Filmele de vineri

Numa’ două, deși puteau fi mai multe, având în vedere că săptămâna trecută mi-am petrecut-o în pat. Doar că, în sfârșit m-am apucat de Grimm, un serial pe care Anca mi l-a recomandat ca fiind asemănător cu Once Upon A Time. Nu chiar și nici nu-i genul meu, da’ m-a prins. Atât de tare că am văzut 15 episoade în 2 zile. Deci de-aia n-am văzut mai multe filme și azi vă povestesc doar despre două.

All About Eve (1950) – 5 *****

Un alt film care-mi demonstrează că am pierdut vremea cam mult timp în ceea ce privește perlele cinematografiei americane. E drept, vremurile s-au schimbat, filmele au evoluat, oamenii au alte pretenții și astea sunt, la urma urmei, filme vechi. Am putea spune că-s deja fumate. Numai că nu-s. All About Eve e atât de inteligent, are niște dialoguri extraordinare și n-am putut să mă împiedic să nu îl asemăn cu Invitata lui Simone de Beauvoir. Nu-i vorba chiar despre un trio conjugal, deși era foarte aproape să se întâmple, dar personajul interpretat de Bette Davis (pe care, dacă vă puteți închipui așa ceva, e prima oară când o văd într-un film) e fix cum mi-am închipuit-o eu pe Françoise.  Dacă n-ați văzt nici voi filmul și v-am făcut curioși, să vă spun pe scurt și despre ce e vorba. Margo e una dintre cele mai bune și populare actrițe de teatru și ca orice actriță în vogă are fani. Unul dintre ei e Eve, care se insinuează în viața lui Margo, aproape pe nesimțite, făcându-se atât de utilă și câștigând aprecierea și afecțiunea tuturor celor din anturajul lui Margo, încât acesteia îi sunt deschiși ochii de către servitoarea ei. Treptat, își dă seama că Eve încearcă să o copieze întocmai, ba mai mult, să-i ia locul. Culmea e că și reușește. Anne Baxter, interpreta lui Eve e extraordinară, ascunzând o adevărată viperă sub masca de ingenuă pe care o poartă cu măiestrie. Iar Bette Davis e exact așa cum am citit că e: o Actrița totală și abia aștept să o văd în alte filme.

Chasing Mavericks (2012) – 3***

Un film după o întâmplare adevărată, cu apă, valuri imense și cu Gerard Butler. L-am pescuit de pe Film Cafe, ex-Romantica, în timpul unei emisiuni despre filme. Mie-mi plac astea cu apă, cu sporturi, făcute după întâmplări adevărate. Unele-s povești cu happy end, altele nu, dar oridecare ar fi, faptul că-s adevărate, sunt cumva speciale. Chasing Mavericks nu-i o capodoperă, da’i un film care atinge corzi sensibile. E plin de clișee, nu zic nu, dar tre’ să recunosc că mi-au dat lacrimile la un moment dat, așa că pentru mine a fost suficient să-mi placă. E povestea lui Jay Moriarty, un adolescent îndrăgostit de surf și apă, care descoperă că valurile de 8-9-10 metri nu-s mituri. Se ține scai de Frosty, surfer profesionist, care asemeni lui Miyagi din Karate Kid, îl inițiază în tainele surfului punându-l să facă tot felul de alte lucruri care nu prea par să aibă de-a face cu ce-l interesează pe băiat, dar se dovedesc că au. E un film ușor, de văzut în weekend.

Voi ce filme ați mai văzut?

7 Comments

 • Zina

  Totul despre Eva, un film exceptional, cu o actrita extraordinara. Bette Davis a fost una dintre marile actirte ale lumii, tipul rar al divei nu atat frumoase (desi ochii ei erau uimitori), cat impodobita cu frumusetea inteligentei.

 • cotos

  Primul film l-am vazut acum multi ani, recomand, chiar e o capodopera a cinematografiei. De al doilea sa stii ca nu am auzit inca, ma mir cum de, insa il voi cauta cat de curand pentru o vizionare.

 • Jovi

  All about Eve e o capodopera, pacat ca aproape nimeni nu mai vede si recenzeaza astfel de filme. Bravo tie, ma bucur ca cineva mai semnaleaza si filme adevarate. L-am vazut acum peste 10 ani, poate merita o revedere, il am pe un DVD original undeva prin casa. Cum ti s-a parut Marilyn, atat cat a aparut?
  Despre al doilea film, inspirat dupa un fapt real, eu l-as pune tot in aceeasi categorie ca si tine, a filmelor de weekend. Eu cred ca astfel de temerari au ceva probleme (minore poate) la tărtăcuță. De altfel, a și murit personajul câțiva ani mai târziu, tot surfând… La fel cum au și alpiniștii de mare înălțime, așa cum au și parașutiștii de performanță, etc.

  • Tomata

   ah, nu trebuia sa zici ca a murit. 😛 voiam sa las surpriza si celor care se vor uita la film. acum am spoil-uit finalul.
   marilyn… of, nu pot nicicum s-o evaluez. am vazut mai multe filme despre ea decat cu ea. a fost o femeie frumoasa, electrizanta, intorcea toate privirile. inca nu ma pot pronunta in privinta ei.
   cat despre filmele vechi, o sa tot urmeze recomandari, ca m-am pus pe treaba 🙂

   • Jovi

    De fapt, din film nu am spus nimic, asa sper eu sa se fi inteles. Ci din nebunia ce a urmat in viata personajului principal dupa actiunea din film…

 • lala

  ai vazut Breakintg Bad? este serial!
  o peroana foarte draga mie l-a urmarit cu sufletul la gura si a zis ca este cel mai tare serial!
  eu nu pot sa-mi spun parerea pentru ca am vazut doar franturi.

  • Tomata

   nu l-am vazut. am incercat, dar l-am abandonat. din lipsa de timp, dar am auzit si eu ca e foarte bun. poate ii mai dau o sansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge