Vin și lumânări

Când am ajuns la cramele Liliac, acolo sus, în vie, Alina, amuzantă ca întotdeauna, ne-a spus că a urcat însoțită de Groparu și Stăpână Lumânărilor. Lăsând la o parte faptul că e o plăcere să te afli în prezența celor doi, tre’ să-i dăm dreptate Alinei și să ne amuzăm puțin de situația creată de numele lor.

Azi, pe când mă gândeam cum și ce să scriu în ultimul articol dedicat turului brandurilor de la Cluj, mi-am dat seama  cât de bine merg lumânările cu vinul, așa că despre Gimmy abia mâine.

Lumea lumânărilor a fost prima oprire din cea de-a doua zi de Cluj Brands Tour. La o oră puțin mai rezonabilă decât cea de cu o zi înainte, adică pe la 9, autobuzul închiriat pentru noi ne-a dus acolo unde parafina ia tot soiul de forme.

Nu știu cum vă închipuiți că arată lumea lumânărilor, dar sigur nu ca o încăpere dintr-o clădire ce pare abandonată, așa-i? 🙂 Drept e că nu știam cum se fac lumânările, da’ mă așteptam să văd din nou ceva mașinării. Numai că nu există mașinării, există doar rafturi, multă parafină și o grămadă de recipiente, forme și mulaje. Și cuve de topire a parafinei.

Pentru că în Lumea Lumânărilor, totul se face handmade. Ni s-au făcut o grămadă de demonstrații și ni s-au dat o grămadă de informații, da’ mai bine vă arăt niște poze și discutăm pe marginea lor:

–    Acestea sunt niște forme în care se toarnă ceara pentru lumânările sferice sau cilindrice.

–    Despre lumânările cilindrice, Ruxandra ne-a spus că se fac și cu mașini speciale, pentru că li se dă o finețe deosebită, care nu se poate obține dacă sunt turnate în forme.

–    Acestea sunt niște forme de silicon (foarte scump) care sunt mulaje după bibelouri sau după diverse siluete.

–    Lumânările sunt pictate manual

–    Maria (sper că am reținut bine numele) ne-a făcut o demonstrație: cum se pregătește farfuria pentru un aranjament

–    Cum se colorează

–    Asa se obține efectul de scurgere

–    Și așa se scrie „de mână” pe lumânări. Tot Maria e expertă la scris.


Înainte de a părăsi Lumea Lumânărilor, Ruxandra ne-a spus că lumânările nu sunt obiecte decorative, ele trebuie arse. Ăsta e scopul lor, deci nu mai le mai păstrați la loc de cinste. Exact asta voi face eu cu lumânarica primită în dar, în timp ce voi savura vinul ce-mi poartă numele, primit de la cramele Liliac.

credit: Andrei Crivat

Pe Ioana de la Liliac am cunoscut-o anul trecut în decembrie, la bizcamp. Știam că e Ioana de la artvinium și atât. N-am vorbit noi prea mult, dar am auzit din alte surse cu ce se ocupă, dar, mai ales cât de pasionată e de ce face. Și face bine ce face pentru că, iată, cramele Liliac sunt cea mai nouă provocare a ei și după ce-am văzut acolo, aș putea spune că îi iese foarte bine. După un drum lung de cam 100 de km, am ajuns la Batoș, în județul Mureș, acolo unde sunt podgoria și cramele Liliac.

Eu despre vinuri nu știam nimic. Da’ absolut nimic în afară de faptul că-s roșii, albe și rose. Așa cum i-am spus Ioanei, când mergeam la cumpărături și aveam poftă de un vin, mă postam în fața rafturilor cu vinuri roșii demi-dulci, întindeam mâna și puneam sticla în coș. Atât. Știam de brandurile vândute în comerț că alea-s cele mai băute pe la petreceri sau pe la ieșiri cu prietenii. Însă această vizită la Liliac m-a învățat una-două chestii despre aprecierea vinului. Cum ar fi că vinul se apreciază vizual, olfactiv, gustativ și tactil. Că vinul care nu lasă o urmă uleioasă (în urma rotirii) pe pahar n-a văzut în viața lui struguri, că vinul se conservă cu sulfiți și că pentru cei care au gastrită sau ulcer, cele mai bune vinuri sunt cele roșii, seci. Am mai aflat că dopul poate spune foarte multe despre un vin, dar, din păcate, n-am reținut indiciile care ar trebui urmărite 🙁

Cramele Liliac sunt singurele din România care folosesc tehnica Schilfwein, dovadă că Nectar de Transyilvania e multipremiat pe la concursurile la care a fost înscris.

Cramele Liliac produc vin doar pentru horeca, nu pentru retailer – adică n-o să le găsiți în magazine. Însă dacă vreți să le cumparați, le găsiți la ei pe site. Alte curiozități despre Liliac: în cramele de la Batoș s-au investit 4 milioane de euro, numele Liliac a fost ales pentru că se pronunță la  fel în toate limbile, Feteasca regală a câștigat o mențiune la Viena, Sauvignon Blanc are aur pe România la categoria lui, iar Nectarul de care vă spuneam are mai multe premii pe care nu le găsesc nicăieri să vi le enumăr. Că nu le-am ținut minte. Dar e fenomenal de bun. Costă 65 de lei, da’ pe bune că-mi cumpăr o sticlă pentru a sărbători ceva, cândva. 🙂

Cam atât despre vinuri și lumânări. Mâine chiar va fi ultimul articol din seria Cluj Brands Tour. 😛

Social Media:

Lumea Lumanarilor: Facebook | site
Liliac: Facebook | Twitter | site

Cluj Brands Tour este un eveniment TVdece realizat cu spijinul Primăriei Cluj-Napoca. Sponsori principali: Farmec, Napolact, Ursus, Jolidon, Electrogrup, Arobs, Liliac, Gimmy, Lumea lumânărilor. Partener media: 24 FUN Cluj. Parteneri: Hotel Athos, Bistro Maitresse, Autonom Rent-A-Car, Webfactor.

11 Comments

  • lala

    acest articol este pe gustul meu :).imi place sa ma plimb prin magazinele care comercializeaza lumanari, din cand in cand imi cumpar cate una, dar pe care o folosesc ca si obiect decorativ.
    despre vin pot sa zic ca atunci cand merg la o petrecere sau cand mai stau seara la povesti cu iubitul meu imi place sa beau un pahar cu vin dulce sau demidulce rosu (neaparat).

  • vienela

    Aveam in centrul orasului un maganin cu lumanari, tinut de o familie care se ocupa de tot, de la fabricare pana la comercializare. Ma imprietenisem cu ei, imi povesteau despre afacerea lor, despre bucuriile si greutatile pe care le aveau. Au disparut de cativa ani cu magazin cu tot, dar amintirea lor si mirosul lumanarilor imi este inca proaspat in memorie.
    Despre vinuri nu stiu mai nimic, decat ca imi place cel alb, demisec. :))

  • Dana

    Am cautat multa vreme un magazin de lumanari decorative si nu am gasit. Imi plac mult. Nu numai sa le ard, ci sa le privesc. Nu stiam ca in cea mai mare parte se fac manual. E binevenita informatia ta.

    • Tomata

      pai poate dai o raita prin magazinul lor online si gasesti ceva ce-ti place. sau poate ceva special creat pentru tine. 🙂

  • cotos

    La vinuri e splendid…Dintotdeauna mi-am dorit o podgorie..Bine, stiu ca nu voi avea, dar vinul ramane esenta vietii…

  • Lady Shoes

    Salut. Felicitari pentru articol. Ma bucur sa descoper un articol despre preferatele mele, lumanarile. Eu am vazut cum se fac cele simple. Procesul mi s-a parut destul de anevoios, avand in vedere ca se faceau manual. Sincer , mi-ar placea sa vizitez un astfel de atelier si chiar sa pot experimenta.

  • Oana S.

    Multe nu știu nici eu despre vinuri în afară de faptul că-mi plac unele, nu altele. Mi-ar plăcea să învăț să le apreciez așa cum trebuie.

  • Andrei D

    Despre Liliac am mai citit niste informatii acum cateva luni, pe un alt blog, insa nu stiam ca are premii castigate la concursuri! Citisem ca in Europa in acest an va fi criza de vin, poate mai inclinam noi balanta prin export! Sau poate nu, cine stie!

  • Anda

    Dopul vinului (de pluta) trebuie sa fie intotdeauna intreg, nu deteriorat, pe dop trebui sa scrie aceleasi informatii care sunt scrise si pe eticheta sticlei (asta din cauza ca erau unii care goleau vinul si umpleau sticla cu un vin mai slabut si o vindeau apoi, asa ca dopul e un indiciu ca vinul e cel original, nu e falsificat) si daca il mirosi, trebuie sa simti doar miros de vin si pluta. Daca simti vreun alt miros, inseamna ca vinul e compromis si poti sa-l arunci. Cam astea cred ca sunt informatiile pe care le poti afla cu ajutorul dopului 🙂

  • Ioana

    Mi-as dori sa vad cum se fabrica lumanarile, pentru ca imi plac in mod deosebit. Ma bucur ca ne-ai dat ocazia sa dam o raita pe acolo, macar la nivel virtual. Am si eu multe lumanari, nu chiar colectie, dar frumoase de tot si nu le-as putea arde. Nu pot, efectiv, sunt prea frumoase….

    Cea mai draga piesa este un Mos Craciun (care e modelul meu preferat la orice fel de obiect decorativ, il iubesc pe Mos Craciun!) si nu as putea vedea cum se … lasa… sub flacara fierbinte.

    Apropo de lumanari, poate te gandesti sa lansezi pe blog o expozitie de modele. Sunt sigura ca multa lume le pastreaza pentru decor si nu se indura sa le arda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *