Butonul de Like

Corect ar fi fost să scriu “butonul Like”, da’ îmi place mai mult ideea de “buton de plăcut”, aşa încât o să las titlul ăsta oarecum greşit, care deja circulă prin lumea asta virtuală la fel ca şi pleonasmele “ma întorc înapoi”, “urc sus” sau “ies afară”.

În ultimul timp mi s-a întâmplat să comentez pe câteva bloguri total offtopic, spunând ceva de genul: “auzi, tu de ce n-ai un buton de Like, că tare mi-ar fi plăcut să-ţi dau unul?”

Pentru că butonul de Like, deşi ne face mai puturoşi şi ne scuteşte de tastarea unei păreri, ne dă posibilitatea să îi arătăm autorului că am trecut pe-acolo şi că, deşi n-avem nimic de adăugat, ne-a plăcut ce-a scris. Şi că îl recomandăm mai departe, să intre şi alţii să citească.

Citesc unele bloguri – atunci când am timp să mai citesc bloguri – pe care nu comentez, odată pentru că sunt timidă, a doua oară pentru că n-am nimic de zis.

Când am văzut că se poate pune buton de Like sub posturi, n-am ezitat nici o secundă să-l vreau şi pe blogul meu. Şi acum văd că mulţi care nu comentează, dau un like în semn că au citit şi le-a plăcut. Dar să nu vă spun cât mă oftic când nu pot vedea cine a dat like sau la ce a dat like. :)) Adică mă uit pe pagină şi văd 5 people liked this şi dintre cei 5 eu îi ştiu doar pe 2. Sau mă uit în statistici şi pe două pagini de statcounter imi arată numai url-uri cu facebook like plugin, da’ nu zice de la ce post. şi nu-mi arată nici pagina pe care au aterizat vizitatorii care au venit de pe facebook în urma like-ului. Curiozitatea asta mă macină zilnic.

* * *
Când pe Facebook nu exista opţiunea asta – oricum tot Facebookul e întemeiat pe ideea de Like, poţi da like la statusuri, la poze, la pagini şi cine ştie la mai ce în viitor – exista un alt buton, şi anume Become a fan. Oh şi ce-mi mai plăcea să devin fanul celor mai neînsemnate lucruri. La un moment dat am devenit fanul ideii de Become a fan. Cam ca şi când ai da acum Like la Like. :))

Concluzie: puneţi-va buton de Like pe blog sau pe site. 😀