Bear Grylls

Pe Bear Grylls îl urmăream de obicei pe Discovery în emisiunea Tehnici esenţiale de supravieţuire sau Ultimate survival sau alte chestii cu „survive” în titlul. Mi-a atras însă cu adevărat atenţia într-o altă emisiune de pe Explorer, numită Mission Everest.

Aflându-mă întâmplător în faţa televizorului, că eu aproape numai aşa mă trezesc acolo, am refuzat să mă uit la una dintre foarte tâmpitele emisiuni de pe canalele româneşti şi am ajuns până pe Explorer, pe care nici nu ştiam că îl mai aveam printre programe.

Adevărul e, de fapt, că Bear Grylls mi-a atras atenţia datorită aspectului său în primul rând şi abia dup-aia cu faptul că mânca gongi, termite şi alte cărnuri crude de animale proaspăt omorâte. Când l-am văzut şi pe Explorer, m-am oprit să văd de data asta ce îi mai trecea prin cap, că nu era singur, ci cu Gilo Cardozo şi vorbeau despre Everest. Aflasem deja din prezentarea pe care şi-o făcea la început de emisiune, în care înşira toată experienţa pe care o are şi care îi dă dreptul să ne înveţe cum să supravieţuim în sălbăticie, că deja escaladase Everestul. Şi mă gândeam, ce noroc pe mine, că are filmare din timpul urcuşului şi mai pot oleacă să îmi spăl ochii. Ei nu. Nu era escaladarea Everestului. Cel puţin nu agăţat de stânci.

Lui Bear Grylls i-a venit ideea năstruşnică de a privi Everestul „în ochi”, de a fi mai sus decât cel mai înalt punct de pe Terra. Cum se poate asta? Simplu, cu un paramotor. 🙂 Simplu pe naiba, că e uşor de zis, dar aproape imposibil de făcut. Şi cu toate astea a reuşit. A survolat Everestul cu un motor creat de prietenul său Gilo. V-am povestit deja tot documentarul, dar stiţi că orice v-aş povesti eu aici păleşte în comparaţie cu the real thing.

Ei, ce-am mai aflat eu despre Bear Grylls din acest documentar?? Că e însurat. Şi că are şi nişte copii, vreo 3 aşa. Ei na, oricum e cam ca şi Luceafărul. 😛

Câteva chestii biografice si altele chestii pe care alţii nici în 10 vieţi nu le-ar putea adăuga la portofoliu:

 • îl cheamă de fapt, Edward Michael Grylls, dar soră-sa l-a poreclit „Bear” când avea doar o săptămână
 • a studiat la Eton şi la Birkbeck University of London
 • are centura neagra la Shotokan
 • practică yoga si Ninjutsu
 • vorbeşte franceza şi spaniola
 • s-a înrolat în armata indiană, perioadă în care a escaladat unele vârfuri din munţii Himalaya
 • a servit în Forţele speciale britanice ca rezervă şi instructor de supravieţuire
 • la 23 de ani şi-a îndeplinit visul de a escalada Everestul, devenind cel mai tânăr britanic ce a urcat pe faimosul vârf
 • a traversat Atlanticul de Nord într-o barcă pneumatică îndurând vânturi năprasnice, iceberguri, hipotermie şi furtuni – expediţie pentru care a fost răsplătit cu titlul de Locotenent – comandat de către Marina Regală
 • a organizat o cină festivă la altitudinea de 7620m în jurul unei mese suspendate deasupra unui balon cu aer cald
 • a survolat Everestul cu un paramotor în  ce vă spuneam mai sus că e Mission Everest
 • aproape toate, dacă nu chiar toate, expediţiile lui au avut că finalitate donarea banilor unor organizaţii caritabile.

Astea sunt doar câteva chestii pe care le-am tradus brutal şi repede de pe Wikipedia, că ştiam că dacă vă trimit acolo, sunt şanse să nu vă duceţi. 😛 Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre el, e plin internetul.

Pe omul ăsta, lăsând la o parte aspectul, eu îl admir cu toate puterile mele. Iacă şi câteva poze ca să vă scârbiţi, în cazul în care nu l-aţi văzut în nici o emisiune. 😛 Mă tot întreb… cum poate oare nevastă-sa să îl pupe după ce pune gura pe atâtea scârboşenii? :-s

Şi să salivăm umpic. 😀

Iiiii, şi are blog. 😀 Ghici cine s-o abonat la feed. 😀