m-am gândit niciodată să scriu despre ciudățeniile israelienilor și am să o fac acum, pentru că, uite, mai învățam una alta.
Cei ultrareligiosi – hasidimii, ăia cu perciuni largi și de-o juma de metru, ondulate și parcă apretate, stau așa frumos pentru că au niște sârmulițe care mențin perciunii. Tot ei, hasidimii, atunci când fac dragoste, de fapt fac sex pentru a se procreea. Nu au voie să își simtă pielea unul altuia și folosesc, da!!, un cearșaf cu gaură în mijloc (eh?).

Femeile ultrareligioase și medium religioase se rad în cap și poartă perucă (unele extrem de scumpe, după avuție, clar, având și peruci din păr natural) și asta pentru că firele de păr proprii și personale ar putea părea o impertinență și o atracție fatală, aia de a fi cochetă și sexi în față bărbaților sau a lui Dumnezeu.

Bărbații religioși au șnururi lungi care le atârnă pe sub bluze și uneori ajung la două palme de genunchi. Șireturile se mișcă tot timpul în timpul mersului pentru a-i aduce aminte personajului să nu uite rugăciunile.

Religioșii fumează, asta poate e cea mai ciudată chestie pentru mine. Poate că am fost crescuți cu preconcepții ale bisericii ortodoxe de mici, că iarba de tutun e mână diavolului. Ei bine, la evrei nu e așa. Dacă întrebi un evreu religios de ce fumează o să îți spună: „dă-mi un motiv să nu fumez?!!!” – un motiv religios, mă refer. În Tora nu se specifică despre tutun ca fiind un lucru diavolesc, nicidecum.

Au lucruri care nouă ni se păr rare, dar adevărul este că sunt logice și sănătoase. Nu ai voie să mănânci produse lactate împreună cu produse de carne, adică pastramă cu cașcaval, de exemplu, ci trebuie să respecți o ordine și intervalul de ore între a mânca un lucru sau celalat. Și asta pentru că brânza și carnea fermentează împreună în stomac, provoacă aciditate și duce la boli. Evident că au două bucătarii, cele de lactate și cele de carne, fiecare cu ustensile separate. În autobuzele lor speciale (mai ales în Ierusalim), femeile se așează pe scaunele din spate, bărbații pe cele din față. Din respect ,un nonreligios nu privește în ochi sau direct în față un religios, un rabin mai ales.

Numele de Cohen, pe care noi îl știm de la producătorii de filme sau alte nume de evrei celebri, sunt nume sfinte luate în considerare și astăzi. Cohenii au fost marii preoți ai templului, iar Levitzii la fel, nume alese și respectate până în ziua de astăzi ca ceva sfânt.

Femeile muncesc că niște sclave, având o mulțime de copii și treburi ale casei, iar bărbații se ocupă de studiul Torei, mergând la școli speciale unde studiază și se roagă toată ziua pentru binele mers al lumii. Femeile nu au voie să meargă la universitate sau școli guvernamentale, merg la școli speciale religioase. Unele învață pe ascuns, pentru a nu fi expulzate din comunitate. În shabat nu au voie să folosească curentul electic, de aceea au niște plite speciale cu termostat pe care le lasă în priză la sfârșit de săptămâna. Apropos, săptămâna începe în ziua de duminică și nu lunea, pentru că Dumnezeu a hotărât că cea de-a 7 zi să fie una de odihnă, și da, cea de-a șaptea zi e sâmbătă, mai bine zis e shabatul, de la apusul soarelui vinerea și până la apusul soarelui sâmbătă. În toată țara supermarketurile sunt închise, iar autobuzele nu circulă pe perioadă shabatului, dar există curse de maxi taxi, taxi și magazine care totuși au deschis.

Cu toate astea, Israelul este o țară deschisă noului: au cele mai multe premii Nobel, sunt a două țară după Japonia în invenții, au descoperit diamantele false-zirconitul, în zona centrală a țării, zgârie-norii sunt la fiecare doi pași, au cele mai spectaculare invenții în medicină și IT. Șlefuitorii de diamante naturale sunt majoritatea cei ultrareligioși, care transmit meseria din generație în generație. Sunt oameni foarte modești cu niște venituri și investiții de te amețesc. Dacă un lucru e bun în țara asta, când nu dai de uscături ca peste tot, e că ești apreciat pentru creierul și munca ta și nu pentru țoale, mașini sau alte aere pe care ți le dai. E o vorba: dacă vrei să știi nivelul unui om pe care îl vezi pe stradă, uită-te ce marcă de ochelari are, pentru că la fel de bine îl vezi în șlapi cu un tricou necălcat,eventual luat pe dos, și o pereche de pantaloni scurți. Cred că aș scrie o săptămâna fără să mă opresc despre ceea ce înseamnă Israel și tot nu aș termina.