Cât de greșite sunt concursurile cu like-uri de pe Facebook

Ăsta-i unul dintre subiectele pe care le-am tot discutat de câte ori s-a ivit ocazia (și care se discută și pe alte bloguri sau site-uri – așa că dacă v-ați săturat de el, nu vă mai pierdeți timpul citind și la mine). Din păcate doar offline, unde n-au auzit decât urechile celui sau celor cu care am discutat. Dar după ce sâmbătă am dat peste un concurs (iartă-mă, Ioana, că folosesc chiar exemplul de pe blogul tău, dar a fost cel care mi-a iesit in cale si sunt sigură că „termenii și condițiile” au fost stabilite de agenția de turism, nu de tine), care, din nefericire nu e singurul de acest gen. M-am documentat dacă chiar e așa cum am auzit: că aceste concursuri contravin condițiilor Facebook și pot atrage o penalizare sau chiar ștergerea paginii care se îmbogățește brusc cu mii de like-uri, într-un timp foarte scurt, în urma unui concurs. Și da, așa e, nu-s tocmai ok.

Concursul care m-a stârnit cerea următoarele:

„- dai LIKE la pagina …….. pe Facebook https://www.facebook.com/…..
– confirmi participarea la acest eveniment şi inviţi 10 prieteni să participe dând share pe wall-ul lor evenimentului

Adică nu e suficientă iubirea cu forța, mai trebuie să-i spamăm și pe alții postând pe wall-ul lor chestii pe care (probabil) nu le vor, doar pentru că vrem să câștigăm un premiu. Pe care în 99% din cazuri nu îl câștigăm. Dar postând pe wall-ul prietenilor tot felul de promoții, nu doar că punem în pericol relațiile respective, dar mai și lăsăm să se înțeleagă lucruri neplăcute despre noi.

Așa că am căutat să văd ce zice Google-ul Facebook-ul despre asta. Și uite ce zice:

You must not condition registration or entry upon the user taking any action using any Facebook features or functionality other than liking a Page, checking in to a Place, or connecting to your app. For example, you must not condition registration or entry upon the user liking a Wall post, or commenting or uploading a photo on a Wall.”

După care:

You must not use Facebook features or functionality as a promotion’s registration or entry mechanism. For example, the act of liking a Page or checking in to a Place cannot automatically register or enter a promotion participant.

Mai mult:

You must not use Facebook features or functionality, such as the Like button, as a voting mechanism for a promotion.

Dacă vreți informații mai tehnice, dovezi, dar și o analiză mai profundă a fenomenului, citiți acest articol, pe care l-am primit și eu de la Alex. Eu nu am săpat atât de adânc, mă leg doar de faptul că mă simt insultată de aceste condiții de participare la un concurs. Și spamată dacă vreunul dintre prietenii mei postează pe wall-ul meu tot felul de tâmpenii.

URASC băgarea pe gât, cerșeala de like-uri și share-uri și am dat unlinke tuturor paginilor unde am văzut vreo poză sau un status de genul ăla (nu înainte de a comenta răutăcios la poza respectivă). Lasă-mă să dau like și share doar dacă îmi place mie, nu-mi spune tu ce să fac. De fiecare dată când am primit propuneri de colaborare în care concursul era cu like și share, am refuzat instant. Puteam să-mi cresc numărul fanilor paginii blogului? Da, puteam, la câte concursuri am avut pe blog. Am ales să n-o fac pentru că nu vreau să mă bag în sufletul oamenilor cu forța, să îi presez să mă placă. Numărul lor a crescut constant, cu câte 10-20 pe săptămână și eu sunt mulțumită cu asta. Oamenii aceia dau like pentru că chiar le place, nu pentru că i-am condiționat eu printr-un concurs. Nu le dau nimic la schimb, doar niște texte care poate la un moment dat n-or să le mai placă. Și n-o să încerc să-i țin acolo împotriva voinței lor doar ca să mă simt eu bine că am peste 2500 de fani. Dar unele companii și firmulițe se pare că se simt.

Mă enervează foarte tare noul val de metode de atragere a audienței și resping cu putere brandurile  care se pretează la așa ceva. E una să menționezi pagina brandului într-un advertorial și e alta să forțezi lumea să îl placă.

Și să-mi fac mea culpa, că am descoperit că și eu încalc cumva condițiile Facebook, dar nu în totalitate. 😛 Se pare că și anunțarea câștigătorilor unui concurs pe Facebook e un pas greșit. Eu îi anunț însă și pe mail sau prin sms dacă am numărul lor, așa că nu consider că-s 100% vinovată.

Ironic vorbind, like și share dacă vă place articolul.