Acum mi-ar aduce flori, nu spini

Cei care nu-mi citesc blogul încă din 2007 probabil nu-mi ştiu vechile sentimente vis-a-vis de plante. Ei, e de ajuns să citiţi postul ăsta ca să le aflaţi. Trecând peste tonul articolului, de care nu mai sunt aşa mândră acuma, dar pe care îl las acolo de dragul posterităţii, am simţit nevoia să dezvolt puţin subiectul, pentru că lucrurile s-au schimbat puţin. Pe modelul ăsta.

Plantele despre care vă vorbeam atunci sunt încă în casă, deşi nu mai sunt la fel de multe şi nici mamei mele nu-i mai pasă de ele. Aşa că, ghiciţi în custodia cui au rămas şi cine trebuie să-şi aducă aminte măcar din două în două zile să le ude? Îhîm, eu. Şi vă închipuiţi ce bucurie pe mine, că doar am aşa „puţine” responsabilităţi.

Cu toate astea, n-am sufletul să le arunc sau să le las să se usuce. Nu-mi sunt prea dragi (cu o singură excepţie), dar dacă nu mor de bună voie şi nesilite de nimeni, eu continui să le ud şi să le rup frunzuliţele uscate. Pentru că şi ele au viaţă şi dacă mi-e milă de-o adunătură de fiare (adică de maşina mea), de plante ce să mai zic.

Mai mult decât atât… am aflat că am „mână bună”. Adică, contrar concepţiei că plantele simt când nu sunt iubite, plantele sădite de mine se prind imediat şi trăiesc bine-merci. Am păţit-o cu câteva plante din apartament, cărora le-am rupt din ramuri şi le-am replantat, şi cu florile plantate pe mormântul tatălui meu. Cu alea a fost o adevărată surpriză pentru că nu mă aşteptam să ţină, mai ales pe căldurile alea mari de anul trecut când nu am putut trece zilnic pe la cimitir pentru a le uda. Însă s-au prins şi au rezistat stoiceşte până în toamnă când s-au scuturat şi s-au uscat. Sunt tot acolo şi când mai trece vremea asta urâtă, prin primăvară, le voi tunde şi le voi lăsa să înflorească din nou. Sunt tare drăguţe, fac nişte floricele mici, albe şi mi-e tare drag să mă uit la ele. Sunt printre puţinele plante aproape de sufletul meu.

Nu ştiu mai nimic despre îngrijirea plantelor de interior sau exterior, fac lucrurile aşa cum mă taie capul şi cum cred că-i mai bine. Până acuma n-am dat greş, da’ mi-ar plăcea să mă îndrume o persoană învăţaţă, că v-am povestit deja de planurile mele cu curtea de la sat şi cu grădinuţa din faţa geamului. Am descoperit că-mi place să deretic printre plante şi să le văd aranjate şi înflorite.  M-a surprins să aflu asta despre mine, dar cred că e una dintre căile nebănuite ale vieţii. Mă întreb oare ce-ar zice tatăl meu dacă m-ar vedea, el care ştiindu-mi repulsia faţă de plante, mă ameninţa că îmi va aduce spini, nu flori, la nuntă. Din păcate n-a mai trăit nici să mă vadă preocupată de plante, nici să-mi aducă flori la nuntă…

Ne schimbăm, fie că vrem, fie că nu, fie că ne place, fie că nu. Eu n-am vrut, dar îmi place. Şi abia aştept primăvara să îmi reiau obiceiurile dobândite anul trecut. Vreau să fac din curtea de la sat şi din grădinuţa din faţa casei un loc minunat. O să vă arăt poze.