Dictionar de expresii – online (Litera A)

Mie îmi plac mult expresiile şi aş vrea să le folosesc mai des. Sau cel puţin să ştiu la ce se referă lumea când le articulează. Nu că nu pricep, dar nici dicţionar ambulant nu sunt, drept pentru care mi-am cumpărat unul. Am tot căutat pe net „dicţionar de expresii online” si canci, nici un dicţionar de unde să îmi extrag expresii sau să mai învăţ ceva nou. Aşa că, o să îl ofer eu, tuturor celor care, ca şi mine, sunt curioşi.
Posturile cu expresii o să aibă categoria lor specială şi, ca să nu vă plictisesc, o să mă rezum la 5 expresii/post si sper să le scriu săptămânal. Sursa de inspiraţie va fi Dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre, Editura Vestala, Bucureşti 2008. Să purcedem.

1. Ab Iove principium„Să începem cu Iupiter” (Vergiliu – Egloge)
Se foloseşte atunci când începem o dezbatere, o lecţie, o expunere cu ceea ce este principal.
Originea: in egloga, ciobanul Dameta vesteşte că îşi începe cântecul cu Iupiter, zeul zeilor – se începe cu personajul cel mai de seamă sau cu lucrul cel mai important.

2. A bon entendeur, salut!„Bunului ascultător, salut!”
Mai pe româneşte: cine are urechi de auzit, să audă. Se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra subînţelesului, a ceea ce nu se poate spune direct şi în totalitate.

3. Ab ovo „De la ou” (Horaţiu – Arta poetică)
Horaţiu a întâlnit expresia în graiul poporului, care atunci când voia să spună „să începem cu începutul” – sau cum zicem noi în zilele noastre „s-o luăm de la A”, foloseau expresia „ab ovo”.

4. Abracadabra – termen cabalistic
„Abracadabra” este alcătuit din prescurtările cuvintelor: „Ab” (tată), „Ben” (fiu), „Ruah a Cadish (Sfântul Duh) şi se folosea ca formulă magică împotriva durerilor de cap, de dinţi, etc.
Azi se foloseşte în domeniul magiei şi de la el s-a format si cuvântul „abracadabrant” care înseamnă ciudat, extraordinar.

5. Ab uno disce omnes După unul, îi poţi judeca pe toţi (Vergiliu – Eneida)
Referindu-se la Sinon, cel care i-a convins pe troieni să accepte în cetate Calul Troian, Vergiliu spunea ca la fel de prefăcuţi ca şi Sinon erau toţi grecii.
Astăzi, se poate folosi expresia când se face referinţă la un grup de oameni, toţi la fel de neserioşi şi de vicleni.