Desi mi s-a spus sa nu vorbesc cu ei, mie totusi…

Îmi place să vorbesc cu străinii. Nu cu toţi, doar cu unii. Acuma nu prea poţi să fii picky cand vine vorba de străini că de-aia-s străini, că nu-i cunoşti. Mi se întâmplă de multe ori să intru cu cineva în vorbă, fie la cozi de diverse naturi, fie pur şi simplu pentru că ne uităm în supermarket la aceeaşi chestie, fie că  ne aşteptăm rândul în vreo sală. Nu-mi mai aduc aminte de toţi oamenii pe care i-am întâlnit, însă nu cred că o să-i uit vreodată pe trei dintre ei.

Cum ultimul pe care l-am întâlnit a fost chiar acum două zile, la coadă la RDS, o să vă povestesc despre el. Era un bătrânel trecut de vreo 60 de ani, poate chiar de 70, n-am de unde să ştiu pentru că eu sunt un estimator de vârstă execrabil – nu mă pricep deloc. Se băga efectiv în sufletul meu, nerăbdător pentru că tipa de la casă nu era la locul ei. Şi a început să-mi povestească despre ea, că e simpatică şi ca deja îl cunoaşte pentru că de fiecare dată când are vreo problemă cu telefonul sau cu televiziunea, tot la ea vine şi îşi varsă năduful. Mi-a spus că probabil i-au tăiat telefonul pentru că a fost în străinătate. La fiica lui.

Îi zâmbesc amabil, îi răspund monosilabic pentru că mă streseaza cu apropierea lui. Deja aproape că intrasem în femeia de dinaintea mea. Şi îşi deschide portofelul să îmi arate o fată frumoasă. Îmi spune cu mândrie: „La ea am fost. E fata mea. Are doctoratul la Sorbona şi acum lucreaza la Luxemburg.” Îi zâmbesc şi mă impresionează cu mândria pentru fiica lui. Mă gândesc la mândria tatălui meu, care nu mi-a arătat-o aproape niciodată, dar despre care am auzit de la alţii… pentru că alţii mi-au spus ce el nu mi-a spus niciodată: cât de mândru era de mine.

Apoi mă întreabă dacă sunt studentă, ceea ce m-a amuzat, pentru că şi el era un estimator de vârstă la fel de ramolit ca şi mine. El măcar avea scuza vârstei… Îi spun că lucrez şi ma întreabă ce studii am. Îi răspund şi la întrebare cu acelaşi zâmbet pentru că îmi devenise simpatic. Când i-am spus ca franceză-engleză, s-a luminat la faţă. Pentru că şi fata lui studiase acelaşi lucru. Mi-a venit rândul să plătesc şi discuţia s-a terminat. A durat vreo 5 minute, dar nu ştiu de ce… o să-mi rămână în minte. Am plătit, i-am urat sănătate, el mi-a urat baftă si am plecat. Mi-ar fi plăcut să am un bunic ca el…

Despre celelalte două personaje, în episoade următoare.