Cerul meu

“Si daca fiecare om ar putea sa isi aleaga raiul in cer, potrivit cu gusturile lui – si asa ar trebui: asta numesc eu rai – i-as spune bunului Dumnezeu: “Doamne, raiul meu sa fie o Cretă impodobita cu mirt si steaguri […]”

Nikos Kazantzakis – Zorba Grecul
Ideea pe care o avem mai toti despre Paradis este o plaja cu nisip fin si auriu, cu o mare cristalina si turqoise, cu palmieri si nuci de cocos la discretie. Cred ca imaginea asta ne-am faurit-o datorita filmelor americane si asocierea superbelor plaje din Bahamas sau Hawai cu ideea ce Paradis. Sau poate faptul ca Adam si Eva umblau goi ne-a facut sa ne gandim ca era cald si soare.Cand am citit acest pasaj mi-am dat seama pentru prima oara cum altii mi-au impus fara sa imi dau seama o idee pe care n-a scormonit-o mintea mea. Si am stat sa ma gandesc daca Raiul e asa cum credeam eu. M-am intrebat cum as vrea sa fie Raiul meu. Nu zic ca plajele si nucile de cocos nu imi fac cu ochiul, dar frumuseti de genul asta se pot vedea si pe Pamant. Ce sens ar mai avea Edenul? Cred ca Raiul lui Dumnezeu e ceva ce nu putem sa ne imaginam. Cred ca de-asta exista insulele astea atat de imbietoare si unde ai impresia ca nu mai apartii Pamantului. Nu m-am plimbat eu prin prea multe insule si peisaje exotice, dar cand am pasit pe insula Skiathos din Grecia (ca tot rumânu) asta mi-am zis: “O bucatica de Rai”.
Si acum stau si cuget si nu mai sunt la fel de sigura ca asta inseamna Paradis. Daca totusi as putea sa imi aleg, … nu cred ca as alege asta, nici nu stiu ce as alege. Poate cand voi fi batrana si voi privi inapoi catre toate locurile pe care le-am vazut, pe care nu le-as fi vazut dar mi-as fi dorit, poate atunci o sa pot sa spun cum as vrea sa fie Raiul meu. Pana atunci o sa traiesc cu impresia ca nu se compara nimic de pe Pamant cu Gradina lui Dumnezeu.

2 Comments

  • Anonymous

    mda..sincer nici eu nu cred ca Paradisul seamana cu ceva ce ne-au impus altii…pentru mine Paradis inseamna un loc minunat prin faptul ca exista intelegere, multa multa dragoste si mai ales pentru ca traiesc cu speranta ca ii voi revedea pe toti cei dragi mie(inclusiv cainii mei)…

  • Anonymous

    pt mine raiul as vrea sa fie un loc cu multa verdeata si sa fiu inconjurata de multa dragoste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge