La Gabi

Datorită jobului pe care îl am şi lucrurilor pe care le-am învăţat în ultimii 3 ani despre Internet, site-uri, funcţionalităţi, optimizare, samd, am dezvoltat o pasiune pentru analizarea unui site, criticarea lui si mai ales pentru îmbunătăţirile pe care i le-aş aduce eu dacă m-ar întreba cineva. N-am pretenţia că sunt expertă, n-am nici măcar impresia că ideile mele sunt întotdeauna pertinente, însă încerc să nu pierd din vedere că una dintre cele mai importante condiţii de care trebuie să ţină cont un site e navigarea uşoară şi rapidă prin paginile lui. Apoi se adaugă aspectul, conţinutul şi eventuale chestii mişto care să te ţină cât mai mult pe site şi multe alte chestii da’ nu facem aici teoria chibritului.

Uite că cineva s-a gândit să mă întrebe pe mine ce cred eu despre site-ul la Gabi. 😀 Înainte de a-mi da cu părerea, ţineţi cont că astea sunt opiniile mele şi atât. C-or fi bune sau rele, puteţi să dezbateţi în comentarii.

Primul lucru când intri pe site e clar ca bună ziua despre ce e vorba. Chiar dacă nu nimereşti din prima că e un magazin online, măcar ştii cu ce o să ai de-a face. Să luam secţiunile la rând:

Încălţăminte

După click apar câteva poze cu papuci şi după ce te-ai uitat atent la fiecare, vezi ca ultima poză e pe jumătate sau pe trei sferturi. Nu prea ştii cum să ajungi la celelalte perechi, să ai o privire de ansamblu. Am de făcut o mică menţionare cu privire la modul în care se derulează imaginile. Eu una m-am prins cam greu că butonul de „înainte” şi „înapoi” e între cele două rânduri de poze, şi cred că asta e din cauza aceleiaşi culori folosite şi la preţ. Dacă ar fi de altă culoare, sau poziţionat sus sau jos, ca în majoritatea cazurilor, ar fi mai user-friendly. Zic eu. 😀

Ordinea în care sunt aşezate pozele este pur şi simplu întâmplătoare, dar asta nu e un lucru rău pentru că funcţia de căutare e foarte mişto. Ai posibilitatea să alegi aproape toate criteriile care te interesează: preţul, mărimea şi culoarea, fără să pierzi timpul dacă ştii exact ce vrei.

Nu e obligatoriu să selectezi toate criteriile, e de ajuns una. Am spus „aproape toate” pentru că lipsesc două, destul de importante: tocul – cu, fără, mediu, înalt, platformă, etc. şi materialul – piele, pânză, velur, etc.

Deşi, unele perechi, la un mouseover îţi furnizează şi materialul din care sunt făcuţi pantofii, chiar şi firma, dacă există, şi numerele disponibile, totuşi nu e de ajuns. Aş sugera ca acele descrieri ale pantofilor să fie complete şi eventual pe un alt fundal decât cel transparent că informaţiile sunt abia vizibile, mai ales în rândul de jos. 😀

Accesorii (deocamdată doar poşete)

Aceeaşi chestie cu butonul de „înainte”.

În această secţiune, funcţia de search, nu mai e aşa mişto. Pentru că e aceeaşi de la pantofi. Chiar daca merge să selectezi preţul şi culoarea, mărimea nu este valabilă în acest caz (decât daca apar alte dimensiuni aproximative) şi dacă la pantofi e oarecum opţional materialul, la poşete eu zic că e musai să se specifice.

Per total însă, site-ul e o idee foarte bună pentru că oferă o gamă destul de bogată şi diversificată, ieftină şi scumpă, pe gusturile oricui şi mai ales respectă principiile de care ziceam la început + e uşor să te deplasezi în el.