Filmele de vineri

Numa’ două, deși puteau fi mai multe, având în vedere că săptămâna trecută mi-am petrecut-o în pat. Doar că, în sfârșit m-am apucat de Grimm, un serial pe care Anca mi l-a recomandat ca fiind asemănător cu Once Upon A Time. Nu chiar și nici nu-i genul meu, da’ m-a prins. Atât de tare că am văzut 15 episoade în 2 zile. Deci de-aia n-am văzut mai multe filme și azi vă povestesc doar despre două.

All About Eve (1950) – 5 *****

Un alt film care-mi demonstrează că am pierdut vremea cam mult timp în ceea ce privește perlele cinematografiei americane. E drept, vremurile s-au schimbat, filmele au evoluat, oamenii au alte pretenții și astea sunt, la urma urmei, filme vechi. Am putea spune că-s deja fumate. Numai că nu-s. All About Eve e atât de inteligent, are niște dialoguri extraordinare și n-am putut să mă împiedic să nu îl asemăn cu Invitata lui Simone de Beauvoir. Nu-i vorba chiar despre un trio conjugal, deși era foarte aproape să se întâmple, dar personajul interpretat de Bette Davis (pe care, dacă vă puteți închipui așa ceva, e prima oară când o văd într-un film) e fix cum mi-am închipuit-o eu pe Françoise.  Dacă n-ați văzt nici voi filmul și v-am făcut curioși, să vă spun pe scurt și despre ce e vorba. Margo e una dintre cele mai bune și populare actrițe de teatru și ca orice actriță în vogă are fani. Unul dintre ei e Eve, care se insinuează în viața lui Margo, aproape pe nesimțite, făcându-se atât de utilă și câștigând aprecierea și afecțiunea tuturor celor din anturajul lui Margo, încât acesteia îi sunt deschiși ochii de către servitoarea ei. Treptat, își dă seama că Eve încearcă să o copieze întocmai, ba mai mult, să-i ia locul. Culmea e că și reușește. Anne Baxter, interpreta lui Eve e extraordinară, ascunzând o adevărată viperă sub masca de ingenuă pe care o poartă cu măiestrie. Iar Bette Davis e exact așa cum am citit că e: o Actrița totală și abia aștept să o văd în alte filme.

Chasing Mavericks (2012) – 3***

Un film după o întâmplare adevărată, cu apă, valuri imense și cu Gerard Butler. L-am pescuit de pe Film Cafe, ex-Romantica, în timpul unei emisiuni despre filme. Mie-mi plac astea cu apă, cu sporturi, făcute după întâmplări adevărate. Unele-s povești cu happy end, altele nu, dar oridecare ar fi, faptul că-s adevărate, sunt cumva speciale. Chasing Mavericks nu-i o capodoperă, da’i un film care atinge corzi sensibile. E plin de clișee, nu zic nu, dar tre’ să recunosc că mi-au dat lacrimile la un moment dat, așa că pentru mine a fost suficient să-mi placă. E povestea lui Jay Moriarty, un adolescent îndrăgostit de surf și apă, care descoperă că valurile de 8-9-10 metri nu-s mituri. Se ține scai de Frosty, surfer profesionist, care asemeni lui Miyagi din Karate Kid, îl inițiază în tainele surfului punându-l să facă tot felul de alte lucruri care nu prea par să aibă de-a face cu ce-l interesează pe băiat, dar se dovedesc că au. E un film ușor, de văzut în weekend.

Voi ce filme ați mai văzut?