Ce are elefant.ro cu formatul .mobi?

Poate știe cineva să-mi spună, că pe grupul de e-books de pe Facebook, mulți se plâng că și-au cumpărat cărți în format electronic de pe elefant.ro și nu sunt comaptibile cu Kindle-ul lor. Eu n-am făcut-o niciodată pentru că am o resursă imensă de cărți electronice și sunt puține cărțile pe care le vreau și nu le am deja, în format pentru Kindle.

Dar știam de ceva vreme că ebook-urile de pe elefant, epub-uri toate, au ceva protecție, care poate fi îndepărtate dacă ai skill-uri de hacker. N-am fost niciodată curioasă, dar, din păcate, alții s-au fript.

Și mă întreb care-i raționamentul din spatele deciziei de a nu pune în vânzare carți electronice în format .mobi. Sau măcar fără protecția aia să poată fi convertite. E ceva interdicție din partea Amazon sau? Altfel nu-mi explic de ce își dau cu firma-n cap si ignoră un segment de public atât de vast și important.

LATER EDIT: deși explicația celor de la elefant.ro trebuia să mă lămurească, nu prea a reușit. Între timp am primit o explicație (de pe Wiki), singura care trebuia să fie dată, fără acuze si presupuneri nefondate.

Kindle devices do not support the EPUB file format used by many other e-book readers. Instead, they are designed to use Amazon’s own e-book formats: AZW, and, in fourth generation and later Kindles, AZW3, also called KF8. Like EPUB, these formats are intended for reflowable, richly formatted e-book content and support DRM restrictions, but unlike EPUB, they are proprietary formats. Free software such as the free and open source calibre, Amazon’s KindleGen, and the email based Send-to-Kindle service are available to convert e-books into these formats. Kindle devices can also display some generic document formats such as plain text (TXT) and Portable Document Format (PDF) files; however, reflowing is not supported for these file types.

A proprietary format is a file format of a company, organization, or individual that contains data that is ordered and stored according to a particular encoding-scheme, designed by the company or organization to be secret, such that the decoding and interpretation of this stored data is only easily accomplished with particular software or hardware that the company itself has developed. The specification of the data encoding format is not released, or underlies non-disclosure agreements. Or a proprietary format is a file format whose encoding is in fact published, but is restricted (through licences) such that only the company itself or licencees may use it. In contrast an open format is a file format that is published and free to be used by everybody.

30 Comments

 • Ioana

  Kindle-ul este produsul amazon (nu doar in calitate de vanzator, ei il si produc). Pentru a-si proteja inventia nu dau voie nimanui sa vanda formatul mobi. Cum s-ar zice este produsul lor “by default”.

 • Victor Jalbă-Șoimaru

  Buna ziua,

  Încerc să vă răspund pe scurt:

  1. „o resursă imensă de cărți electronice“ presupun că este ceva ce „ați obținut“ în mod miraculos?

  2. Kindle este un eReader proprietar Amazon construit pentru ecosistemul Amazon. (librăria lor de eBooks). Pentru consum bineînțeles. Contentul se obține din librării de profil (ne referim la consumul natural și nu la cel miraculos).

  3. Ebookurile se vând de obicei în diferite containere (cele mai uzuale fiind *.epub, *.ibook, *.kf8 și *.mobi). Epub fiind open standard și net superior *.mobi.

  4. Ebookurile se vând / distribuie cu sau fără DRM (la cererea editorilor) (în mod licit/nu miraculos).

  5. Soluțiile DRM sunt implementate de către librari.

  6. Librari diferiți = soluții DRM diferite. Apple fac uz de FairPlay DRM, Amazon de Amazon DRM, Google & Elefant de Adobe DRM samd. Soluția Adobe DRM fiind licențiabilă față de soluțiile proprietare Apple ori Amazon.

  7. Elefant vinde eBookuri cu DRM sau fără (la cererea editorilor). Cerere justificata având în vedere punctul 1. Cele fără drm fac uz și de container *.mobi, deoarece sunt necriptate. Tehnologia de criptare este proprietară Amazon și păstrată doar pt. ecosistemul lor.

  8. Pentru a ușura înțelegerea: Închipuiți-vă că ați cumpărat un joc (nu l-ați obținut în mod miraculos). Acel joc este protejat în majoritatea cazurilor cu DRM și vine împachetat pt. o platformă de gaming anume: Sony PS, PC, Nintendo, XBOX șamd.

  9. Un eBook cumpărat dintr-un ecosistem este destinat consumului (nemiraculos) în respectivul ecosistem.

  Toate cele bune.

  • Tomata

   Buna ziua,

   1. In primul rand, multumesc pentru interventie.
   2. In al doilea, nu e treaba nici a dvs, nici a altora de unde am eu resursa miraculoasa de carti. 🙂 V-ati gandit ca poate le-am cumparat sau le-am luat in mod legal de pe site-uri care ofera carti gratuite, giveaway-uri etc… deci “miracolul” se poate explica si dovedi? Si va provoc pe dvs sa cuantificati adjectivul “imens” pentru ca eu n-am dat nici un numar.
   3. Faptul ca un ebook are DRM-ul despre care vorbiti nu impiedica raspandirea “miraculoasa” (cum o numiti) si pe Kindle-uri. Asa ca orice tentativa de a impiedica piratarea lor sau, nici macar piratarea, posibilitatea ca ebook-urile vandute de dvs sa poata fi citite si pe Kindle nu face decat sa duca la o frustrare in plus adusa cititorilor si cumparatorilor, care nu toti au e-readere care suporta epub.

   • Victor Jalbă-Șoimaru

    Bună ziua,

    Vă rog să mă iertați dacă vi s-a părut nepotrivită intervenția. Intenția este de lămurire, iar nu una de acuzare. Iar tonul era unul intenționat glumeț, nici vorbă acuzator sau sarcastic/ironic.

    Eliminarea DRM-ului încalcă atât acordurile comerciale dintre librar și cumpărător cât și legislația aflată în vigoare pe un anumit areal geografic. Lucru pe care fiecare cetățean și-l asumă.

    Repet fiecare librar vinde și cu și fără DRM. Flagul (opțiunea) este a editorului. De ce dorește editorul să fie protejat împotriva distribuției neautorizate nu discutăm acum. Majoritar contentul se vinde cu DRM (proprietar sau licențiat). Cazul Amazon, Apple, Google, Elefant șamd.

    Încerc să explic din nou făcând un exercițiu de imaginație:

    X deține un videocasetofon BETA cumpărat de la librarul W.
    Videocasetofonul BETA funcționează cu casete BETA.

    X cumpără casete VHS de la librarul M.

    X dorește să bage o casetă VHS într-un videocasetofon BETA.

    X Nu reușește.

    X Se supără pe librar.

    Sau altfel zis: a cumpărat un joc de XBOX și vrea să îl joace pe Nintendo.

    În cazul Amazon Kindle contentul protejat cu DRM (eBookul) se achiziționează strict din librăria lor. Dacă nu există la vânzare în librăria lor atunci ajungem la asemenea situații nefericite. Nu înțeleg însă de ce ar fi vina unui librar că vinde marfă „incompatibilă“ cu un dispozitiv produs și vândut de către alt librar strict pentru ecosistemul lor.

    Așadar Elefant vinde și *.mobi, dar necriptat. Tehnologia de criptare doar Amazon o implementează. Editorul cere criptare (DRM) așadar scoate formatul *.mobi din calcul.

    Amazon păstrează tehnologia de criptare doar pt. ei pt. a forța și bloca clienții în ecosistemul lor.

    ePub cu sau fără DRM este din punct de vedere tehnic un container mai bun de eBooks decât containerul de tip *.mobi.

    ePub este acceptat în orice ecosistem de distribuție eBooks cu excepția Amazon.

    Așadar clienții sunt nefericiți și cad victime unor jocuri de putere între x retaileri de content digital și metodelor lor diferite de implementare.

    O primăvară plăcută.

    • Tomata

     Buna din nou 🙂

     Tonul nu mi s-a parut doar mie a fi ironic, iar explicatia dvs se concentra pe ideea ca eu detin “miraculos” un numar imens de ebook-uri.

     Am pus o intrebare, pentru ca nu stiam raspunsul. N-am dat cu parul, eram in ceata cu privire la ceea ce eu interpretam ca un moft din partea elefant.ro. Singura explicatie de care aveam nevoie era aceea ca Amazon nu permit distribuirea de ebooks in format .mobi. Era suficienta pentru a accepta si a ma resemna.

     Am scris chestia din final: “Altfel nu-mi explic de ce își dau cu firma-n cap si ignoră un segment de public atât de vast și important.” pentru ca, in calitate de user de Kindle, ma simt lasata pe dinafara, pentru ca nu pot cumpara ebooks in romana de la elefant.ro. Dar acum e clar, am gasit explicatia si pe Wikipedia, ati confirmat-o si dvs, deci am primit raspunsul: Amazon-ul e de vina 🙂 Ceea ce pot intelege si accepta.

     In alta ordine de idei, am vazut ca pe site sunt explicatii cu privire la instalarea cartilor de la voi pe ebook redere, totusi nu-i foarte clar nicaieri ca pe Kindle nu se poate (multi habar n-au ca Kindle-ul nu suporta epub-uri si totusi le cumpara). Desi nu-i nici o minciuna, e totusi o omisiune care frustreaza. Daca urmariti comentariile de mai jos, veti vedea ca nu sunt parerile mele. Eu n-am cumparat niciodata de la elefant, deci vorbesc doar din ce-am auzit de la altii.

     Poate ar trebui sa fie un pic mai profi subliniat faptul ca userii de Kindle n-ar trebui sa cumpere aceste epub-uri. Dar ma gandesc ca afisarea unui asemenea diclaimer ar scadea vanzarile. 🙂

  • Tomata

   si ca am recitit mai bine comentariul, faptul ca epub e “net superior” formatului .mobi, nu e un argument solid. as dori sa explicati un pic mai bine punctul 2, pentru ca eu, personal, nu inteleg partea cu “construit pentru ecosistemul Amazon. (librăria lor de eBooks). Contentul se obține din librării de profil”. Merci.

  • Anca

   Domnule Jalba-Soimaru, în ciuda densității record de informație pe caracter tipărit, ati scris cel mai inutil comentariu din istoria Tomatei. Felicitări.

   • Tomata

    nu e inutil, sunt informatii pe care poate in mod normal nu le primesti. e drept ca-s multe informatii pentru un raspuns simplu, dar mai bine decat deloc.

  • Moldoveanca

   Ei, miracole sunt multe in lumea asta. De exemplu pentru mine e de-a dreptul miraculos cum unele e-books au acelasi pret ca si varianta tiparita a cartii – dar bineinteles, minus materialul, forta de munca, distributia si benzina. La fel de miraculos este dreptul de utilizare al ebooks-urilor, citez “6 dispozitive” spre deosebire de cartea tiparita pe care o pot lua sa o citesc si la munte si la mare si in pat si pe canapea. Dar cel mai mare miracol este atunci cand vreau sa cumpar ceva si primesc mesajul “this e-book is not available in your location”, chestie pe care eu o interpretez drept o provocare personala.

   Nu, nu fac referire la elefant.ro de la care imi cumpar toate ebooks-urile in limba romana si de care sunt de fapt destul de multumita, in ciuda faptului ca dumneavoastra domnule JALBĂ-ȘOIMARU nu prea le faceti cinste in rolul de purtator de cuvant, din cauza prezumtiilor de la care porniti

   De asta zicea unu’ mai destept decat noi ca nu e bine sa strivim corola de minuni a lumii, ca ies alte lucruri, cu alte intelesuri, mai ales cand intr-o firma nu se lasa comunicarea pe seama comunicatorilor profesionisti.

   • Victor Jalbă-Șoimaru

    @Moldoveanca

    Buna ziua,
    1. Nu știu de unde a fost trasă concluzia că aș fi purtător de cuvânt sau PR sau că acuz pe cineva de ceva. Îmi mai cer încă o dată iertare dacă așa au fost percepute mesajele transmise de către mine. Punctez niște necunoscute, încercând să răspund unor presupuneri. Andreea Ursu-Lișteveanu putea întreaba direct la sursă „părțile implicate“ (Amazon și Elefant). Sunt instituții ce răspund destul de prompt solicitărilor. Și ar fi informat din prima corespunzător eventualii cititori. În continuare persistă suficiente confuzii. Iar acest ghemotoc odată rostogolit…

    2. Scurtă filosofie: În „lumea reală“ dacă împrumutați altcuiva o carte sau un cd audio ori o bucată de ață atunci asta înseamnă că părăsește posesia dvs.

    3. Sunt sigur că puteți citi ebooks și pe lună, darmite la munte sau la mare. „X dispozitive“ presupune cu totul altceva.

    4. Pista dvs. cu prețul unui ebook vs. prețul unei cărți „tiparite“ este una neadecvată și facil eronată. Citez: „minus materialul, forta de munca, distributia si benzina“. Contentul digital presupune alte costuri și probleme mult mai complicate legate de distribuție. Chiar și benzină. Serverele funcționează cu curent, sunt întreținute de către personal dedicat (forță de muncă), ebookurile nu apar din senin și nici nu sunt scanate ori OCR-izate șamd.
    Marile ecosisteme de retail digital presupun niște costuri de existență ce pălesc în fața „costului de tipar“. Iar o carte nu este doar tipar. Nu confundați tipografia cu conținutul și cu munca necesară pentru a se ajunge la respectivul rezultat. Munca de editare. Este o industrie de consum. Nemulțumirile sunt generale. Perfectibil, dar niciodată perfect mulțumitor.

    O zi bună.

    • Tomata

     deja discutia s-a intins mai mult decat necesar.
     am primit toate informatiile de care aveam nevoie, chiar si mai mult decat atat. Apreciez si va multumesc ca ati intervenit si v-ati luat din timp sa ne explicati, pentru ca nu stim si nu intelegem ce se intampla in spatele usilor inchise. eu, cel putin nu stiam. de asta am si scris articolul asta.

     da, ar fi fost o idee sa pun intrebarea direct la sursa, dar recunosc ca mi-a fost mai simplu sa scriu pe blog. nici nu ma asteptam la vreo explicatie oficiala. desi ar putea fi interpretat ca am intentionat sa lovesc brandul elefant.ro, chiar nu asta a fost intentia mea. voiam sa stiu, in primul rand, de ce nu se vand ebooks in format .mobi pe amazon si in al doilea, sa cer parerea cititorilor, ca paote doar eu sunt deplasata si am pretentii de-astea.

     altceva in plus, nu mai am de adaugat.

 • Diana

  Elefantii au o problema cu ebook-urile oricum. Ce m-am mai chinuit cu ele, chiar si in format epub sau pdf! Nu-ti vine deloc sa le mai iei legal dupa ce te enerveaza cu prostiile lor.

  • Tomata

   eu nu le sunt clienta, deci nu m-am confruntat niciodata cu DRM-ul. dar am avut si epub-uri pe care le-am convertit online cu cel mai basic convertor. si n-am avut probleme.

   • Diana

    Eu nici macar nu vorbesc de convertit ca nu prea mi-as bate capul cu drm-urile. Am vrut pur si simplu sa citesc aceeasi carte, cumparata de la ei, si pe ipad si pe calculator. In ciuda faptului ca au tot felul de indicatii si recomandari pentru asta, unde ai deschis prima oara, acolo ramane!
    Au preturi foarte bune si oferta e mare dar e prea frustrant tot procesul. Bine ca stiu sa citesc in engleza. 😀
    Ca sa nu mai zic ca a fost nevoie sa iau o aplicatie special pentru cartile de la ei, nu au putut fi deschise in ce aveam deja instalat pe ipad.

    • roșu vertical

     De acord cu Diana, ca sa nici nu mai intru in discutia cu .mobi, ca probabil s-a lamurit. Mi-am luat carti de pe Elefant ca sa le citesc pe iPad, dar le-am deschis pe laptop, pentru ca acolo aveam deja Adobe nu stiu de care, si acolo au ramas, nu le-am putut transfera. Ori sintem noi astia filologii mai putin tehnici, ori chiar e o invalmaseala acolo.
     Eu am cumparat exclusiv carti romanesti, pentru ca n-am la indemina de unde sa le iau pe hirtie.

     Apropo de .mobi, Polirom (poate si altii, nu stiu) vinde mai nou si pe Amazon, dar au niste preturi prohibitive. Am luat la intimplare “Fetita care se juca de-a Dumnezeu”. Pe hirtie 44,95 lei, elefant 31,95 lei, amazon uk 13 lire (78,8 lei!). Vorba lui Petreanu, e greu sa nu piratezi in Romania.

    • Tomata

     @rosu vertical – OMG… nici nu m-am uitat la preturi. dar am descoperit ca poti cumpara .mobi si de pe site-ul Polirom. Eu am o mare problema cu traducerile de la Polirom, deci n-o sa ma apropii de cartile lor prea devreme, dar le recunosc meritul si salut intampinarea cititorilor cu cartile lor in toate formatele.

     Cat despre ce spune Petreanu… din pacate e atat de adevarat. Si trist.

 • Moldoveanca

  Cu calibre se scoate orice protectie si se poate converti din mobi in epub in mobi in pdf si inapoi in epub (complet legal, apropos)! Eu cand cumpar o carte epub automat ii inlatur protectia pentru ca pe banii mei i-o inlatur, ca deja am platit-o, si pentru ca niciodata n-am reusit sa-mi retin parola de la adobe digital editions

   • Moldoveanca

    Nu-i bre complicat, doar ca are instructiunile scrise de ingineri si cu totii stim ca inginerii, ca si cateii, au o privire inteligenta doar ca nu se pot exprima :)))
    Daaaaaar unealta asta online pare beton, o s-o folosesc tura urmatoare, sarna!

    • Moldoveanca

     :)) Alina, de fapt ma refeream la cei care au scris instructiunile de calibre care uneori sunt mai greu de inteles! Am si eu un inginer in familie, de asta gluma cu asemanarea dintre ingineri si catei era mai mult “interna” :)) e ceva ce ii spun partenerului de fiecare data cand incearca sa-mi explice o chestie in limbaj… ingineresc

 • Pomu

  Eu evit elefant tocmai pentru prostia pe care o fac cu cartile electronice… nici macar nu primesti PDF ci un fisier minuscul apoi trebuie sa mai faci nu stiu ce pasi ca sa-l poti citi…. am incercat sa cumpar de la ei o data si mi-a ajuns…. sistem greoi si prost pus la punct in ce priveste e-bookurile. Lipsa de respect fata de clienti se observa si din tonul “glumetului” care e ros de grija cartilor din colectiile oamenilor….

 • ady

  eu cumpar carti de la elefant, dar le iau epub pt ca am un e-reader sony. n-am avut niciodata nici cea mai mica problema.
  le-am descarcat pe computer si de acolo pe reader si atat. nu am alte dispozitive.

 • Monica

  Eu din start, când mi-am cumpărat eBook reader, am căutat pe Elefant să văd ce formate vând ca să știu dacă -mi iau Kindle sau nu (încă mă mir că au monopol în România, dar trebuie că e o întreprindere anevoioasă vânzarea de eBook-uri, faza cu DRM, digitalizarea etc, din moment ce alții nu se încumetă) Ca și Roșuvertical, sufăr la depărtare că nu le iau pe hârtie, din librărie. Mă adaptez. Din fericire n-am avut niciodată probleme cu Elefant.

  • CristinaMM

   daca vrei sa cumperi cartile fizic, o librarie online care trimite colete international este libhumanitas.ro, dar coletele sunt trimise prin posta( adica dureaza) iar comanda trebuie platita inainte(prin card sau transfer bancar)

 • Cristian Pop

  Am cumparat un ceas Casio de la ei. L-am urmarit cateva saptamani si cum l-am vazut la reducere, l-am luat. Desi a doua zi trebuia sa-l primesc, am asteptat degeaba. A 3-a zi, sambata, am sunat eu de 3 ori. Ba ca “sa intrebam baietii de la depozit”, ba ca “sambata nu e nimeni la depozit”, ba ca “va contactam luni”. Luni nu m-a cautat nimeni. Am sunat tot eu si de data asta mi s-a spus ca a fost o eroare si ca ceasul nu era in stoc.Genul asta de marketing prin inselarea clientului cu stocul a tot fost folosit in comertul online din Romania. Credeam ca a disparut, odata cu firmele “purtatoare”. Se pare ca nu. Va rog sa ma ajutati sa facem cumva sa dispara. Odata cu “elefantul”. Va recomand sa nu va lasati inselati de acest magazin. Pierdeti timpul inutil. Sunt niste nesimtiti si cred ca e de dorit sa ne folosim banii la comerciantii seriosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge