Inainte de plecarea la Istanbul

Mi-am mai făcut un pic de timp să scriu niște chestii pe care s-ar putea să uit să le pomenesc la întoarcerea din concediu. Deci plec la Istanbul, așa cum v-am mai spus.

Inițial ne-am cumpărat bilete de avion de la Wizz pe ruta Budapesta-Istanbul. Am plătit tot, am căutat inclusiv parcare supravegheată pentru mașinuța noastră, unde să o lăsăm până ne întoarcem, am calculat tot și ne mai rămânea doar să ne găsim cazare și să-mi fac eu pașaport. Însă, ce să vezi minune? Wizz-ul a făcut ferfeniță contractul cu Istanbulul și nu mai zboară acolo neam. Deci ni s-a anulat zborul. Mbuuun. Ce variante mai avem? Trenul, pe care îl luaserăm în considerare și înainte să vedem că Wizz-ul zboară de la Budapesta, alte companii aeriene sau schimbarea destinației. Ultima parte era un pic cam dureroasă că mie cel puțin mi se pusese pata bine pe Istanbul. Alte companii „e” scumpe rău, așa că ne-am dus frumușel la agenția de voiaj și ne-am cumpărat bilete de tren. Aflasem de la Imperator de Pegasus, altă companie aeriană care zboară din București la Istanbul, dar… eu am avut niscaiva rețineri, mai ales că nu auzisem de aștia până atunci. Si mai apoi de zborul Tarom, dar era prea tarziu. Și m-am consolat cu ideea că o să mă delectez cu peisaje din Bulgaria și din Turcia, mai ales ca in Turcia mergem mult pe lângă malul mării.

Biletele de tren au costat cam așa: un drum dus întors București-Istanbul e 86 de euro. Ceea ce nu știam noi e că biletul este de fapt un Balkan Flexi Pass cu care te poți plimba timp de 5 zile în sud-estul Europei (detalii aici). Așa că n-am mai plătit nici drumul Timișoara-București, nici București-Timișoara. Am plătit în schimb cușetele. Toată cheltuiala cu biletele ne-a ajuns la 1060 ron, adică 530 ron de persoană. Eftin ca braga. Dacă mergeam cu avionul am fi plătit așa: biletul: 130 de euro de persoană + parcarea în Budapesta: 9000 HUF + drumul până acolo: ~ 200 ron + drumul de la aeroportul de pe partea asiatică a Turciei care e la 60 km de Sultanahmet: în jur de vreo 10 euro de persoană.

Cu cazarea am rezolvat așa cum rezolvăm de fiecare dată: caut pe google „guesthouse Istanbul (de înlocuit cu orașul care mă interesează)”. Și de acolo începe săpatul. Mă interesează să fie curat, să aibă recomandări bune și să fie ieftin. Că nu e tocmai în centru nu mă deranjează foarte tare pentru că în toate țările prin care am fost, mijloacele de transport în comun circulă impecabil și oricât de departe am fi stat de centru, am ajuns acolo imediat. Norocul nostru a fost că la turci am găsit un guesthouse de pe fereastra căruia se vede Moscheea Albastră. Adică e chiar în inima orașului vechi. Happy me. Și ne costă doar 40 de euro camera, adică 20 de euro de persoană. Bani pe care sunt dispusă să-i dau. Orice depășeste 25 de euro de persoană… e destul de greu acceptat. Și atâta caut până găsesc sub prețul ăsta, pentru că sunt. Trebuie însă să știi cum să cauți și unde să cauți. Guesthouse-ul la care vom sta se numește Lamp Guesthouse și cazarea pe 6 nopți ne va costa 240 de euro, adica 120 de euro de persoană.

Ne-am interesat și de mijloacele de transport în comun și cum ne putem deplasa pe-acolo, da’ am pierdut linkul. Oricum nu sunt scumpe, vă zic când ne întoarcem.

Între timp mi-am făcut și pașaport și trebuie să vă spun că nu e musai să stai la cozile alea infernale ca să îl obții. Dacă ești din Timișoara, intri frumos aici, îți faci programare online, te duci la CEC, îți plătești chitanțele și la data aleasă te prezinți cu ele și cu celelalte acte la pașapoarte (la mall). Și când se face ora la care te-ai programat, aștepți să iasă ăla dinauntru și intri, îți face poză și pleci în 5 minute cu o țidulă în mână. Pe țidulă scrie data la care să te duci să-ți ridici pașaportul. Adică peste 15 zile.

Cam ăștia au fost pașii pe care i-am făcut pentru concediul ăsta.  Așa cum am zis, sper să fie lipsit de evenimente neplăcute, sper ca drumul prin Bulgaria să nu fie așa cum am citit pe net și așa cum se zvonește și sper ca drumul atât de lung cu trenul să nu îmi lecuiască dragul de trenuri. Abia aștept să văd Bosforul și să mă plimb cu vaporul, abia aștept să merg la un hamam și abia aștept să vizitez moscheile alea uriașe.  Și dacă stomacul meu va fi prietenos cu mine, o să mânc și o shaworma de la ea de-acasă. 🙂

Mă întorc cu multe poze și povești (sper eu) frumoase.