Castelul Neuschwanstein și Castelul Hochenswangau

Când ne-am hotărât că mergem la Munchen de Revelion, m-am interesat din timp când și cum putem ajunge la frumosul Castel Neuschwanstein, la care visam să ajung de mult. Sincer, nici nu mă așteptam să ajung chiar anul trecut. Dar, la fel ca și cu concertul lui Lady Gaga a fost o dorință îndeplinită pe neașteptate.

Din păcate, am ajuns când biletele s-au terminat și nu l-am văzut pe interior. 🙁 Însă tot mă bucur că l-am văzut pe dinafară și că vizitând Castelul Hochenschwangau am aflat o bucățică din istoria Germaniei. Pe care o puteam afla și de pe Wiki, da’ parcă-i altfel când asculți ghidul povestindu-ți despre cei care au locuit în el. Așadar, Neuschwanstein a fost comandat de regele Ludwig al II-lea al Bavariei  (și plătit din propria avere) pentru a servi drept loc de recreere și ca omagiu adus lui Richard Wagner. În castelul Hochenschwangau se găsește un pian la care a cântat compozitorul. Ludwig al II-lea însuși a desenat castelul așa cum arată azi. Din păcate nu l-a văzut niciodată terminat, pentru că murit misterios înainte ca lucrările să ia sfârșit. Mi-a plăcut să învăț despre Ludwig și despre inovațiile aduse castelelor lui. De exemplu, la Palatul Linderhof și-a construit o peșteră artificială, incredibil de frumoasă, luminată colorat încă de când s-a construit. Inutil să vă mai spun că Linderhof a devenit unul dintre obiectivele de pe lista mea. Dar destul cu vorbăria, că mai citiți și voi pe Wiki, dacă vă interesează subiectul.

Neuschwanstein Schloss

N-am intrat în Neuschwanstein, dar am intrat în Hochenschwangau, că acolo mai erau bilete. Primul castel renovat de către Maximilian I, tatăl lui Ludwig, și menit a servi drept reședință de vară. Îmi pare tare rău că nu se putea fotografia înăuntru pentru că aș fi avut ce să vă arăt. Pereții erau atât de frumos desenați, ba cu peisaje, ba cu personaje ale vremii, ba cu motive florale. Pictură direct pe perete, nu pe pânză. Am șterpelit de pe flickr-ul cuiva o mostră. Că merită să vedeți ce frumos e înăuntru.

Tot aici am văzut o pâine care datează de pe vremea lui Maximilian și e pâinea cu care acesta își întâmpina oaspeții. Din nou, n-am poză.

Am mai vizitat și Muzeul Regilor Bavarezi, dar și dacă aș fi avut voie să fac poze n-aș prea fi avut la ce. Adică erau picturi, poze, obiecte, dar mai interesant era ce spunea audio-ghidul.

N-am știut nimic din istoria îndepărtată a Germaniei, da’ vizita asta m-a ajutat să fac puțin loc pentru ea.

Toate pozele de la cele două castele.

19 Comments

  • Arashi

    Hihi, mi-ai deschis apetitul. Neuschwanstein e una din destinațiile de pe listă pentru ziua mea 🙂 Să vedem dacă îmi iese.

  • cotos

    Interesanta chestie cu painea..Oare cat de avansata e starea de alterare???Sau e comestibila???Eu l-as fi intrebat pe ghid :))

  • Alina

    foarte frumos! merita sa repeti figura si sa mai faci o calatorie in bavaria, sa viziteti atat castelul Neuschwanstein la interior, cat si Linderhof sau castelul Herrenchiemsee. sunt impresionante! sunt multe de vazut si vizitat in bavaria, eu am facut o vacanta de aproximativ 2 saptamani acolo. recomandat este sa mergi cu masina, sunt multi km de batut, dar si mult frumos de vazut :)!

    • Tomata

      nemtii au o gramada de castele. rivalizeaza cu francezii. intentionez sa mai vad cateva. noroc ca avem prieteni si rude raspanditi prin toata Germania si cand ii vizitam, mai vedem si cate un castel 😛

  • Cristi

    Probabil că pâinea e complet deshidratată şi păstrată în condiţii de mediu strict controlate.
    Altfel decât asta, pozele sunt pur şi simplu spectaculoase. Din punctul ăsta de vedere eşti de invidiat. Ai făcut ceva investiţii în călătorii pe 2012 dar amintirile cred că au ajuns să cântărească mult mai mult decât toţi bani pe care i-ai lăsat prin Europa :).

    • Tomata

      painea arata foarte bine. evident uscata si crapata, dar aproape intacta. tanti aia ne-a zis ca-i originala. 🙂
      calatoriile sunt singurul lucru in care investesc si, crede-ma ca desi pare ca am cheltuit o gramada de bani pe toate plecarile… nu-i chiar asa. sunt foarte econoama si ma documentez foarte bine inainte sa plec. astfel incat unele lucruri le vad pe gratis. cum au fost, de exemplu, luvrul si musee d’orsay din Paris. si centre pompidou. 🙂

  • Maria

    Neuschwanstein nu este numai despre “castele”. Daca urcati sus pe munte cu telecabina si coboriti cu piciorul este O FRUMUSETE (se poate urca si cu piciorul, dar drumul cu telecabina merita si el toti banii). Drumul este dur – iti trebuiesc bete si bocanci buni – dar este de NEUITAT. Tot aici este si Forggensee. O runda cu bicileta in jurul acestei ape este o MINUNATIE.

  • Mirela

    Haha, revin cu un update de la finalul lui 2018 (31 dec ca sa fiu mai exacta): painea e inca acolo! 🙂 Si eu am patit la fel, am mai prins bilete doar pentru Hochenschwangau dar da, a meritat cu varf si indesat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *