Don Quijote

Autor: Miguel de Cervantes Saavedra
Nationalitate: spaniol
Titlu original: Don Quijote
Anul aparitiei: 1605-1615
Premii: nu
Ecranizare: Don Quijote de Orson Welles (1992) + o lista
Nota mea: -/10
Alte recenzii de acelasi autor: nu

Don Quijote e o carte pitoreasca, amuzanta, plina de aventuri si ironie. Pentru cei care au rabdare sa citeasca vreo 2000 de pagini. :) Eu una n-am avut. M-am oprit dupa primele 80 de pagini al celui de-al doilea volum. Actiunea inainteaza prea greu, e intrerupta si intarziata de alte povestiri ale unor personaje episodice. Intamplarile, dupa ce sunt povestite de Cervantes din ipostaza autorului, mai sunt reluate si de personajele care au avut de-a face cu ele. Pentru mine a mers prea incet, plus ca nu a fost genul de carte care sa ma captiveze atat de tare incat sa nu mai am rabdare sa pun din nou mana pe ea sau sa las totul si sa citesc. Si cand o carte nu-mi provoaca senzatia asta o las.

Ce-i drept, nu prea am abandonat eu cartile la jumatate si nici nu le-am lasat pe multe neterminate, dar lista mea de asteptare e prea lunga pentru a pierde timpul cu o carte care nu ma face sa ard de nerabdare sa o termin.

Cu toate astea consider ca romanul lui Cervantes e o capodopera care prin notorietatea lui si-a depasit creatorul; cred ca e mai vehiculat numele lui Quijote decat al lui Saavedra. Aventurile lui sunt amuzante, desi datorita uzarii secolelor mi-au aparut cliseice, dar le-am acordat intelegerea cuvenita, pentru ca la 1600 si ceva cand a fost publicata nu erau nici pe departe banalitati, ci adevarate episoade de senzatie.

Desi eu n-am avut rabdarea sa o citesc pana la capat, ii acord tot creditul si increderea ca e o opera de arta si ii indemn pe toti cei carora le plac scrierile cu umor si aventurile cavalerilor (ironizate) si pe toti cei care au rabdare sa o citeasca. Eu o sa le citesc recenziile.

13 Comments

 • Tomata

  @ zulu –> :)) Da, sunt sigura ca ar fi mers indesate… problema e ca sunt prea grabita sa citesc alte carti, sa descopar de fapt alte carti incat Don Quijote ma retinea. Din pacate asa simt, desi nu ii contest valoarea.

  @ cropcircles –>=)) Sunt sigur ca as putea deveni parlamentar european. Macar engleza si franceza le vorbesc mai bine ca altii. Numai ca nu ma intereseaza politica. 😀

 • Cinabru

  Fara sa ma laud, dar sunt la a cincea recitire. Mai lasa-i timp, mai incearca peste cateva luni/ani. Si io am cedat la prima lectura, cu ceva ani in urma, dar pe urma am revenit mereu cu drag la Don Quijote. Mai incearca…

 • Lemoncraze

  Si eu am incercat sa citesc DOn Quijote si m-am oprit aproape de sfarsitul primului volum. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut, dar nu m-a atras cu nimic, si asa cum ai spus si tu, sunt multe carti de citit 🙂

 • Tomata

  @ Cinabru –> Wow, io nu recitesc nimic nici macar a doua oara, daramite a cincea. 😀 Poate peste cativa ani, cand oi fi mai linistita si mai putin agitata, o sa o reiau. Pana atunci sper sa mai scurtez lista.

  @ Lemoncraze –> Erai curioasa cat o sa rezist, da’ n-ai zis nimic. ;)) Na, pai uite ca nu mult, m-am chinuit ce-i drept, vointa am avut, insa nu destula. Poate o voi relua odata in viitorul indepartat, dar nu promit. 😀

 • Mirela

  “Don Quijote” contine foarte multe nuante ironice si critici la adresa societatii din perioada respectiva si anterioara. Aluziile lui Cervantes ajung pana in secolul 8, al invaziei musulmane. Pana si prologul poate fi analizat si interpretat in foarte multe feluri, fara a ajunge vreodata la reala intentie a lui Cervantes. Eu zic sa mai incerci… stiu ca sunt multe carti de citit, dar putine se apropie macar de coperta lui “Don Quijote” 🙂 .

 • miclowan

  eu aş zice că dificultatea în lecturarea romanului survine în mare parte din vechimea operei. 400 de ani îşi spun cuvântul, nu? Oricum trebuie de citit, măcar pentru importanţa pe care o are în literatura hispanică.

 • Tomata

  @ Mirela –> Cum am spus si mai sus, poate o sa il recitesc mai incolo. Acum sunt prea grabita sa citesc altceva ce poate nu se apropie de maretia lui.

  @ miclowan –> Da, si asta e cam adevarat, poate nu prea se potriveste cu ce asteptari am acuma de la o carte. O las pentru vremuri cand voi fi mai coapta. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge