Cum evaluezi o carte?

Până găsesc eu 3-4 ore libere să pregătesc articolul despre Praga, vreau să dezbatem împreună o discuție pe care am avut-o cu Oana (pe Facebook, că-n persoană n-are timp de mine) despre cum evaluăm o carte.

Pentru că Goodreads-ul are un sistem de notare al cărților de la una la cinci steluțe (1 – did not like it, 2 – it was OK, 3 – liked it, 4 – really liked it, 5 – it was amazing), din discuția cu Oana am ajuns la două variante:

  • Varianta Oanei: notează o carte după impresia de la final. Dacă îi rămâne în minte, dacă se gândește la carte și după câteva zile, o notează cu 5 steluțe.
  • Varianta mea: notez o carte după impresia din timpul lecturii. Dacă citind-o n-am putut-o lăsa din mână, dacă fug de la lucru să o termin sau recitesc un fragment de câte trei ori pentru că nu mă pot despride de el, atât de mult îmi place, îi dau 5 steluțe chiar și fără a ajunge la final.

Ca punct de reper avem Camera, o carte pe care amândouă am devorat-o și ne-a ținut în priză. Oana i-a dat 4 steluțe pe motiv că a citit alte cărți mai intense, eu i-am dat 5 pentru faptul că mă  gândeam la ea și când nu citeam și nu știam cum să conving pe cât mai multă lume să o citească, așa mult mi-a plăcut. E drept că n-o pot compara cu Pe aripile vântului sau cu Splendida cetate a celor o mie de sori, dar cu toate astea, tot intensă mi s-a părut și mi-a indus o anumită stare.

Prin articolul ăsta, din seria #firstworldproblems, nu vreau să declar una dintre aceste două variante ca cea potrivită, dar vreau să strâng păreri, că mă intrigă subiectul.