Filmele văzute în 2011

Ioi, ioi, nici nu știți cât am așteptat să scriu postul ăsta. La fel de mult ca și cel cu retrospectiva, dar asta v-am spus deja și atunci. ;))

Conform albumului de pe facebook (merci mult, Bloo, pentru idee, o aplic și anul ăsta și am văzut că și alții au preluat-o; ești un trend setter ;)) ), am văzut fix 65 de filme. Știu că-s puține, în comparație cu câte văd alții, da’ na, știți că timpul meu liber e limitat și cam dat peste cap și nu prea am vreme să și citesc, să mă uit și la filme și la seriale, să ies și în oraș, să mă țin și de obiceiuri sănătoase. Așa că am ales cu grijă la ce filme m-am uitat în 2011. Când spun cu grijă, ma refer la faptul că întâi am ales actorii și dup-aia și filmele. :)) Pentru că mai nou, în proporție de 90% văd anumite filme doar pentru actorii care joacă în ele. Așadar, statistici:

Pentru Andrew Garfield m-am uitat la Boy A, primul film din 2011.
După ce l-am descoperit în 127 de ore, m-am uitat la Your Highness, Pineaple Express și-am revăzut Tristan și Isolda pentru James Franco.

Deși îl știam de când era doar un puști, Joseph Gordon Levitt mi-a făcut o surpriza frumoasă în Inception, în 500 days of Summer, da’ m-a cam dat peste cap în Mysterious skin.

Pentru tipul din How I Met Your Mother, Ted Mosby în serial, Josh Radnor în realitate, m-am uitat la HappyThankYouMorePlease.
Cred că am mai zis cu câteva ocazii, dar pentru Johnny Depp m-aș uita la orice prostie de film și tot aș găsi ceva care să-mi placa. Anul trecut am văzut Turistul, Rango și Pirații din Caraibe: On Strangers Tides.

Deși nu-i baș unul dintre actorii pentru care-mi aleg filmele, se pare că am văzut destule filme cu Justin Timberlake și care mi-au și plăcut: Friends with Benefits și In Time anul trecut.


Christian Bale e alt actor pe care îl ador, dar l-am văzut numai în The Fighter anul trecut și nu vreți să știți cu câta ardoare aștept Dark Knight Rises de anul ăsta.
Am spus-o prin februarie și o să o mai reiau de câteva ori: nu-mi place Natalie Portman și mi se pare o mironosiță, dar asta nu m-a împiedicat să vad Black Swan, to see what the fus was all about, Your Highness (am spus că era cu tot cu James Franco? Am spus, deci de-aia) și No Strings Attached, film în care m-a enervat și mai mult, oricât de simpatic a fost Ashton.


Ryan Gosling promite multe, de-aia îl țin sub lupă și îi urmăresc traiectoria. Am văzut multe filme de-ale lui, dar anul ăsta doar Blue Valentine și Drive.

Ah, că era să-l uit pe Hugh Jackman, da’ ce să fac dacă filmele cu el au venit abia în a doua jumătate a anului. De când am văzut la cinema Real Steel (film care mi-a plăcut mult mult mult), m-am apucat de filmele cu supereroi. Am văzut toate cele 5 X-Men-uri (X-Men, X2, X-Men: The last Stand, Wolverine și X-Men: First Class, asta nu-i cu Jackman) și abia aștept The Wolverine și altele dacă mai fac.

Alt actor care mă va târî în sălile de cinema e Robert Downey Jr. L-am văzut în primul Sherlock când a apărut și anul ăsta l-am revăzut în Sherlock Holmes: A Game of Shadows, în Kiss Kiss Bang Bang și evident în Iron Man și Iron Man 2, supererou de care-mi place la fel de mult ca și de Batman.

Alt Ryan, de data asta Reynolds, mi-a atras atenția de când l-am urmărit în sitcomul Two Guys and A Girl, după care l-am văzut în School of Life la recomandarea unei cititoare (maya). Înainte însă îl văzusem în The Change-Up, dar nu m-a dat pe spate. De-acum o să-i urmăresc mai atent evoluția.

Așa, celelalte criterii pe care aleg filmele sunt notorietatea lor, recomandările prietenilor, doza de „interesant” sau preferințele lui Iubi. Așa am văzut: The King’s Speech (notorietate), Inception (notorietate), Paul (preferința lui Iubi), Unknown („interesant”), Source Code (recomandare), Just Go With It (notorietate), The Adjustment Bureau („interesant”), The Next Three Days („interesant”), Fast & Furious Five (preferința lui Iubi), Horrible Bosses (notorietate), Limitless (recomandare), The Invention of Lying (preferința lui Iubi), Midnight in Paris (notorietate), The Ghost Writer („interesant”), The Dilemma (preferinta lui Iubi).

Trei filme mi-au căzut sub nas din îtâmplare. Două mi-au plăcut – For Love of the Game și The proposition – al treilea mi s-a părut o prostie – Scott Pilgrim vs the World.

Odată cu participarea la TIFF am gustat și din cinematografia europeană filme pe care le recomand oricând: La vida de los pesces, Mr. Nobody și My best friend, și filme care mi-au plăcut mai puțin: Le quatro volte (absolut NU), Copacabana, Camera sinucigasilor.

Anul trecut a fost anul în care am văzut cele mai multe filme nominalizate la Oscar la diferite categorii. Am văzut astfel The King’s Speech – câștigătorul, The Kids Are Allright, The Fighter, 127 de ore, Inception, Winter’s Bone, Black Swan.

În categoria filmelor revăzute am bifat: Gurading Tess cu Nicholas Cage și Pe aripile vântului, imediat ce-am terminat cartea.

La comedii, aș încadra mai multe filme dintre cele deja menționate și mai adaug Easy A, Life as we know it, The Zookeeper, Mr. Popper’s Penguins.

Un singur film de groază – House of Wax și două animații: Mars needs Moms și Rango.

Remarc că 2011 a abundat în filme de acțiune, pe lângă cele amintite, am mai văzut și The Town.

Deci, să recapitulăm:

Andrew Garfield – un film
James Franco – 4 filme
Joseph Gordon Levitt – 3 filme
Josh Radnor – un film
Johnny Depp – 3 filme
Justin Timberlake – 2 filme
Christian Bale – un film
Natalie Portman – 3 filme
Ryan Gosling  – 2 filme
Hugh Jackman – 5 filme
Robert Downey Jr – 4 filme
Ryan Reynolds – 2 filme

14 comedii, 14 filme de acțiune, 7 filme cu supereroi, o trilogie completă (X:Men), două începute: Iron Man și noua trilogie X-Men.

Am rămas fără factori de selecție și nu mai știu în funcție de ce să clasific filmele văzute anul trecut. Da’ cred că-i de ajuns. ;))

În 2012 sper să văd mai multe. Oricum cu filmele de la Oscar o să procedez la fel, experiența TIFF sper să o bifez și anul ăsta, actorii mei preferați îi voi urmări și în alte filme (v-am spus deja că abia aștept Dark Night Rises și la fel sunt extrem de nerăbdătoare să-l văd pe Andrew Garfield în rolul lui Spiderman, pe Robert Downey în The Avengers și pe Meryl Streep în The Iron Lady). Alte filme pe care le aștept cu sufletul la gură sunt: Extremely Loud and Incredibly close, The Bell Jar, This Means War, The Great Gatsby și Wrath of Titans (continuarea de la Clash of the Titans), despre care abia acum două zile am aflat că e cu Ralph Fiennes și cu Liam Neeson, doi actori pe care-i îndrăgesc nespus, mai ales de când i-am văzut și eu, în sfârșit în Schindler’s  List.

Gataaaa cu filmele. 😛 Io v-am zis că-s obsedată de statistici. ;))