Dar dacă s-ar da prezervative în școli?

Disclaimer: acest articol NU face parte din campania Durex, care s-a încheiat săptămâna trecută.

Șocați de întrebare? Intrigați? Indignați? Aprobați?

Am auzit propunerea asta într-un fragment de emisiune de tip can-can. După ce moderatoarea și invitații eu au terminat de discutat despre viața publică și privată a lui Robin Thicke, au ajuns la o dilemă care împărțea americanii în două tabere: este o idee bună ca elevii să aibă acces gratuit și non-stop la prezervative chiar în școli? Dacă nu aveți chef să urmăriți tot clipul, fac un scurt rezumat mai jos, după care dezbatem.

Într-un efort de a preveni sarcinile în rândul adolescenților, în Oregon, sistemul școlar plănuiește să pună prezervative la dispoziția elevilor de generală. Prezevativele au fost cerute chiar de aceștia într-un dialog cu oficialii școlilor. Unii părinți sunt revoltați și scandalizați, dar altii sunt OK cu decizia. În studio, fiecare dintre cei patru își exprimă părerea. Una dintre invitate spune că totul trebuie să înceapă de acasă. Că părinții au responsabilitatea de a vorbi cu copiii lor, de a le explica cum stă treaba cu sexul, de a vorbi deschis despre toate riscurile și implicațiile sexului fără protecție. Că părinții trebuie să fie implicați în viețile copiilor lor și că trebuie să știe ce fac aceștia. Mai spune și că școala susține abstinența, dar în același timp deschide un dialog pentru că unii copii nu se simt în largul lor să vorbească cu părinții despre acest subiect și e bine să aibă acest plan B de a se informa. Moderatoarea propune ca părinții să aibă un cuvânt de spus în această decizie a școlii de a împărți și de a dialoga cu copiii despre prezervative, în timp ce altă invitată aduce în discuție faptul că întregul scop al campaniei ar putea avea de suferit dacă școala ar anunța părinții că odraslele au cerut prezervative. Copiii nu s-ar mai deschide acestei inițiative și totul ar fi în zadar, dacă părinții ar putea afla. „Dacă le-ai putea cere părinților prezervative, nu ai mai fi nevoit să ceri de la școala”, spune singurul domn de la masă. Moderatoarea intervine și se declară insultată dacă cei de la școală știu mai multe despre copilul ei decât ea. (La capitolul ăsta, aș spune că ea greșește undeva, dacă asta e situația). Concluzia generală e că informarea e crucială și că elevii de generală trebuie să vorbească cu cineva, de preferat cu părinții, pentru ca sarcinile și bolile cu transmisie sexuală să nu mai apară atât de frecvent la vârste fragede.

Cam asta a fost discuția lor și pentru că de foarte multe ori mă trezesc gândindu-mă la cum mi-aș educa copiii, sunt de acord că totul trebuie să înceapă de acasă. Că părinții trebuie să vorbească cu copiii despre orice, despre toate pericolele și despre toate posibilitățile de protecție, nu numai în ceea ce privește sexul. Iar dacă în școli s-ar hotărî împărțirea de prezervative, aș privi cu ochi buni inițiativa. Nu înseamnă că școala instigă la preacurvie, ci că dacă tot ai de gând să guști din plăcere, măcar fă-o responsabil.

Voi ce părere aveți?