Cum mi-am salvat geaca de la moarte

– Despre Paste, pe scurt, a fost asa cum ma asteptam – trist si prea lung, bine ca a trecut. Mi-a fost tare dor de tati, dar vorbind cu prietenul lui cel mai bun despre el, m-am mai linistit putin. –

Intr-un elan de gospodina, m-am apucat eu joia trecuta sa spal hainele de iarna pe care nu le mai port pana vine din nou gerul. Evident, geaca mea cu pene de nu stiu ce pasare, a fost inghesuita in masina cu alte haine negre. Cand am scos-o, sa ma apuce plansul nu alta. Arata de parca era o pasare jumulita. 🙁 De obicei, imi pare rau dupa haine doar putin… cateva minute, si spun „asta e”, pentru ca nu cheltuiesc milioane* pe garderoba mea, astfel incat sa imi smulg parul din cap daca distrug sau rup ceva. Eu sunt cea din mijloc cu geaca neagra cu pene.

Dar, de data asta n-a fost asa usor sa trec peste eveniment, ca totusi am dat cam vreo 2,5 milioane de lei vechi pe ea, si, in plus, era geaca perfecta. Ma apara de frig, de vant, de ploaie… si n-as fi vrut sa ma despart de ea asa curand.
Fiind plecata, ma tot gandeam la ea cum sta acolo atarnata de umeras si speram sa o gasesc infoiata la loc cand ma intorc. Da’ de unde…

Asa ca, intr-una din nopti mi-a venit idea sa o usuc cu uscatorul de par, adica sa pun uscatorul pe ea, astfel incat penele alea facute cocolos sa se desprinda una de alta si geaca mea sa redevina pufoasa si infoiata.  Si a functionat.  😀 M-am bucurat sa o pun in dulap curata si infoiata.
Ceea ce va sfatuiesc sa faceti si voi, daca sunteti la fel de „gospodini” ca si mine. Si chiar si mai indicat e sa ii inchideti fermoarul, sa strangeti geaca cu ceva la gat, si sa introduceti uscatorul in partea de jos, la talie, astfel incat aerul cald sa o umfle complet. Faceti o pauza, scuturati-o si incercati inca o data daca puful sau penele nu se disperseaza.
______________________________________________
* decat cu foarte mici exceptii – geaca era una dintre ele.

19 Comments

  • Geeo

    M-am speriat -credeam ca ţi-a ars-o cineva în biserica cu lumânarea! S-o porţi sănătoasa şi iarna viitoare, sa te apere de ploi, vânt, etc -dacă tot suntem în săptămâna urărilor 🙂

  • strumfitaa cu esarfa

    cunosc sentimentul cu geaca. asa am patit si eu acum ani cu un paltonas pe care il adoram. Nu era suficient de gros asa ca m-am riscat sa-i fac baita in masina de spalat si…surpriza cand l-am scos de acolo..era facut varza, scamosat, putin decolorat, ce sa mai, arata fix cum n-ar trebui sa arate un paltonas bun de purtat. Bine ca nu costase f mult, cam 1milion de lei vechi. eh, m-am suparat eu putin ca era un model deosebit dar am trecut peste.

  • realbadpisy

    iti inteleg suferinta foarte bine….stiu exact ce simti ..eu tocmai ce am sctricat 3 gegi de scki a mea si lu’ barbatimiu..pff la naiba si nu le purtasem decat iarna asta..

  • Dojo

    Io am luat o geaca de la nemti acum 2 ani. a costat cam mult pentru gustul meu, tot nus’ ce pasare cantatoare a donat penajul pentru ea. Asta merge DIRECT la spalatorie specializata, nu as baga-o la spalat in masina (nici manual macar) nici pe bani. Ii bine ca unele chestii sa le duci la aia de stiu sa le spele fara sa le faca praf 😀

    Ma bucur ca s-a refacut “forma”, era chiar pacat sa nu o mai poti purta.

    Pupici 😉

  • cartim

    Ma bucur ca ti-ai salvat geaca.
    Incearca sa te obosesti ziua ca sa poti dormi noaptea.
    Incearca sa faci cat mai multe lucruri care sa iti distraga atentia …
    Multa sanatate si toate cele bune!!

  • Adamutza

    In America geci de genu asta se usuca in uscator la temperatura mica folosind niste mingi special facute, tocmai ca sa “desfaca” penele si sa se usuce bine toata geaca.

  • Tomata

    @ richie –> Pai a scapat, nu mai e „saraca”. ;))

    @ Geeo –> Oh, pai nu stiu cum o mai salvam daca era arsa. :-s

    @ adizzy –> It works. 😉 Spor.

    @ strumfita cu esarfa –> Paltonul mi-l duc la curatatorie ca pe ala chiar pot sa il arunc daca il bag in masina. Si mi-e drag si ala. ;))

    @ Ciupanezul –> Si asta ar fi o varianta. 😛 Da’ io am zis ca daca maica-mea mi-o spalat-o o data si n-o patit nimic, ce, io nu pot? ;))

    @ realbadpisy –> Si nu merge cu metoda asta?

    @ Dan Ciulea –> Nope, v-am spus pe sleau ca am fost la Venetia in alt post. 😉

    @ Dojo –> Pai de-asta nu-mi iau eu scumpeturi, ca pot sa fac traznai de-astea si spalatul ma costa jumătate din cat am dat pe ea. ;))

    @ Monica Olteanu –> Mie-mi spui ce bucurie? ;))

    @ lollitta –> Am incercat direct cu uscatorul, da’ data viitoare (care sper sa nu mai fie) o sa incerc prima oara cu mana. ;))

    @ cartim –> Culmea, pot dormi noaptea. In sfarsit, pot dormi noaptea. O sa vorbesc despre asta probabil intr-un alt post.

    @ varza –> Pai io m-am gandit mult :)) ca altfel, daca nu eram plecata poate era data deja de pomana cuiva. 😛

    @ Adamutza –> Oooh ce fain. Da’ noi inca n-am evoluat la nivelul Americii asa ca… uscam gecile cu uscatorul de par. :)) Mama mea avea la lucru (era croitoreasa) o masina de calcat geci, care arata ca un manechin. Imbracai haina pe ea si se umfla… una de-aia imi trebuia si mie. ;))

    @ evergreen –> Na, sa nu mai strici. 😛

  • Livia

    Gecile cu fulgi se spala la masina de spalat impreuna cu 3 mingii de tenis,iar geaca trb. bagata singura ,fara alte haine. Eu am facut asa si mi`a iesit perfekt.

    • Andrei

      Buna gluma!! Presupun ca daca nu am 3 mingi de tenis pot incerca cu 6 mingi de ping-pong sau eventual 2 mingi de basket!! Eu am impresia ca in felul acesta ne-am putea strica atat geaca cat si masina de spalat :))

  • Ana

    Se pare ca nu e chiar gluma …

    Bilele de spalat.

    E de departe metoda cea mai simpla si la indemana oricui. Pe vremuri rufele se “bateau”, la rau. Astazi ele sunt “batute” de masina de spalat iar actiunea asta poate fi intensificata prin adaugarea unor bile alaturi de rufele puse la spalat, reducand astfel cantitatea de detergent folosita.
    Bineinteles ca va intrebati ce-s alea bile de spalat? In principiu orice fel de obiecte rotunde si tari – mingi de golf, mingi de tenis, mingiute din plastic pt copii si altele din sfera asta. In occident exista asa numitele washing-balls/laundry balls (balles de lavage), niste bile din plastic cu diametrul de vreo 3 cm, special create pt spalatul la masina, dar asta e doar un efect al spiritului comercial, si nu o dovada ca bilele comerciale ar fi mai bune.

    Mod de folosire: pt o masina de 5 litri puneti cam 10 bile de golf sau 3 de tenis si reduceti la jumate cantitatea de detergent folosita. Si, in limita posibilului, folositi detergenti biodegradabili.

    • Dana

      Pe eticheta gecii mele cu puf,chiar iti recomnda sa o speli la masina cu 2-3 mingii de tenis,la 30 grade ,singura …nu e gluma…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *