Noutăți despre ceaiul verde

Nu mai știu când a fost prima oară când am auzit de ceaiul verde, dar oricum nu cred că-s 5 ani de atunci. Cred că mi l-a recomandat cineva ca înlocuitor al cafelei, că mă plângeam de dureri de stomac și se săturase să mă audă văicărindu-mă după fiecare cană de cafea. Am plecat urechea și am început să citesc ce-i cu ceaiul verde. Am fost bombardată cu informații despre avantajele pe care le are asupra sănătății și după ce-am tot citit, am avut sentimentul că până atunci am trăit sub o piatră de n-am știut nimic despre el. Mi se mai întâmplă si-acuma să am sentimentul ăsta despre tot felul de lucruri. La o distanță de timp destul de lunguță, încă mai aflu chestii noi și interesante despre ceai.

Ultimele, grație unui studiu făcut la Institutul de Chimie-Fizică „Ilie Murgulescu” din București. Acest studiu*  îi aparține Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi și are ca scop efectul potențial de hidratare al diferitelor lichide alimentare (apă, ceai). S-au studiat 3 tipuri de apă, 2 tipuri de ceai cald, 2 de ceai rece și 2 de infuzii de plante și fructe. Concluzia la care s-a ajuns e că ceaiul, fie el cald sau rece, e mult mai hidratant decât apa deoarece, spre deosebire de ea, are o tensiune superficială mai mică, apropiată de cea a fluidelor organismului. Adică ajută moleculele din apă să fie absorbite mai ușor și să rămână mai mult timp în organism. Pentru pasionații de știință, vă mai spun că metoda de testare a fost dublu orb, in vitro.

Beneficiile ceaiului verde asupra sănătății sunt cunoscute de secole, deci faptul că eu înșir aici că scade riscul cardio-vascular, îmbunătățește capacitatea de concentrare, revitalizează și hidratează, e doar un reminder, să nu cumva să uităm. Partea frumoasa e că ceaiul are aceleași efecte și dacă-i cald și dacă-i rece, ceea ce îmi face ice-tea-ul și mai drag. Oricum mi-a devenit foarte drag când am văzut că a făcut floare. Da, ice-tea-ul se strică și de când am aflat asta suntem tare buni prieteni.

Iar despre hidratare… ar cam trebui să știm cu toții cât de importantă e, că nu degeaba ni se repetă zilnic să consumăm 2l de lichide. Constipația, creșterea tensiunii arteriale, afecțiunile renale, durerile de cap (!!!), autointoxicarea corporală și diminuarea performanțelor fizice și mentale sunt câteva dintre efectele unei hidratări necorespunzătoare.

Ce-ar mai fi de adăugat? Mai ziceți și voi că sigur nu știut totul despre ceaiul verde, cald sau rece.

______________________
* studiul vine în completarea celui de anul trecut în care Prof. Dr. Mencinicopschi a studiat consumul de ceai verde, și este sponsorizat de Lipton.