Chiar ai angaja un fost pușcăriaș?

Când Anca mi-a dat un link găsit pe Facebook, m-am aruncat asupra subiectului decretând cu degetul în sus: „Voi scrie despre asta pe blog”. Însă de la acea primă reacție și până să mă pun la birou să scriu, au mai trecut câteva ore în care am rumegat problema mai bine. Linkul (dacă v-a fost lene să-l deschideți) duce la o reclamă a celor de la Leo Burnett Change care evidențiază greutățile pe care le întâmpină foștii pușcăriași când își caută de lucru. Dincolo de faptul că reclama e foarte ingenios gândită (și redată sub forma unui filmuleț de pe youtube cu butonul de „Skip ad”, buton pe care toți apăsăm pentru a ajunge la ceea ce vrem să vedem – dar în loc să facă ce spune, filmul începe de la capăt și fostul pușcăriaș încearcă să înduioșeze interlocutorul), rămâne totuși o întrebare la care nu poți răspunde pe loc cu „Da” sau „Nu”.

Așa cum vă spuneam ieri, frumusețea unui loc de muncă stă și-n faptul că ai cu cine să vorbești, să dezbați, să te contrazici sau să schimbi idei. Dacă Anca zicea, imediat după vizionarea filmulețului, că ea ar angaja un fost pușcariaș (pentru a-i da o a doua șansă și pentru că probabil are încredere că oamenii se schimbă și învață din greșeli), Oana a pus niște întrebări printre care: „Ai angaja un fost pușcăriaș închis pentru furt? L-ai angaja în vânzări?” În primă fază am fost tentată să răspund ca Anca, să spun că da, oamenii merită a doua șansă, că dacă toți le întorc spatele, îi împingem din nou către infracțiune. Apoi am stat și-am cugetat puțin și m-am răzgândit, găsind răspunsul care redă exact ce-aș face eu dacă aș fi pusă în situația asta (bine că nu sunt).

Aș angaja un fost pușcăriaș dacă motivul pentru care a fost închis ar fi unul săvârșit din neatenție, din greșeală, de nevoie. Însă dacă motivul ar fi o vină, o intenție, o faptă comisă în cunoștință de cauză, atunci nu i-aș da acelui om nici o a doua șansă. Adică, mai exact, aș angaja un om care din neatenție a omorât un altul sau mai mulți într-un accident de mașină. Știu, nu e drept ca din cauza unei neatenții sau greșeli să moară oameni. Dar nici cel care a provocat accidentul sau din cauza căruia au murit alții n-a făcut-o intenționat. N-a căutat-o cu lumânarea și nu s-a suit la volan cu intenția de a face accident. Aș angaja un țap ișpășitor cum ar fi asistenta de la maternitatea la care au ars bebelușii acum câțiva ani. Aș angaja un om care a furat pentru a-și hrăni copiii (răspunsul ăsta a  fost la Oanei, eu doar sunt de acord cu ea), aș angaja pe cineva care a ajuns în pușcarie din legitimă apărare, dar legea a considerat altceva, aș angaja o femeie care și-a ucis violatorul. Dar cred că ați prins ideea și că am dar suficiente exemple de foști pușcăriași pe care i-aș angaja dacă ar fi cazul. Și e de la sine înțeles că pe lista angajaților mei n-ar fi nici un pedofil, criminal sau violator. Sau bărbat care-și bate nevasta, dar stai că în România ăștia nu fac închisoare…

Voi ce părere aveți despre subiect?

18 Comments

 • Lavinia

  Puscaria nu este un mediu menit sa schimbe oamenii in bine, cei care au trecut pe acolo ies cu si mai mari sechele sau altfel spus nu se lecuiesc. Din rxperienta mea pot recomanda urmatorul lucru: evitati sa aveti de a face cu fosti puscariasi. Indiferent pentru ce au fost inchisi. Sa-i angajeze cei de la Leo 😉

 • roșu vertical

  Asta e o problema de morala care nu are doar doUa fete, una alba si una neagra si e o decizie care trebuie luata rational si nu emotional, pun pariu ca barbatii ar fi mai permisivi decit femeile in a angaja un fost puscarias. Eu cred ca toti oamenii merita a doua sansa. Pentru ca altfel, in momentul in care primesti o condamnare, fie ea de o luna sau 10 ani, practic e pe viata. Daca societatea iti intoarce spatele odata iesit de acolo, nu esti cu nimic mai cistigat fiind afara.
  Teoretic asa gindesc, dar practic probabil ca nici eu nu l-as angaja, deci l-as condamna in continuare. 🙁

 • Andrei Akhe

  Va dati seama ca cei care au fost inchisi, in mare parte, nu au calificari pentru prea multe meserii. nu va imaginati ca ies din inchisoare si ajung manageri de multinationala.

  Nu sunt in postura de a angaja, dar, in functie de posturile de care as avea nevoie, vreau sa cred ca le-as acorda o sansa.

 • anatati

  Punctual: nu aş angaja niciodată un violator (de adulţi sau de copii) sau un criminal cu sânge rece. Nu aş angaja pe cineva care a omorât pe altcineva într-un accident auto din neatenţie sau – şi mai rău – din cauză că nu a respectat nişte reguli ferme. Asta îmi arată că nu e în stare să se conformeze unor norme. Sigur, dacă a omorât ptr că i-a derapat maşina pentru că … atunci se numesc circumstanţe atenuante. Dar dacă tu ai intrat în depăşire, iar depăşirea ta a omorât un om, atunci nu aş ierta, decât dacă în depăşirea respectivă s-au întâmplat defecţiuni ale maşinii. Merg mult şi foarte mult pe şosele în exterior şi lucrurile nu au atâtea nuanţe cum am crede când e vorba de accidentele auto; totul se reduce de fapt la respectarea regulilor: linia continuă, viteza minimă într-o localitate, depăşiri riscante sau în loc nepermis etc. Nu aş angaja niciodată persoane violente, chiar şi fără condamnări.

  În mod interesant, nu aş angaja o femeie care şi-a ucis violatorul. Pentru că nu mi-ar oferi suficientă siguranţă că nu va reacţiona ciudat atunci când i se pare că anumite situaţii nu sunt conforme cu ceea ce doreşte ea. Cred că aş angaja un hoţ, dar în condiţii de încredere progresivă (mai ales atunci când vine vorba de a-i lăsa bani pe mână).

 • lala

  eu zic ca oamenii merita a doua sansa, chiar eu am acordat de multe ori a doua sansa si nu imi pare rau (asta e alt subiect). in ceea ce priveste angajarea unui fost puscarias, depinde pentru ce a fost inchis. daca a facut puscarie ca si-a omorat parintii sau a violat pe cineva nu cred ca as dori sa am un asemenea om prin preajma.

 • bloodie

  Noi avem o mare problemă problemă cu reintegrarea oamenilor în societate. Noi ca omenire, nu ca națiune. Și nu mă refer numai la convicts, ci și la alte cazuri cum ar fi reintegrarea soldaților cu PTS, a rromilor etc.

  În momentul în care a fost condamnat, unui om i se stabilește o pedeapsă (în ani de închisoare, bani etc.). Cine ne dă dreptul să-l pedepsim și noi în continuare excluzându-l din societate? Și apoi mă gândesc la altceva: orice om care nu se poate integra în lumea schimbată de afară, se va întoarce la ceea ce știe. Asta este cauza multor recidive. Apoi mulți dintre condamnați învață o meserie în închisoare. Nu zic să angajezi un ex-con în post de CEO, dar tâmplar? zugrav? E ok, cred că știe și el că a dat cu piciorul carierei de succes în momentul în care a făcut ce a făcut și da, va plăti toată viața, dar nu putem să-l excludem complet, să închidem ochii și să ne prefacem că nu există.

  Pe de-o parte, aș vrea să ajut la reabilitare. Pe de altă parte, dintr-un motiv cât se poate de realist, aș vrea să nu se întoarcă persoana între cei patru pereți. Să nu uităm că pe banii noștri locuiesc acolo.

  • Kay

   “Noi ca omenire” n-avem neaparat problema asta, in tarile nordice de exemplu (Norvegia parca) au puse la punct sisteme de reintegrare destul de ok si mai ales de functionale. Problema “care este” la noi (si nu numai) este ca multi din ei nu vor si pace.

   Evident exemplul cel mai bun este chiar unul mentionat de tine, cel cu rromii. Nici nu mai zic ca “pe vremea lui Ceausescu” li s-a facut si li s-a dres si li s-au oferit conditii (do read about it daca ai ocazia, omul chiar s-a straduit), fara cam nici un rezultat. Dar si mai recent au fost cazuri in care unor rromi li s-au oferit locuinte (fir-ar, ca nu-mi mai amintesc exact unde), in conditii de hotel de patru stele, deci nu asa oricum, si ei au preferat sa devalideze totul si sa plece. Si asta nu numai o data. Plus ca in fiecare an sunt locuri pt ei la facultate, doar sa se prezinte, si numai nu vor, si mai sunt exemple de-astea. Nu zic, inteleg cum e cu cultura lor (e mai mult de zis despre asta decat incape aici), plus sunt constienta ca discriminare negativa exista in unele locuri, dar nu sunt de acord cu faptul ca situatia de fata e _exclusiv_ vina noastra ca societate, ca _noi_ nu facem destul. Sigur ca e loc de mai bine, dar trebuie sa vrea si ei — or ei (majoritatea) nu vor si pace, punct.
   (stiu ca sunt si rromi saraci, undeva prin satele noastre mirifice, si aia ar beneficia intr-adevar de mai multe programe din-astea de integrare, dar … how about the rest? Nu e ca si cum aia de-i vezi ca au palate peste palate nu sunt integrati saracii pentru ca _societatea_ ii respinge)

   Fix aceeasi problema se aplica si puscariasilor. Si eu as vrea sa-i ajut la reabilitare, si eu sunt constienta ca recidiva e o problema serioasa. Dar totusi trebuie si ei sa vrea — degeaba le oferi tu o sansa, doua, zece, daca ei prefera sa le iroseasca, si sa mai si rada de tine ca “uite bai ce l-am facut pe ala”.

   Pana la urma nu cred ca exista o solutie “one size fits all”. Unii oameni si-au invatat lectia in inchisoare, unii nu. Cred ca important e sa diferentiem intre categoriile astea doua; motivul initial pentru care au ajuns in inchisoare cred ca e mai putin relevant. Asta dpdv rational 🙂 Dpdv “instinctual” apai aia de-s acolo pentru crime violente ma sperie teribil, deci cred c-as prefera sa ma tin departe de ei, punct, just to be safe.

 • Carla M

  O parte a puscariasilor inchisi in Penitenciar au posibilitatea de a lucra in folosul comunitatii avand drept avantaj reducerea pedepsei. Insa nu orice puscarias are dreptul la o astfel de …sa ii spun favoare? Sunt anumite categorii de puscariasi carora nu le este permis sa lucreze. Din ce motive? Sunt considerati periculosi pentru societate. Si atunci, daca in Penitenciar nu au voie sa lucreze ci stau inchisi toata ziua in celule, supravegheati permanent de gardieni…atunci cum am putea noi sa ii consideram altfel decat un pericol pentru societate. Am putea lucra cot la cot cu acesti oameni? Eu, sincer nu.

  Un alt aspect il reprezinta cazierul judiciar solicitat, cred, peste tot la angajare. Din ce motiv este solicitat? Doar nu pentru CNP..ci chiar pentru istoricul penal al unui potential angajat. In functie de specificul activitatii sunt posturi unde nu pot fi angajati fosti puscariasi.

  Dar, in final, sunt cazuri si cazuri, situatiile pot fi atat de variate incat nu pot fi acoperite in cateva randuri. Eu, daca as fi angajator, (dar nu sunt) m-as gandi de mai multe ori daca as angaja un fost puscarias.

 • cotos

  E un subiect tabu. Sa stii ca si cei fara intentie au parte de un soc cand dau de viata de dupa gratii. Nu cred ca poti iesi de acolo ca un mielusel.

 • Mihaela

  Titlul tau e un pic diferit de cel al articolului original. Ca persoana care locuieste in UK nu am avut de tick-uit nici o casuta de tipul ‘criminal convictions’. Doar atunci cand a tb sa aplic pentru universitate, acte oficiale sau joburi in care tb sa lucrez cu copii. E adevarat, ca de 4 ani de zile, in fiecare an trebuie sa-mi fac CRB (Criminal Records Bureau) obligatoriu pentru persoanele care lucreaza in invatamant, spitale, centru refugiati, orice organizatie care lucreaza cu copii, adulti. Si ca voluntar a tb sa am asa ceva, cand am lucrat pentru o organizatie care, pe langa proiectele artistice, facea proiecte de dans in scoli. Oricum in UK detinutii sunt ajutati sa se integreze in comunitate, in societate. Anul trecut, lucrand intr-un centru in care toti erau detinuti pentru ca aveau probleme mentale si erau un pericol pentru cei din jur, am cunoscut un tanar care lucra la un bar. In fiecare dimneata era insotit acolo de unul dintre angajatii centrului, angajat care trebuia sa se duca sa il ia la sfarsitul programului. Nu era platit, dar facea parte din procesul de reintegraee in comunitate. Isi dorea f mult sa aiba din nou o viata libera.
  Mi se pare mai trist cand vad refugiati cu studii, f. educati si care aici au putine sanse de angajare.

  • Tomata

   nici nu intentionam sa am un titlu ca al articolului original.
   in Vest, mentalitatile sunt altele, mult mai deschise si mai diferite decat ale noastre. mai avem atata de invatat. totusi, raman la parerea mea. n-as avea incredere intr-un criminal sau intr-un om care a comis-o intentionat.

 • Andreea D.

  Dacă în puşcărie ar face “educaţie” da, poate aş zice da oricui, dar, atâta timp, cât stau între patru pereţi şi mare parte din timp freacă menta pe banii mei (ştim că trăiesc acolo pe banii statului)…n-aş mai fi atât de sigură.
  Depinde de om, depinde de caracter!

  • Andra

   Andreea, ai fost vreodata intr-un penitenciar? Eu am fost in practica si iti spun ca nu stau intre patru pereti si freaca buha. Au diferite activitati: unii muncesc (sunt ateliere de tamplarie, de sculptura), altii participa la cursuri de calificare profesionala, altii merg la scoala sa invete sa scrie si sa citeasca (da, exista si scoala in penitenciar), altii se ocupa de gradina penitenciarului (legumele, cartofii, fructele de care au nevoie de-acolo vin, doar nu se cumpara de la piata). Inchisoarea functioneaza pe sistemul „stat in stat”. Doar cei de la sectia de maxima siguranta sunt izolati.

 • Zina

  Intentionat sau neintentionat, infractorul se ”perfectioneaza” in inchisoare si nu mai e acelasi om care era cand a intrat. Eu nu as angaja un fost puscarias, chiar daca m-as gandi ca n-o fi fost atat de vinovat, ca a comis din greseala etc. Stii vorba aia: decat sa planga mama, mai bine sa planga ma-sa ! 😀

 • Rudolph Aspirant

  1. Parerea mea e ca imi pare deosebit de bine ca nu sunt patron al vreunei firme care trebuie sa angajeze alti oameni ca sa lucreze pt mine in schimbul unui salariu si bazat pe vreun cod al muncii, (pt mine si interesele mele lucrand numai oameni asa total voluntar de cand ma stiu, desi nu multi, in principal mai mult parintii mei, desi din cand in cand si niste prieteni), si imi pare bine si ca nici nu lucrez in resurse umane, asa ca nu trebuie sa-mi bat capul cu asemenea chestii.
  2. Chiar daca acest articol nu pare sa fi fost unul de interes deosebit pt mine, mie imi place blogul tau de multa vreme.
  3. Te invit la o leapsa numita Leapsa duminicala, fara nici o obligatie, plus NU e cu RSVP. Are voie sa o preia si oricine altcineva doreste, tot fara nici o obligatie, daca este interesat(a).

 • CristinaMM

  am prea multe probleme de incredere pt a face asta, sunt oameni care merita o alta sansa dar nu cred ca as putea eu sa o dau…

 • turbo

  este foarte greu ca sa ai incredere intr-un puscarias. chiar daca a stat inchis cativa ani buni tot nu si-a schimbat caracterul, este exact la fel, iar daca a gresit o data o va face fara nici un regret si a 2 a oara. ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge