Hop si eu despre “Dansez pentru tine”

Cu postul asta, setul meu de legi si reguli o ia nitel la vale, dar datorita faptului ca vreau sa imi exprim si eu parerea, o sa o fac cat de publica pot. Pentru ca balconul de la Opera nu mi-ar permite sa ma manifest in gura mare, o fac pe blogul meu.
Cand vine vorba despre Dansez pentru tine, putini sunt aceia care raman indiferenti. Pe o axa imaginara unde la fiecare capat se afla laudele, respectiv huiduielile, eu ma situez mult inspre laude. Inainte sa sariti cu gura, permiteti-mi sa-mi prezint argumentele. Divertisment si caritate deopotriva, show-ul asta ii face fericiti pe cei implicati. Da! Fericiti, in ciuda raurilor de lacrimi care inunda platoul televiziunii.
S-a scris despre lacrimile astea pe bloguri, prin ziare si pe net, cat cuprinde. Am citit la Scaevola si pe site-ul Cotidianului insemnari cu care nu sunt tocmai de acord. Daca postul lui Scaevola mi s-a parut OK avand in vedere ca e pe blogul personal, unde are voie sa isi spuna toate nemultumirile si in orice fel doreste, nu pot sa spun acelasi lucru despre articolul Simonei Tache, care, cu tot respectul, mi s-a parut aberant si scris in exact aceeasi maniera in care zice ea ca se realizeaza emisiunea. Se foloseste de tertipuri lingvistice pentru a soca cititorul, la fel cum cei de la Pro TV se folosesc de cazuri hiperbolizate pentru a atrage telespectatori. Prin limbajul mult prea liber pentru un articol de ziar arunca cu noroi in modalitatea de prezentare si desfasurare a concursului. De ce danseaza unii in scaune cu rotile sau cu cadre metalice? De ce lesina lumea si plange pana ii ies ochii ca la melc? De ce nu stiu ce… Lumea danseaza in scaune cu rotile pentru ca POATE, pentru ca e o dovada de vointa, de lupta cu viata si nedreptatea ei pe care poate majoritatea dintre noi nu o putem purta.
Si pentru ca am ajuns la problema lacrimogena, desi multi stiu deja cum functioneaza emisiunile astea tot nu se pot abtine de la comentarii de exasperare exprimate in cele mai neindicate locuri.
In emisiunile de genul „Dansez pentru tine”, „Surprize, surprize”, „O noapte de vis” (sau cum i-o zice) se plange si se face exces de lacrimi pentru ca asta prinde la omul de rand flamand de senzatii noi, care atunci cand isi compara existenta cu tragediile de la TV, poate rasufla usurat cand realizeaza ca de fapt el e un norocos.
Se face apel la tot ce sensibilizeaza mai mult: copii, batrani, handicapati, orice poate smulge o lacrima. Si atunci, in culise, napastuitilor li se face un training de vreo juma’ de ora in care sunt instigati sa planga si sa isi ia cele mai triste moace de care sunt capabili. Si totul de dragul show-ului.
Si asa cum am spus pe blogul lui Scaevola, oricat de grave ar fi cazurile pentru care se danseaza, toate, dar absolut toate sunt rezolvate intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. Pentru ca nici o vedeta care se chinuie saptamani la rand, ore in sir sa invete dansurile alea, nu ramane indiferenta si insensibila la cazul pe care il reprezinta. Si nu raman insensibile nici alte persoane potente din anturajul lor. Eu sunt convinsa ca asa e, si poate multe dintre cazuri sunt rezolvate inca dinainte de terminarea concursului.
Cat despre reclama pe care si-o face Banica, soaţa lui sau fosta soaţă pe seama acestor emisiuni, mi se cam rupe. Atata timp cat alti oameni au dreptul la a doua sansa in viata datorita show-urilor pe care astia le prezinta, atata timp cat prezenta lor are un aport la publicitate, pot sa faca ce le trece prin cap, pot sa se bata cu pumnul in piept, sa-si dea cu caramida in cap sau sa isi tatueze pe frunte ce au facut, ca ma doare fix la doi metri in fata mea.
M-am intins cam mult cu postul asta, m-am inversunat prea tare, dar mi se pare urat sa criticam o incercare de a ajuta.

14 Comments

  • cropcircles

    Ce noroc pe mine, sunt prima care apuca sa arunce cu un raspuns.

    Ce voiam eu sa zic aici e ca mai sunt si oameni care sunt total indiferenti pentru ca nu le place mai nimic de pe la TV. Si printre acei oameni indiferenti, nepasatori si ignoranti ma numar si eu, desi am auzit despre emisiunea asta atatea rele cat bune.

    Ca o fi buna sau rea, daca resueste sa creeze atatea controverse sigur se vinde.

  • DeMaio

    Emisiune pentru persoanele cu capacităţi intelectuale scăzute, pe modelul multor altora. Dă-i românului circ şi va uita şi de pâine, Tomata!

  • bloodie

    Bănică a concertat recent la Timişoara şi pe lângă onorariul său obişnuit a cerut un surplus de 3000 de euro pentru oboseală. Oboseala era acumulată în urma emisiunii bineînţeles. Nu mi se pare normal ca după un act de caritate să încerci să sugi de peste tot (bani şi stimă).

    În plus, sunt convisă că salariul oferit de Sârbu nu îl lasă cu burta lipită de spate.

  • anisor30

    poate e o emisiune pentru persoane cu capacitati intelectuale scazute ,dar ce conteaza atata timp cat oamenii respectivi primesc dreptul la o viata mai buna ,viata pe care nu ar fii reusit sa si-o schimbe singuri

  • Scaevola

    Pomodorini, am vazut mesajele offline de pe mess, stai linistita, nu ma supar, cum sa ma supar? 😀 Acum, referitor la emisiune, eu imi mentin parerea. E nobil sa faci un bine, adevarat, dar nu stiu cat e de nobil sa provoci suferinta in numele binelui, doar pentru a o face pe tanti Nutzi de la 4 sa se uite la emisiune si sa de apa la soricei. Stii cum mi se pare emisiunea asta? Un fel de batut nevasta cu parul si pe urma facut amor cu ea sa rupi patul. Pana la urma, nevestii o sa-i placa, dar vanataile vor ramane.
    Asa si cu copiii aia, sunt chinuiti degeaba si stau cu sufletul la gura asteptand sa fie dati afara. Merita sufletul unui copil de 8 ani sa fie batjocorit in felul asta in numele ratingului si pentru ca nehalitul de Banica sa ia mai multi, mai multi si mai multi bani? Eu spun ca nu. O sa ai copii si-o sa intelegi ce drama fac cei mici din cel mai marunt lucru. Darmite dintr-o asemenea poveste de viata si de moarte.

  • Scaevola

    @Anisor: ai vazut teledonul de sambata seara, cu Base si Tari? Asemenea emisiuni ar oferi la fel de multe, poate chiar mai multe sanse la o viata mai buna, fara maimutareli si chinuit copii. Doar ca in urma lor ProTV-ul n-ar avea poate atata publicitate si Banica ar iesi cu leafa la jumate’. Si doar si madam Sarbu (care o mai fi acum, nu mai sunt la curent) si doamna Andrea Marin Banica Jr trebuie sa manance si ele cozonac, ca painea si circul sunt pentru prostime, nu?

  • teo.georgescu

    Cred ca, la momentul asta, Pro TV este cel mai mare “strangator” de fonduri pentru astfel de cazuri dramatice. Nici o mare firma nu da bani pentru un copil amarat daca nu ii apare si ei, undeva, reclama la tv.
    Asadar, ca e buna sau nu, se strang niste bani care ajuta.
    Nu stiu cum se ajunge la alegerea cazurilor, asta ar fi o alta discutie, dar, pana una- alta, niste oameni cu probleme mari au o posibilitate de rezolvare. In conditiile in care alte variante nu exista pentru ei.

  • anisor30

    @Scaevola:sunt de acord,eu sunt mama si inteleg perfect, dar daca ar trebui sa imi vindec copilul si nu as avea alta solutie ,as participa fara sa ma gandesc prea mult . in legatura cu teledonul l-am urmarit si am donat ,o fac mereu

  • Scaevola

    Te inteleg, ai perfecta dreptate, dar problema ramane: oare circul asta sa fie singura cale de a strange bani – la emisiuni televizate ma refer – pentru cei aflati in suferinta?

  • Tomata

    @ cropcirlces –> Se vinde. Si pentru ca se vinde are publicitate multa. Unde sa mediatizezi mai bine cazuri nefericite, daca nu in inima publicitatii?

    @ DeMaio –> O fi pentru capacitati scazute, dar daca mai marii nu pot fi urniti altfel decat prin publicitate, sa le dam publicitate si emisiuni de genul asta. Sa ii impingem de la spate sa fie mai generosi si sa se uite in jurul lor. Macar pentru publicitate, daca pentru suflet nu.

    @ bloodie –> Ca Banica e hapsan, e alta poveste. Insa asa cum am zis, daca lalaielile lui si scuturatul din umeri si genunchi ii strange pe oameni in fata televizoarelor si ii face sa trimita un sms… cui ii pasa ca a cerut 3000 de euro spor de oboseala? In fond si la urma urmelor, e liber sa isi conceapa singur ce tarife vrea. Si sunt aproape convinsa ca n-a stat cu banii in buzunar cand a venit vorba de ajutat. Nu de alta, dar o are pe Zana in spate. 😛

    @ anisor30 –> Asa e, sunt de acord cu tine. Cui ii pasa cine face emisiunea si cine se uita la ea, daca unii au dreptul la viata datorita ei.

    @ Scaevola –> Cum crezi ca au provocat suferinta? Ca eu asta nu inteleg. Chiar crezi ca n-au jucat nici un pic de teatru copiii? Chiar crezi ca i-au facut sa sufere pendulandu-le pe la nas premiile si lasandu-i sa creada ca visele lor nu se vor implini? Eu, una, nu pot sa cred asa ceva. Si continuu sa sustin ca toata suferinta pe care am vazut-o in show a fost falsa in proportie de 80 %. Asa cred eu. Evident ca n-o sa aflu adevarul poate niciodata. Insa vreau sa cred ca in ce sustin.

    @ Teo –> Exact asta spun si eu. Ceea ce conteaza de fapt in showul asta sunt cei care nu se prea vad de fapt, cei care nu fac nimic… cei asupra carora se rasfrange binele.

    @ anisor30 –> Foarte buna explicatie. Nu m-am gandit sa o spun asa, dar cred ca tot timpul ar trebui sa ne punem in locul lor sa intelegem de fapt daca merita sau nu. Si daca sa dansezi presupune publicitate pentru altii, dar salvare pentru cel pe care vreau sa il ajut, balanta inclina mai mult spre talerul al doilea.

    @ Scaevola –> Unde altundeva sa isi faca Braun, Poaina, Altex sau altii reclama, daca nu intr-o emisiune cu rating ametitor? 😛

    @ Codobelc –> Foarte bine. 🙂

  • nicoleta dragan

    Sunt intru totul de acord cu tine. Apropo de copii care danseaza in scaune cu rotile i-am cunoscut personal pentru ca am cantat intr-o serie de concerte caritabile organizate de UNICEF si Fundatia Motivation tocmai ca sa atragem atentia asupra lor. Sunt niste persoane minunate, dar din pacate cu dizabilitati si care datorita prejudecatilor si a ignorantei noastre nu pot avea o viata normala asa cum au cei din tarile civilizate. Ei de ce sa nu apara la televizor? Doar pentru ca au avut nesansa de a se naste altfel ca noi? Doar cei frumosi si bogati ar trebui sa fie la televizor? Ei de ce sa nu danseze daca POT?
    Mie imi place emisiunea din mai multe motive. Primul ar fi ca toate, dar absolut toate cazurile se rezolva, ba chiar si cazuri suplimentare pt care nu se danseaza. Al doilea motiv ar fi ca imi plac dansurile care sunt pregatite cu foaaarte multa munca. Oamenii aceia repeta cate 8-10 ore pe zi, 7 zile din 7. In plus show-ul oferit de Pro tv si Banica este unul de calitate. Iar oamenii care vin acolo din diferite motive cred ca au o sansa incredibila de a trai o experienta absolut minunata. Din punctul meu de vedere atat telespectatorul cat si Pro tv-ul plus cei care au nevoie de ajutor sunt in castig.

  • Scaevola

    Uiti un lucru, Pomodorini: ca indivizii de la Big Brother, Tradati in dragoste si alte porcarii similare se pot preface, fiindca sunt adulti si au invatat deja la scoala ipocriziei. Dar copiii nu se pot preface. Copilul se ascunde dupa deget, ti-am mai spus. Tocmai de aceea sunt convins ca lacrimile lor sunt autentice, ca si suferinta si emotiile lor.

  • Tomata

    @ nicoleta –> Speram sa comentezi la postul asta, pentru ca tu esti cea mai in masura sa iti dai cu parerea si cea care cunoaste mai multe dedesubturi decat noi. 🙂 Multumesc ca mi-ai confirmat banuielile.

    @ Scaevola –> 🙂 Partea buna e ca la urma urmelor totul s-a terminat cu bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge