Teatru: Anna Karenina

Am citit romanul, am văzut filmele, era firesc să mă intereseze și piesa de teatru. O recentă colaborare cu Teatrul Național Timișoara mă va purta la câteva spectacole luna asta (despre care urmează să citiți pe blog), iar primul dintre ele a fost unul care mi-a readus aminte că mie de fapt îmi place teatrul. Începusem să cred că am pierdut cândva pe undeva această plăcere, dar Anna Karenina mi-a dovedit că nu și că alegerile sau recomandările de până acum au fost doar nepotrivite gusturilor mele.

Piesa adaptată de Helen Edmunson după romanul lui Lev Tolstoi a avut premiera luna aceasta pe data de 2. Cred că reprezentația de aseară a fost a doua dintr-un șir lung, sper eu. Acuma… să vă povestesc subiectul cred că e puțin inutil pentru că toată lumea știe povestea tragică a Annei Karenina. Dacă chiar n-o știți, o găsiți rezumată pe site-ul TNT. Spectacolul a fost pus în scenă de către Ada Lupu, care dacă mă uit peste piesele pe care le-a regizat, nu pot decât să sper că se vor juca din nou și voi apuca și eu să le văd, mai ales că regia piesei de aseară mi-a atras atenția în mod deosebit și m-a surprins tare plăcut.

Plusuri

Cum ziceam, mi-a plăcut cum a fost gândit spectacolul. Personajele erau aduse și scoase de pe scenă pe niște platforme cu rotile care fie îi apropiau, fie îi depărtau, fie îi roteau în direcția în care se schimba focusul pe personaje. Mi-a plăcut aburul care le înconjura în permanența, uneori subliniind aburul trenului, alteori fumul dintr-un local, alteori pur și simplu dădea și mai multă încărcătură momentului. Mi-au plăcut costumele foarte frumos lucrate, atât rochiile doamnelor, cât și uniformele domnilor. Să nu mai spun de încălțăminte, că am rămas fascinată de cizmele lui Vronsky și ale lui Levin. Apoi mi-a plăcut tare mult ideea de a-i folosi pe Anna și Levin ca voci principale, ca un fel de complici, un fel de voci ale rațiunii unul pentru celălalt. Mi-a plăcut „despicarea” Annei între sentiment și rațiune, rațiune interpretată de Cătălin Ursu (sper să nu fi greșit numele).

Mi-a plăcut scena cu trenul – deosebit de intensă. Mi-a plăcut de Stiva (interpretat de Victor Bucur), care mi-am dat seama aseară, e personajul care mi-a plăcut în toate adaptările romanului, și mi-a plăcut de Levin (interpretat de Victor Manovici), care în carte mie-mi pare cam șters, dar pe scenă a captat toată atenția. Și mi-a mai plăcut că la final am avut lacrimi în ochi, atât de impresionată și copleșită de moment am fost. Dar eu sunt o plângăcioasă și orice moment puțin mai emoționant mă înlăcrimează.

Minusuri

Cu părere de rău, în rolul Annei Karenina nu mi-a plăcut de Claudia Ieremia. Mi-a plăcut mult de ea în Boala familiei M, dar pe Anna ei n-am recunoscut-o. Mi s-a părut că e prea mult zâmbet și entuziasm pentru un personaj care se chinuie atât. Anna Claudiei mi-a lăsat impresia că parcă tot ce se întâmplă în jurul ei e lipsit de importanță, nici un eveniment n-are greutatea pe care trebuia să o aibă. Nu-s o cunoscătoare a detaliilor fine, nu știu să apreciez un rol decât prin ce-mi transmite mie. Probabil criticii sau cei mult mai avizați m-ar contrazice cu argumente solide, dar eu vorbesc de ce-am simțit eu din interpretarea ei.

Nu pot decât să vă sfătuiesc să mergeți la piesa asta pentru că e deosebită. Și nu-s generoasă cu laudele doar de dragul colaborării cu TNT.

*poze preluate de pe pagina oficiala de Facebook a Teatrului National Timisoara