Cea mai pură formă de iubire

Mă uitam ieri dimineață la Ricky cum se cuibărise cu capul pe perina mea și îmi sufla în ceafă până să mă întorc cu fața la el. Deschisese ochii. Ochii lui mici și rotunzi care licăresc iarăși de-acolo din adâncul sufletului lui, ochii ăia cu care îmi vorbește și cu care îmi transmite ce vrea de la mine. Și m-a cuprins, pentru a nu știu câta oară, o dragoste imensă, una de-aia pe care o simți, de care îți dai seama și pentru care ai face orice să o păstrezi vie, să nu plece, să nu se termine, să nu fie dată uitării după moartea lui.

Mulți nu înțeleg felul ăsta de dragoste și poate mulți își dau ochii peste cap când citesc rândurile astea, pompoase cumva, exagerate în concepția lor. Cum poți iubi un animal atât de complet, de total? Ei bine, poți. Și sunt una dintre norocoșii care au bucuria de a simți o astfel de dragoste. Nu cred că se compară cu nici o altfel de iubire. Îmi iubesc soțul într-un anume fel, îl admir, îl respect, îl consult pentru a lua împreună o decizie, am nevoie de îmbrățișarea lui, de mângâierea lui, de privirea lui pentru a mă simți î siguranță și iubită. Îmi iubesc copilul nenăscut prin prisma imaginației și a posibilelor lucruri pe care le vom face împreună. Nu știu încă să iubesc un copil pe care nu-l pot ține în brațe, pe care nu-l pot alinta încă, și căruia nu-i pot înțelege și desluși privirile, pentru că încă nu îi văd ochișorii. Dar pe Ricky îl iubesc simplu și necondiționat, e singurul pe care îl pot iubi astfel – cel puțin până acum. Îmi e de ajuns să îi văd ochii și înțeleg.

Și unul dintre lucrurile pe care le doresc pentru Ada e să îi pot transmite cumva, prin cordonul ombilical, prin sentimentele mele, prin orice se poate să-i transmit, toată dragostea asta pe care o simt pentru Ricky. Nu știu dacă vor mai apuca să se cunoască și să se împrietenească – Doamne, cât îmi doresc asta – dar aș vrea să pot să-i transmit felul ăsta de-a simți și de a iubi animalele.