Brainwashing

Pornind de la o carte pe care am terminat-o recent si de la exemple din viata de zi cu zi, am stat putin si-am cugetat la cele ce urmeaza sa va povestesc. Dar pentru a intelege mai bine despre ce am citit in cartea mai devreme mentionata o sa va fac o scurta prezentare a evenimentelor. Apare la un moment dat un personaj, pe numele ei Xayide, care este o vrajitoare ce incearca sa il opreasca pe eroul principal sa ajunga la Turnul de Fildes. Pentru a ajunge acolo, acesta trebuie sa treaca mai intai de castelul ei. Reuseste sa ii biruiasca pe toti cei pe care vrajitoarea ii trimisese sa il intoarca din drum. Cand se afla fata in fata cu ea, Xayide isi schimba brusc atitudinea, devine umila supusa si mieroasa, dar de fapt ceea ce face ea este sa il manipuleze, sa-i spele creierii si sa il faca sa actioneze conform dorintelor ei diabolice. Datorita influentei ei, cei care il cunosc de mai multa vreme pe Bastian, eroul nostru, raman uimiti de deciziile gresite pe care le ia si de actiunile la care se preteaza. Astfel ajung sa nu il mai recunoasca si prin urmare incearca sa ii deschida ochii si sa-l aduca la realitate, la realitatea lui de dinainte. Si am constatat in urma acestei lecturi ca exact asa se intampla si aievea, nu doar in carti. In viata noastra sau a altora pe care ii cunoastem apar persoane care au aceasta influenta nefasta asupra gandirii si comportamentului lor, incat le schimba cu totul imaginea pe care o aveau cunostinte mai vechi despre ei. Daca cineva incearca sa se bage in aceasta transformare sunt indepartati si dispretuiti, poate acuzati de gelozie si invidie.
Cred ca la fel se intampla si in unele cazuri de adulter. Apar amanti sau amante, de-a dreptul machiavelici, care prin puterea lor de convingere si de control asupra mintii celuilalt reusesc sa destrame familii unite sau iubiri durabile prin infiltrarea indoileii. Recurg la tot felul de amagiri, intrebari si imbarbatari menite a le distruge increderea in cei pe care vor sa ii inlature, adica sotii, iubitii, prietenii.
Si mai cred ca in asemenea capcane cad oamenii slabi, care nu pot gandi tot timpul pentru ei si se ofera neconditionat pe niste scopuri ascunse.

P.S. Despre Schimb de carti – maine. 😛