Dictionar de expresii – online (Litera A)

Mie îmi plac mult expresiile şi aş vrea să le folosesc mai des. Sau cel puţin să ştiu la ce se referă lumea când le articulează. Nu că nu pricep, dar nici dicţionar ambulant nu sunt, drept pentru care mi-am cumpărat unul. Am tot căutat pe net „dicţionar de expresii online” si canci, nici un dicţionar de unde să îmi extrag expresii sau să mai învăţ ceva nou. Aşa că, o să îl ofer eu, tuturor celor care, ca şi mine, sunt curioşi.
Posturile cu expresii o să aibă categoria lor specială şi, ca să nu vă plictisesc, o să mă rezum la 5 expresii/post si sper să le scriu săptămânal. Sursa de inspiraţie va fi Dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre, Editura Vestala, Bucureşti 2008. Să purcedem.

1. Ab Iove principium„Să începem cu Iupiter” (Vergiliu – Egloge)
Se foloseşte atunci când începem o dezbatere, o lecţie, o expunere cu ceea ce este principal.
Originea: in egloga, ciobanul Dameta vesteşte că îşi începe cântecul cu Iupiter, zeul zeilor – se începe cu personajul cel mai de seamă sau cu lucrul cel mai important.

2. A bon entendeur, salut!„Bunului ascultător, salut!”
Mai pe româneşte: cine are urechi de auzit, să audă. Se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra subînţelesului, a ceea ce nu se poate spune direct şi în totalitate.

3. Ab ovo „De la ou” (Horaţiu – Arta poetică)
Horaţiu a întâlnit expresia în graiul poporului, care atunci când voia să spună „să începem cu începutul” – sau cum zicem noi în zilele noastre „s-o luăm de la A”, foloseau expresia „ab ovo”.

4. Abracadabra – termen cabalistic
„Abracadabra” este alcătuit din prescurtările cuvintelor: „Ab” (tată), „Ben” (fiu), „Ruah a Cadish (Sfântul Duh) şi se folosea ca formulă magică împotriva durerilor de cap, de dinţi, etc.
Azi se foloseşte în domeniul magiei şi de la el s-a format si cuvântul „abracadabrant” care înseamnă ciudat, extraordinar.

5. Ab uno disce omnes După unul, îi poţi judeca pe toţi (Vergiliu – Eneida)
Referindu-se la Sinon, cel care i-a convins pe troieni să accepte în cetate Calul Troian, Vergiliu spunea ca la fel de prefăcuţi ca şi Sinon erau toţi grecii.
Astăzi, se poate folosi expresia când se face referinţă la un grup de oameni, toţi la fel de neserioşi şi de vicleni.

13 Comments

  • Cârtiţoiu'

    Faine şi interesante expresiile, mai ales că zice şi originea lor. Atâta numai că nu ai cum să le foloseşti, că nu prea cred că mergi la o cafea şi-i tragi un “Ab ovo” la început de dicuţie. 😛
    Eu am acasă un dicţionar de simboluri şi, când mi-s curioasă de ceva, citesc de-acolo. Şi ăla-i tare mişto.

  • Ela Iliesi

    Sa inteleg ca pe vremea lui Horatiu nu exista dilema cu oul sau gaina, se stia clar ca Ab ovo.

    Foarte interesante, mai ales “abracadabra”

  • mOntecOre

    salut initiativa:) imi plac puseurile de minicultura
    offtopic: si eu adun citatele de prin carti (alea care ma ating pe mine desigur) dar nu ma lasa inima sa le tastez in spatiul virtual, parca le-as devaloriza:)

  • Adina

    Foarte faina idea 🙂 Si mie imi plac “cuvintele, expresiile, citatele celebre”. Eu le am in Le Petit Larousse, la mijlocul dictionarului sunt niste pagini roz cu o multime de astfel de “ziceri” explicate.

    Dar nu prea ai unde sa le folosesti, e adevarat ce zice Cârtiţoiu’. E fain deci sa le re-intalnesc pe net 🙂

  • Tomata

    @ Cârtiţoiu’ –> Pai nu prea ai cum sa le folosesti pe unele, dar daca le vezi pe undeva prin vreun ziar sau prin vreo carte… macar sa ai habar despre ce e vorba. 😛 de ce nu il pui si tu pe ala de simboluri la tine pe blog? Seriale de cate 5. 😉

    @ Bogdan Epureanu –> Cu placere, mai urmeaza si altele. 🙂

    @ Ela –> :)) Da, buna observatie. Si eu m-am minunat la Abracadabra. Sunt asa multe lucruri care ne sunt familiare si de fapt ne scapa lucruri esentiale despre ele.

    @ evergreen –> 🙂

    @ mOntecOre –> ;)) Minicultura sau informare, ce-o fi, numai sa ajute lumea. ca mie mi-ar fi placut sa le gasesc pe undeva. Cu citatele… tu stii. Eu vreau sa le impart cu toata lumea sa mai descopere si altii frumusetea unei carti. 🙂

    @ DarkJade –> Pai ce, crezi ca eu le stiam? ;)) De fapt nr. 2 l-am mai auzit, dar nu stiam exact la ce se refera. 🙂

    @ Adina –> Am si eu in Petit Larousse. 😛 dar voiam sa nu fie numai din latina, desi multe sunt in latina in dictionarul asta. Nu tre’ sa le folosesti, da’ macar sa stii ce inseamna. 🙂

  • catz

    frumoasa initiativa. adica de bello initiativae (sic?!?) si eu cunosc paginile roz, ele au fost copiate si de editura stiintifica(?) romana, in al lor Mini Dictionar Enciclopedic (publicat prin 1400 in R.S.R.). personal foloseam wikipedia pt chestia asta, au si ei o lista. dar nu in romana 😀

    (referitor la protectia anti-spam – ce inseamna suma dintre x+y? :))

  • Tomata

    @ catz –> 😀 cate informatii despre dictionare. sa inteleg ca esti pasionat de ele. 🙂

    Da, da, stiu, exprimarea de la anti-spam e de tot rahatul si urmeaza sa o schimb cand are prietenul meu timp. 😛 Am tradus site-ul dupa o munca istovitoare si chiar asa mi-a venit la momentul respectiv. Nu-i o scuza, doar o explicatie. 😛

  • catz

    pasionat? ehh, mai degraba de-formatie profesionala 😛 (absolvent umanist, actualmente solvent master asemenea) iar daca a sti drumul pina la un dictionar inseamna a-ti recunoaste un gol in educatie, apai eu stiu totul despre dictionare!

    (scz pt remarca sintactica, n-am stiut ca e cu de la voi putere. in acest caz: imi place, e inedit! 🙂 )

  • Tomata

    @ catz –> Oh, deci cu umanistii imi place mie cel mai mult sa stau de vorba. Ca ne intelegem. 😛 Posturile astea o sa fie saptamanale, sa mai invatam si noi cate ceva de pe bloguri, ca de pus mana… de bunavoie, nu prea pune nimeni. Nici eu n-as fi pus probabil, daca nu imi venea ideea asta. ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *