Teddy Bear Hospital
Poate vă mai amintiţi ca v-am promis mai demult (cu ocazia întâlnirii de la Starbucks) că vă voi povesti odată despre un proiect foarte drăgălaş despre care mi-a vorbit Alexandra. Ei, acel odată e azi şi a sosit momentul să aflaţi şi poate să vă implicaţi în acest minunat gest pe care îl fac studenţii de la medicină, coordonaţi de ea.
Cine? Unde?
În primul rând Teddy Bear Hospital este un proiect internaţional, care se desfăşoară în mai multe ţări, chiar pe mai multe continente: în Germania, Suedia, Israel şi Chile, printre altele. România se numără şi ea printre acele altele, graţie Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) care pun acest proiect în practică în oraşele: Cluj, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova, Oradea, Braşov, Târgu-Mureş, Galaţi şi Sibiu.
De ce?
Proiectul are ca scop 2 lucruri foarte importante pentru copii: confruntarea lor cu boala şi cu spitalul. Toţi ştim cu câtă groază mergeam la doctor când eram mici şi probabil părinţii care au devenit unii dintre noi ştiu prin ce stres trec când trebuie să-şi ducă micuţii la nenea doctoru’. Buuun, pentru a scăpa de acest stres şi pentru a nu mai băga spaima în cei mici, studenţii de la medicină încearcă să îi familiarizeze încă de la cele mai mici vârste cu ce se întâmplă într-un cabinet medical. Din sala de aşteptare, trecând pe la farmacie şi urmând tratamentul. Fără frică, fără stres. Deopotrivă, acest proiect îi ajută şi pe studenţi, viitorii medici, şi îi învaţă cum să se comporte cu copiii când le calcă în cabinet, cum să comunice cu ei, ce, cum şi când să le spună, pentru a nu-i înspăimânta.
Cum?
Studenţii voluntari ai spitalului ambulant Teddy Bear se deplasează la grădiniţele din oraşele mai sus menţionate şi, prin intermediul jocului, îi introduc pe copii în lumea seringilor, a medicamentelor, a consultaţiilor, a stetoscoapelor şi a altor instrumente, punându-i să joace rolurile părinţilor care îşi duc copiii la doctor. Cine sunt copiii? Jucariile lor. 🙂 Cine sunt doctorii? Studenţii la medicină. Jucăriile sunt bolnave şi trebuie duse la doctor. După consultaţie, primesc o reţetă cu care trebuie să meargă la farmacie şi vor primi medicamente. Adică bomboane de diverse culori. Vai ce mi-ar mai plăcea să fiu copil şi să mă joc cu doctori adevăraţi. ;))
Când?
De 2 două ori pe lună în grădiniţele partenere. Iar de 1 iunie se organizează un eveniment mai amplu într-un spaţiu public (parc, centrul oraşului) unde în două corturi se va simula activitatea unui spital. Fiind public, orice copil, de orice vârstă poate participa. Yay, sper să pot ajunge şi eu, deşi anul ăsta 1 iunie e într-o miercuri şi probabil o să fiu la lucru. Mai vedem. 😛
De ce are nevoie proiectul?
De un sponsor. Sau de mai mulţi. Având în vedere că studenţii au nevoie de materiale didactice, au nevoie de bani. Bani pe care acum îi scot din buzunarul propriu, şi care, evident sunt la limită sau insuficienţi. Deci, dacă aveţi o firmă şi vreţi să sponsorizaţi un asemenea proiect frumos şi drăgălaş, nu cred că v-ar părea rău.
Închei acuma, că m-am lungit destul de mult, dar aş mai fi vorbit că mi-e tare drag proiectul. Aşa-i că-s drăguţi ăstia micii? 🙂
7 Comments
Gerhald
E superba ideea. Si eu mi-as dori sa ii vad live pe micuti cum stau incruntati la doctori in timp ce jucarioarele lor sunt injectate sau pansate.Pun pariu ca dupa proiect, multi dintre copilasi o sa isi doreasca sa devina si ei medici :))
Gloria
Ha ha ce fain. Si la mine la faculta (in Frankfurt) a avut loc o astfel de actiune. Chiar foarte interesant totul si foarte simpatici cei mici cu jucariile lor.
lala
chiar sunt simpatici cei mici?e super ideea!
Oana
Ce idee frumoasa :).
Miscellaneous
Da, chiar sunt, iar Alexandra, o ființă deosebită pentru că se ocupă de asta … 🙂 Mă bucur că ai scris despre Teddy Bear Hospital, Tomato ! Sper să se găsească cineva care să îi ajute !
Tomata
Pai i-am promis ca o sa scriu. 🙂 Si imi place foarte mult ideea.
Pingback: