Carţile vin la tine în cartier

Când vine vorba de lectură, sunt susţinător fervent şi promovez cu dragă inimă tot ce mi se pare că merită promovat.

Carţile vin la tine în cartier este un proiect care a început mai demult, se desfăsoară în Timişoara şi are la bază instigarea la lectură. Asociaţia culturală Pro Arta în parteneriat cu Primăria Timişoara, Clubul Rotaract şi RATT s-au strâns laolalată pentru ca timişorenii să citească pe gratis.

Prima campanie s-a desfăşurat în cartierul Fabric-Modern, a doua se întâmplă în Giroc în perioada 16 noiembrie 2009 – 1 martie 2010.

Cum se desfaşoară?
– carţile vor fi plasate în locaţiile: florăria Crina, alimentara Talida, Biserica Martirilor şi Biserica Vox Domini, toate în cartierul Giroc.
– cititorii pot împrumuta carţile din aceste locaţii, îşi vor lăsa impresiile pe un carneţel lipit de ele, şi le vor aduce înapoi  de unde le-au luat, astfel încăt şi alţii să le poata lua.
– se vor organiza trei concursuri:
1. cea mai bună recenzie de carte – până în 20 decembrie aduceţi la o locaţie prestabilită toate recenziile pe care le-aţi facut cărţilor citite în cadrul campaniei. Premii: postarea recenziei pe blogul oficial şi cartea în sine.
2. scriitorul cartierului – între 1 dec – 4 ianuarie citiţi cărţile scriitorilor români, marcate cu o bulină şi votaţi în locaţie scriitorul cartierului aducând 3 argumente referitoare la valoarea cărţii citite. Premiu: scriitorul va scrie o pagină despre cartierul vostru iar aceasta va fi montată pe un panou, în parc. În plus, scriitorul câştigător va participa la diverse activităţi culturale organizate de Consiliul Cartierului Giroc. Locuitori ai Girocului, aveţi un scriitor al vostru!
3. cel mai fidel cititor – În toată perioada proiectului scrieţi-vă impresiile pe carneţelul din spatele cărţii şi lăsaţi-ne un nume şi un contact. Persoana care a semnat cele mai multe recenzii iese câştigătoare. Premiu: 2 dintre cărţile citite, la alegere. Pentru acest concurs este vital să returnaţi cărţile luate împrumut.

Abia aştept să ajungă şi în Lipovei.

UPDATE: Am uitat sa mentionez un lucru foarte important:

Editurile: Bastion, Cartier, Tritonic, Humanitas, Polirom, Brumar
Librăriile: Humanitas Joc secund şi Cartea de Nisip
Scriitorii: Daniela Raţiu, Daniel Vighi, Dan Lungu, Borko Ilin, Gheo Pavel Radu, Hedir Al-Chalabi
Cartile au fost donate de scriitori şi de mai mulţi donatori anonimi.

13 Comments

 • Isabella

  Cum? Si tu stai in Lipovei ?! Deci… suntem vecine? :))Uite cum aflu lucruri noi. Anyway, ideea mi se pare grozava si mi-ar placea sa se organizeze si aici asa ceva.

 • richie

  Iuuhuu… sa va fac in ciuda :))? Eu stau langa biserica martirilor, maine ma duc la slujba…sa iau o carte 😛

  Ma mir ca n-am aflat nimic pana acum…

 • Dekora

  Frumoasa initiativa.
  Acum sa fiu rau: cati copii credeti ca vor merge in acele locatii?
  Adica se adreseaza doar noua, oamenilor mari.
  Eu o sa merg chiar in biserica pentru o carte…

 • Maria

  Când astfel de veşti ajung la urechile mele, chiar am senzaţia că lucrurile se mişcă. Chiar cred că oamenii vor şi altceva. Mă bucur.

 • Tomata

  @ Bogdan –> De unde esti? Am inteles ca in Oradea va fi imprumutat proiectul. 🙂

  @ Liv –> Asa mi se intampla si mie sa zic, ca imi pare rau uneori ca nu stau in Bucuresti, ca sunt foarte multe evenimente la care m-as duce acolo. Asa ca inteleg ce zici.

  @ Isabella –> Ramane sa iesim la plimbare. 🙂 In Lipovei nu stiu daca mai ajung pentru ca am inteles ca librariile nu mai prea vor sa sponsorizeze. 🙁 Dar, cine stie… poate totusi.

  @ Andra –> Poate nu mai ajung. 🙁

  @ anatati –> Ihi. Si tu? 🙂 Pe unde? (asta poti sa imi zici pe mail 😀 )

  @ richie –> A inceput demult campania. Sa ne zici ce carte ai luat. 🙂

  @ JeAnne Dark –> Hm… is in dilema. Care-i orasul ala?

  @ Dekora –> Cred ca se adreseaza mai mult adultilor, dar cred ca si copiii pot participa, ca doar nu-i opreste nimeni. 🙂

  @ vlad –> La tura trecuta din 217 carti s-au intors un pic peste 100. 🙂 Unii sunt seriosi, altii mai putin. 😀 dar cred ca se asteptau la asta.

  @ CrissTina –> :)) Cred ca oricine din oras poate merge acolo sa ia o carte, daca o duce inapoi. Nu stiu sigur, insa.

  @ Maria –> Oh, oamenii chiar vor si altceva si asta ma bucura nespus. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge