Școala de vară Berlitz – cursuri de limbi străine

Unul dintre lucrurile constante din viața mea sunt fără indoială limbile străine. Încă din clasa a II-a, de când am început cu franceza, gramatica și literatura unei alte limbi m-au urmărit în fiecare an. Dintr-a VI-a am început și engleza și m-am dus cu ele în paralel până în facultate, când am renunțat la jurnalism pentru Litere. Și acolo să te ții conversație, dictare și scriere în limba lui Voltaireși a lui … Byron. Din timp în timp am cochetat și cu germana, când, prin ciclul primar, ai mei mă șantajau să merg la ore la un vecin, profesor de germană. Eu nu și nu, că joaca era cea mai dulce atunci când trebuia să urc până la 3 și să citesc într-o limbă complicată. La facultate  am reluat cursurile de începători, însă nu prea m-am ținut de ele nici atunci. Acum m-aș duce cu drag la un curs de germană, timp numai să am. Însă n-am, deci… nu mă duc.

Dar cine are timp și cine e interesat să învețe sau să-şi perfecţioneze o limbă străină cât mai repede, se poate înscrie la Școala de vară Berlitz – într-o săptămînă limba se poate stăpâni la nivel de începător. Din capul locului trebuie să știți despre Berlitz că este o școală de limbi străine cu o tradiţie de 133 de ani, și cu peste 550 de centre în mai mult de 70 de țări.

Pentru a vă putea povesti cum se desfășoară cursurile, am asistat la o ședință de germană. Ce-am aflat despre cursuri vă spun cu liniuță mai jos:
–    cursurile sunt dinamice şi interactive, punîndu-se mare accent pe dezvoltarea competenţelor de comunicare orală.
–    centrele Berlitz au propriile materiale de studiu (manuale, CD-uri s.a), corelate cu metoda originală de predare Berlitz.
–    cursurile sunt destinate celor care au nevoie de o limbă străină la job, dar nu numai. Nu contează ce meserie sau obiective au, cursurile se adaptează în funcție de situație.
–    profesorii sunt foarte bine pregătiţi şi foarte pasionaţi de munca lor.
–    la finalul unui nivel (care durează aproximativ 3 luni), fiecare cursant primește un raport al progresului său şi un certificat de absolvire.

Pentru prima oară în România, Berlitz oferă posibilitatea de a învăța o limbă străină într-o săptămână. Nu la perfecție, ci la nivel de începător care poate întreține o conversație ușoară. Școala de vară înseamnă:

–    serii de cursuri super-intensive de cîte o săptămână: 5 ore didactice pe zi (o oră durează 45 de minute)
–    grupele sunt formate din maxim 6 persoane
–    se învață fie limbaj general, fie medical (e la mare căutare în ultimul timp)
–    toată comunicarea se va face în limba străină studiată (adică engleză şi germană)

Această săptămână intensivă de engleză sau germană costă 320 de lei și se termină cu rezultate cel puţin la fel de bune ca și cursurile obișnuite.

În speranța că v-am făcut curioși, Berlitz vă așteaptă. 🙂

23 Comments

 • linguaprof

  Ar fi interesant de scris un articol despre diferentele dintre centrele de limbi straine in serviciile oferite companilor in Bucuresti. Ma gandesc la aspectul ca aceeasi traineri lucreaza la 10-15 centre, cu contract de colaborare. Asta imi spune experienta de peste 6 ani in selectie si recrutare in domeniu. Si cum se spune ca “There is no excellent language centre, just excellent language teachers…”

  • Berlitz

   Trainerii Berlitz nu colaboreaza cu alte centre de limbi straine :). De unde si diferenta…

 • INTJ

  Reporter stirile de la ora 17: – How do you feel now, after a week of intensive training?
  Client Berlitz: – Well … lighter … my wallet is 320 RON lighter and hopefully next two weeks without eating will result in a visible change on the outside too.
  Reporter: – What do you mean?
  Client Berlitz: – You see, the minimum wage here is about double what Berlitz charges for ONE week (sunday excluded) … and i’m unemployed, hoping to increase my chances by speaking a foreign language.
  Reporter: – Ok, but what if you don’t find anything by speaking english?
  Client Berlitz: – Well, they (the Berlitz trainers) left saying “La revedere!” … and this translates to “See you again!” … so i guess i will see them again … as soon as i’ll be healthy enough to fast for another two weeks.

  • Tomata

   esti putin rau. stii bine ca aceste cursuri nu se adreseaza chiar muncitorilor din fabrici sau celor care trag la norma si au un salar minim. si eu am facut cursuri de franceza (desi am facut o facultate) la un fost loc de munca pentru ca aveam nevoie de specializare pe terminologia pe care o foloseam la munca. nu mi se pare atat de scump si la urma urmei, te duci daca iti permiti, nu te forteaza nimeni sa inveti engleza sau germana intr-un centru specializat. poti si pe gratis, de unul singur, insa si rezultatele vin mai greu.

   • INTJ

    normal ca sunt rau! mi se pare exagerat sa ceri 320 RON pentru 8×5 ore (asta in cazul fericit in care e vorba de 8 ore pe zi) de limbi straine (nu rocket science) … in conditiile in care termenii tehnici specifici oricum tre’ sa-i tocesti singur. ce faci taineru’ ca sa merite banii aia? iti face pantofii? ma indoiesc! iti prezinta eventual un niste pps-uri si te corecteaza … daca gresesti. cum spui tu: nu se adreseaza oricui (as avea si aici de comentat da’ ma abtin, ca nu vreau sa-mi fie scarba “de dimineata”) … iar in conditiile alea (ai un IQ peste medie) costul efectului placebo e prea mare.

    tu ai scris un articol, ai muncit la el (adica nu-i scris brainless, ca articol promotional fiind ok – nici prea incarcat si nici prea light) … si nu cred ca ti-au dat 320 RON pe el (tinand cont ca blog-ul tau e citit de multa lume si astfel ei isi fac reclama). asa ca daca cu tine n-am nimic, pentru ei nu gasesc scuze … si mie nu-mi plac deloc oamenii care incearca sa-i traga in piept (“nu-i prost ala care cere, e prost ala care plateste”) pe altii (fie si indirect, folosind “texte” care prind). anyway, e opinia mea si fiind blog-ul tau poti s-o stergi … ca sa poata Berlitzu’ trai mai departe cu impresia ca toti romanii sunt tampiti, doar ei fiind destepti (si astfel sa “merite” atatia bani pe “facut mai nimic”). faptul ca in unele cazuri “plateste firma” ma lasa rece … costurile respective regasindu-se in pretul final al serviciilor sau produselor oferite de firma. si ne (mai) miram (unii) ca saracim pe zi ce trece …

    ce ma mira pe mine e ca n-au sarit ca arsi cei care studiaza ani intregi limbi straine, cei care stiu cam ce inseamna asta in campul de munca, etc. … (care, in majoritatea cazurilor, nu castiga 4×320 RON pentru la fel de putina munca pe luna) cand vine unu’ (Berlitz) si zice (pe subintelese) “aia-s toti tampiti, noi suntem destepti si am inventat mersul pe jos”.

    • Tomata

     Mai, nu ma priveste pe mine ce preturi au centrele de limbi straine. Dupa mine, cursurile astea sunt pentru cei care au pierdut trenul, pentru cei care nu au invatat cand trebuia sau care nu au facut limba respectiva la scoala. sunt de acord cu tine ca exista si alte metode de a invata o limba straina, mult mai ieftina, insa sunt multi cei care nu sunt nici autodidacti si nici nu-si angajeaza profesori personali pentru meditatii… si atunci aleg varianta centrelor de limbi straine. ca tot am zis de meditatii… stii cat de scumpa a ajuns o sedinta de engleza de 2 ore? mi se pare ca undeva aproape de 50 de lei, ceea ce mi se pare enorm. asa ca, macar centrele astea isi justifica preturile avand in vedere ca platesc o chirie, o intretinere, curent, materiale si angajati… si la final primesti si o atestare a cunostintelor, mai ales daca ai nevoie de una, ceea ce nici un meditator nu iti va da.

    • Tomata

     nam spus ca nu au voie. am spus ca nu-i vizeaza pe ei. Raluca m-a corectat si a spus ca se adreseaza oricui vrea sa invete o limba straina. Insa mie imi vine putin greu sa cred ca exista multi oameni care au un salar de maxim 7-800 de lei carora le da mana sa se inscrie la un curs de limba straina. In plus, pe foate putini ii intereseaza sa invete o limba straina.

   • INTJ

    la finalul unui nivel (care durează aproximativ 3 luni), fiecare cursant primește un raport al progresului său şi un certificat de absolvire.” … de unde eu deduc ca certificatul vine dupa 12 saptamani … adica, presupunand ca nu exista alte costuri ascunse, dupa ce ai platit 320×12=3840 RON (!?!?).

    pretul sedintei de 2 ore de engleza e cu totul altceva … acolo nu-i vorba de “hai sa ne facem ca muncim ceva” … (ci as opina ca) e gramatica, e dictie, e scris, e intelegere aprofundata a textelor (de ex. eu am avut la scoli “The Catcher in the Rye” si la anii aia nu prea aveam cum sa inteleg singur multe din cartea aia), etc. … chestii pentru care 40 de ore sunt o gluma proasta (desi astia nu glumesc: chiar iti iau banii).

    • Raluca@berlitz

     As dori sa fac urmatoarele precizari:

     1. Cursurile se adreseaza tuturor persoanelor interesate, fara exceptii, iar oferta este valabila doar pentru Centrul Berlitz din Timisoara.
     2. Intr-un modul de o saptamana in regim intensiv se parcurge materialul parcurs intr-o luna si jumatate in regim de 2 sedinte pe saptamana. Deci, in cadrul scolii de vara, un nivel se parcurge in 2 module, adica in 2 saptamani.
     3. Expresiile de genul “hai sa ne facem ca muncim ceva”, facut mai nimic” sunt jignitoare si total nefondate. Poate ca pentru dvs. predarea limbilor straine nu e “rocket science”, dar la Berlitz este tratata cu toata seriozitatea, cu pasiune pentru aceasta meserie si mult respect fata de clienti.
     4. Oare de ce aveti impresia ca facutul pantofilor implica mai multa munca si pregatire decat procesul de training? Sa fie oare deja incetatenita lipsa de respect fata de profesori, medici si alte categorii profesionale, cu care se confrunta Romania in ultima vreme?

    • Tomata

     Sunt total de acord cu ultimele doua precizari. Si ma intristeaza sa vad ca sunt criticate servicii pe care daca nu le-am avea, tot am baga de vina ca “asa-i in Romania, nici de-astea nu avem.”

    • Tomata

     @ INTJ – cu tot respectul pe care il am pentru tine, am sters comentariul tau. iti respect parerile si argumentele, insa mi se pare ca modul in care le expui este mult prea dur pentru blogul meu. apreciez toate comentariile argumentate, dar inainte sa ne aprindem, cred ca e mai bine sa ne oprim aici. Multumesc.

 • lala

  numai in tm se gaseste acest centru?nu stiu ce sa zic…crezi ca intr o saptamana vii cu germana invatata?ma cam indoiesc… o sa ma mai gandesc , poate incerc si eu sa vad daca prind un pic de germana.

  • Tomata

   nu vii cu germana invatata, dar vii cu bazele puse si cu regulile invatate. am si precizat in articol: nivel de incepator. Adica daca te duci in Austria sau Germania, vei stii cum sa ceri ceva la magazin sau cum sa ceri indicatii sau sa intelegi lucruri simple si sa te intelegi cu oamenii.

 • linguaprof

  @Tomata Intreaba-i, te rog, pe profesorii care predau si germana si engleza acolo daca exista vreo diferenta in abordarea “comunicativa”- pe care, din cate scrii, ei o aplica la acest curs intensiv de germana. Pe mine ma intereseaza mult acest aspect, toleranta la greseli e diferita, din cata imi spun trainerii nostri- astfel o abordare de tip “putina gramatica-mult vocabular si vorbire” sau “putine exercitii de tip ACCURACY si multe de tip FLUENCY e dificil de aplicat. Mai dificil ca la engleza, oricum. Asa o fi?

  • Tomata

   La cursul la care am asistat eu era chiar o lectie de gramatica. Insa s-a pus mult accentul pe comunicarea verbala, nu pe vocabular, ci pe exprimarea corecta si stapanirea regulilor. Insa cred o sa-ti poata raspunde Raluca @ Berlitz mai bine. 🙂

 • Alle

  320 de lei, 1 saptamana inseamna 320:7=45 si un pic; 45:5 ore pe zi=> 9 lei ora.
  Mi se pare super avantajos din pct de vedere financiar.

 • linguaprof

  @Tomata Lasa, prietenii nostri de la Berlitz mai putin initiati in PR-il blogosferic si social media macar vad ce inseamna un hater adevarat. @Alle da, si dupa mine e ieftin. Prea ieftin, suspect de ieftin. Cred ca e pentru muncitori, totusi. :):)

  • INTJ

   eu hater? din respect pentru Tomata ma abtin … mai ales ca e revigorant sa vezi oameni harnici ca voi (se include si Alle) care lucreaza plini de abnegatie 7 zile pe saptamana … intr-o tara in care “ziua libera” si “sarbatoarea” fac de zor pui.

  • Tomata

   @linguaprof – INTJ nu e hater, am atins insa un punct sensibil cu articol acesta si omul si-a exprimat oful.

   @ INTJ – apreciez 🙂

   • INTJ

    @Tomata – “a spus” deja Lennon mult mai bine decat as putea spune eu:

    Imagine there’s no Heaven
    It’s easy if you try
    No hell below us
    Above us only sky
    Imagine all the people
    Living for today

    Imagine there’s no countries
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion too
    Imagine all the people
    Living life in peace

    You may say that I’m a dreamer
    But I’m not the only one
    I hope someday you’ll join us
    And the world will be as one

    Imagine no possessions
    I wonder if you can
    No need for greed or hunger
    A brotherhood of man
    Imagine all the people
    Sharing all the world

    You may say that I’m a dreamer
    But I’m not the only one
    I hope someday you’ll join us
    And the world will live as one

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge