Regretele dinaintea morții

Evenimente recente din viața mea mă duc din nou cu gândul la moarte. Sunt iarăși în locul ăla în care eram acum vreo doi ani, iarăsi cu sentimente de vină, cu remușcări și cu o grămadă de „nu știu ce să fac” ce-mi fac sufletul și mintea ferfeniță. Nu, n-am încredere că 2013 va fi un an bun, oricât de optimistă mi-ar plăcea să fiu. Și mi-am adus aminte de un link pe care l-am găsit pe blogul Ligiei și pe care l-am salvat în drafturi pentru a scrie cândva despre el. Azi e cândva-ul ăla.

Articolul spune că o asistentă a înregistrat cele mai des întalnite regrete ale oamenilor înainte ca aceștia să părăsească lumea asta și le-a notat pe blogul ei personal. Așa cum le-au preluat și cei de la theguradian.co.uk, le preiau și eu și le adaptez pentru voi. Pentru ca mai apoi să le discutăm puțin împreună, atât cât ne pricepem. Așa că acesta e un exercițiu (cam macabru) de imaginație: „Care ar fi regretul tău, dacă azi ar fi ultima ta zi?”

1.    „Aș fi vrut să am curajul să trăiesc mai mult pentru mine, așa cum mi-ar fi plăcut mie, nu cum s-au așteptat alții să o fac, nu după cum mi-au dictat alții.” – cred că n-aș putea fi „acuzată” vreodată că am trăit viața pe care mi-au impus-o alții. Desigur, fac și concesii și compromisuri, cine nu face? Însă să joc cum cântă alții e împotriva tuturor principiilor mele, dar mai ales a libertății.

2.    „Aș fi vrut să nu lucrez atât de mult.” – ce pot să zic? Am scris de nu mai știu câte ori pe blog și-am spus-o la nu știu câți oameni: muncesc doar cât e nevoie, să-mi asigur traiul, să nu mă plictisesc acasă, să fac ceva util. Nu îmi doresc o carieră, nu-mi doresc responsabilități, nu vreau să fiu șefă, nu vreau să îmi petrec viața la lucru. Nu-i condamn pe cei care o fac, însă am convingerea că ei vor fi cei care la sfârșitul vieții vor avea regretul ăsta. Nimic din ce câștigi pe pământ nu iei cu tine în mormânt.

3.    „Aș fi vrut să am curajul să-mi exprim sentimentele” – chiar dacă nu spun toată ziua „te iubesc”, oamenii importanți din viața mea știu ce simt. Așa cum a știut și a aflat și tatăl meu înainte să moară.

4.    „Aș fi vrut să păstrez legătura cu prietenii mei” – nu spun că-s campioana ieșirilor în oraș săptămânal cu prietenele la o cafea (deși ăsta e unul dintre planurile mele pe 2013), însă am prietene pe care le cunosc de la 3-4-5-6 ani, am prietene din generala cu care mai ies din când în când la o clătită, prietene din liceu la care am fost la nuntă și care vor veni la nunta mea, să nu mai vorbesc de cele din facultate sau cele cunoscute pe la joburi. Și cum blogul mi-a adus și el o grămadă de prietene, mă bucur că există Internetul și dacă nu ne vedem atât de des, măcar vorbim și păstrăm cumva legătura online.

5.    „Aș fi vrut să-mi permit să fiu fericit” – asistenta completează „mulți oameni nu și-au dat seama că fericirea e o alegere. S-au ancorat în tipare cunoscute și-n obiceiuri fără să iasă din zona de confort. Teama de necunoscut, de schimbare i-a făcut să se prefacă fericiți atât în fața prietenilor și familiei, cât și în sinea lor.” Nu știu ce să spun aici decât că-i foarte, foarte greșit să procedezi așa.


Eu mi-am spus părerile,  care sunt ale voastre? Care ar fi regretul vostru dacă ar fi să mai aveți o zi de trăit.