
Retrospectiva 2022 – Capitolul 2: Cartile
E foarte ciudat cum se schimba interesele mele literare de la an la an. Daca anul trecut am citit mai multa non-fictiune decat am citit in toata viata, anul asta am cautat sa evadez din contemporan. Sunt atat de satula de probleme ce ne invadeaza televizorul, canalele de social media, muzica si in special literatura ca am nevoie de o pauza de la drame familiale, rasism, feminism, emigrare, mental health si alte subiecte la moda. Am citit mult prea multe carti pe subiectele astea si am ajuns la saturatie. Si tot un moft de anul asta e sa evit autoarele ca am impresia ca citesc aceleasi si aceleasi carti cu mici diferente. Sau poate e pentru ca literatura anglofona (SUA si UK in special) e tulburata de aceleasi drame existentiale si nu mai pot cu ele. Asa ca am cautat escapismul: SF, fantasy, thriller, crime, romane istorice, autori straini, subiecte inedite. Si nu m-am inselat, am citit niste carti extraordinare. Sunt foarte multe si nu stiu cum sa le impart. Cred ca doar o sa le enumar pentru ca fiecareia i-am scris o recenzie pe GoodReads si unele sunt si pe Instagram.
Ah! Si inca o chestie pe care am incercat sa o adopt anul asta a fost sa imi mai citesc din cartile din biblioteca. Sunt prea multe care aduna praful in timp ce eu prind din zbor orice aboara pe Internet.
- The Christmas Bookshop – Jenny Colgan – chick lit. nu mi-a placut la fel de mult ca si The Bookshop on the Corner
- ♥ Cei sapte soti ai lui Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid – una dintre cartile de 5 stele ale anului.
- Viata dupa viata – Kate Atkinson – cred ca nu a fost momentul ei ca n-am fost prea impresionata
- Fetele de la tara – Edna O’brien – daca o citeam de mai tanara, cam prin facultate asa, ar fi fost minunat. Acum… am citit altele care seamana si na… nu am mai apreciat-o la valoarea ei.
- Suflete pereche – John Marrs – excelenta premisa, superbe situatii date, executie proasta, totusi o carte pe care nu o uiti usor
- War Doctor: Surgery on the Front Line – David Nott – singura biografie medicala de anul asta. Despre cum e sa fii chirurg in zona de razboi. La fel de buna ca toate biografiile medicale citite pana acum
- Apples Never Fall – Liane Moriarty – prima intalnire cu autoarea si, in ciuda faptului ca e drama familiala, chiar mi-a placut
- ♥ Omul de castane – Soren Sveistrup – WOW, atata pot spune! Cel mai bun crime, mistery & thriller de anul asta. Si am invatat o lectie: vreau sange si suspans dureror: nordic noir e pentru mine. Stiu ca am ajuns tarziu la petrecerea asta, dar bine ca am ajuns.
- ♥ Revolta lui Atlas – Ayn Rand – parere nepopulara: imi place cum si ce scrie Ayn Rand. Si The Fountainhead si monstrul asta de aproape 1200 de pagini sunt exceptionale pentru mine.
- Lincoln intre lumi – George Saunders – romanele experimentale nu sunt pentru mine. Desi am ascultat cartea si a fost minunat interpretata, n-am putut sa ma agat de poveste, n-am putut empatiza ca mi-a distras atentia forma.
- Piranesi – Susanna Clarke – ciudatica, interesanta, insa cu un final prea grabit
- Magma – Thóra Hjörleifsdóttir – daca aveti fiice adolescente care citesc in engleza, dati-le cartea asta sa o citeasca.
- ♥ The Glorious Heresies – Lisa McInerney – su-per-ba! Prima carte a anului care candideaza la podium. E asa… o floare a raului in proza.
- Sea of Tranquility – Emily St. John-Mandel – mi-a placut tare Station 11, mi-a placut si asta, dar m-a deranjat un pic ca si aici e vorba de inca o pandemie, de data asta e chiar prietena noastra Corona. In rest, faina.
- Prietena mea geniala – Elena Ferrante – ma iertati, dar nu am fost data pe spate. E o carte OK, bine scrisa, dar ori aveam eu asteptari colosale, ori e pentru ca seamana mult cu Fetele de la tara.
- The Reading List – Sara Nisha Adams – e overwritten, autoarea se chinuie prea mult sa arate ce poate dpdv stilistic. E cu de toate: emigranti, doliu, mental health, dar si cu carti, deci poate o incercati.
- Elefant – Martin Suter – o carte despre un elefant mic si roz. Nu e fantasy si nici carte pentru copii, e cu modificare genetica si alcoolism si oamenii strazii.Si elefantul e chiar simpatic foc.
- ♥ Sfarsitul soaptelor. Decembrie 1989 – Ruta Sepetys – 5 stele pentru acuratete, pentru interpretarea actorului care a citit audiobook-ul, pentru ca altcineva a scris despre istoria noastra in engleza si o face cunoscuta lumii.
- Cea mai secreta istorie a omenirii – Mohamed Mbougar Sarr – incalcita, frumoasa, usor plictisitoare pe ici pe colo, altfel.
- Totul despre baieti – Nick Hornby – sau mai bine titlul in engleza: About a Boy, ca in romana e atat de… in fine. Numai bun de destins si amuzant pe ici pe colo. Din nou: mental health in prim plan, bullying si un baiat de bani gata.
- Mitologie Nordica – Neil Gaiman – am fost curioasa ca era cu Loki si Thor si n-am putut rabda. Minunat inregistrata, ca un teatru radiofonic, insa cred ca relatia mea cu Gaiman n-o sa mearga mai departe.
- Fundamentalist fara voie – Moshin Hamid – un colt de lume pe care nu il cunosc prea bine, insa ce cunosc deja din alte surse e 9/11 si cum au fost priviti oamenii care nu aveau un aspect corespunzator dupa. Interesant final.
- Apa proaspata pentru flori – Valerie Perrin – mi-a placut cum a construit-o autoarea pe protagonista ei. Ce rezerve si valori i-a dat in fata unor farse nasoale ale vietii. Mi-a amintit de Eleganta ariciului.
- Sistersong – Lucy Holland – roman istoric, repovestre a unui mit si un pic de fantasy. M-a prins mai greu, dar si cand m-a prins…
- Maps of Our Spectacular Bodies – Maddie Mortimer – ‘E cartea aia in care cancerul e povestitorul? – atat mi-a trebuit ca sa las orice si sa ma apuc de ea. Apasatoare e putin spus, dar merita.
- The Book of Cold Cases – Simone St. James – Nu, pur si simplu nu. Fantome cu o putere prea mare pentru rabdarea mea.
- Silver Sparrow – Tayari Jones – bigamie si drama familiala (din nou!!!), personaje de care te atasezi, scrisa bine, nememorabila.
- Jurnal de pusta – Borco Ilin – Am cautat Timisoara in cartea asta si am gasit-o. Insa nu Timisoara mea, una pe care o cunosc, dar nu e a mea.
- ♥ Constantin – cu siguranta cea mai buna carte romananeasca citia anul asta.
- Nightmare in Berlin – Hans Fallada – am iubit Singur in Berlin si am crezut ca va fi la fel si cu cartea asta. Nu chiar. Insa e o privire noua asupra zilelor imediate de dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial.
- ♥♥ Tyll – Daniel Kehlmann – mi-a placut structura, tonul, actiunea, personajul, tot tot tot. Pe podiumul anului 2022.
- Mainile mici – Andres Barba – o scriitura remarcabila, un subiect greu, o fetita careia ii mor parintii intr-un accident de masina si ea ajunge la orfelinat.
- U de la Uliu – Helen Macdonald – un subiect neintalnit pana acum. Nu cel al doliului, ci cel al dresarii (nu stiu daca e termenul corect) pasarilor de prada.
- ♥ Nu te gasesc pe nicaieri – Laura Ionescu – am ras, am lacrimat, m-am regasit, am suferit.
- The Family Chao – Lan Samantha Chang – imigranti chinezi, drama familiala, o crima, un proces, adulter… de toate… Am luat-o de pe lista lui Obama.
- Mangaieri straine – Ian McEwan – un alt titlu neinspirat in limba romana. Imi place McEwan, dar e la a doua abatere: prea mult seamana cartea asta cu Luni de Fiere a lui Pascal Bruckner, asta dupa ce Coaja de nuca semana la fel de tare cu alta carte de-a lui Bruckner: Copilul divin.
- Ucenicul arhitectului – Elif Shafak – placut, insa pe ultimul loc al cartilor lui Shafak pe care le-am citit.
- ♥ Almond – Won-Pyung Sohn – exceptionala. Un baiat care sufera de o boala care nu il lasa sa inteleaga sentimentele si emotiile. Si asta e in topul anului.
- ♥ Wrong Place, Wrong Time – Gillian McAllister – daca nu era Omul de castane, probabil asta lua coronita la thriller. O mama care isi vede baiatul injunghiind un om la coltul strazii? A doua zi e ieri.
- Mouth to Mouth – Antoine Wilson – cat de departe esti dispus sa mergi pentru a vedea daca a meritat sa salvezi viata unui om?
- Tuareg – e de ajuns titlul pentru a intelege ca nu e o carte ce vorbeste despre lucruri obisnuite, cotidiene, cunoscute. Am savurat-o in toata realitatea si uneori mizeria ei.
- The Nothing Man – Cathrine Ryan Howard – un criminal citeste cartea scrisa despre el, de catre una dintre victimele pe care le-a lasat in viata. Foarte interesant, pe ici pe colo predictibil.
- ♥ Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry – Rachel Joyce – mi-a umplut sufletul de caldura. Un pensionar primeste o scrisoare de la fosta colega care e pe moarte si porneste pe jos, dintr-un capat al Angliei in celalalt pentru a-i cere iertare si a-i multumi pentru ceva ce ea a facut pentru el cand erau colegi.
- In Five Years – Rebecca Serle – o tona de clisee s-au adunat in cartea asta, tipologii promovate de seriale si carti americane, bleah. Si cine naiba mai intreaba in 2022, la un interviu: Unde te vezi peste 5 ani?
- Viata amoroasa – Zeruya Shalev – in ciuda scrierii foarte bune – te face sa simti de toate – am obosit un pic sa fiu in capul Ya’arei. Mult prea multa drama, decizii pripite, razgandiri, indoiri, impulsuri neevitate…
- Cat de aproape sunt ploile reci – Bogdan Cosa – viata satului romanesc al anilor 2000-2010… Il cunoastem cu totii, dar ce conteaza, a mai scris cineva despre el? Bogdan Cosa se achita exceptional.
- My name is Leon – Kit de Waal – inca o poveste induiosatoare despre un alt baiat, de culoare, care din cauza adictiei si instabilitatii psihice a mamei lui, e dat in plasament. Are multe cu care trebuie sa se obisnuiasca si multe pe care trebuie sa le accepte.
- La femme qui ne vieillisait pas – Gregoire Delacourt – asa cum si viata vesnica e un blestem cand ti se intampla numai tie, la fel e si tineretea vesnica.
- O femeie din Berlin – doua luni de observatii si notite insemnate de o femeie din Berlin in timpul ocupatiei rusilor imediat dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Foarte bantuitoare, in special in contextul actual al razboiului din Ucraina.
- Anomalia – Herve le Tellier – SF cu prea multe personaje, insa misto ideea: cum reactionezi daca te intalnesti cu tine intors din viitor, dar unul foarte recent, doar 3 luni, si amandoi sunteti aici ca sa ramaneti?
- ♥ Ai toata viata inainte – Emile Ajar / Romain Gary – plina de tandrete, o carte despre neajunsuri, despre viata la marginea societatii, dar despre sufletul imens al unui copil si iubirea pentru o mama adoptiva, fosta prostituata. Imi place Gary de mor, ma voi intoarce la el si la anul.
- ♥ Jurnalul lui 66 – Alexandra Furnea – despre ce a urmat imediat dupa Colectiv, viata in spitalele nevindecarii, cum foarte bine alege autoarea acest cuvant. M-am cutremurat si m-am felicitat din nou ca am parasit Romania, tara mea de dor…
Cartea preferata de anul asta e cu siguranta Tyll, oricat as fi intors intrebarea pe toate partile.
A voastra care a fost?


10 Comments
Diana
Partea cu felicitatul ca ai părăsit România vine ca atunci când în timpul unei conversații plăcute, un prost spune o porcărie numai ca să atragă atenția. Păcat, îmi plăcuse postarea.
Tomata
Dar te rog citeste cartea si apoi acuza-ma ca am vrut sa atrag atentia.
Mary
Da, și pe mine m-a deranjat partea cu felicitatul. Citesc cu mare plăcere acest blog, am descoperit multe cărți interesante, dar mă doare mult această afirmație
Tomata
@Mary, ca sa intelegi de ce am facut afirmatia asta, pe care o sustin, te rog si pe tine citeste cartea Alexandrei Furnea. Si te mai invit sa citesti si urmatorul articol, Restrospectiva lui 2022, capoitolul despre boli. Am avut motive intemeiate sa plec din tara si nu regret nici o clipa. Nu as fi avut nici o sansa in Romania, asa cum nu a avut nici Alexandra prea multe.
Diana
Tomato, a fost o nenorocire ce s-a întâmplat in Colectiv.
Dar catastrofe, incompetenta, infecții în spitale exista peste tot în lume, chiar si în Germania. Sa ne spui ca te feliciți, este ca și cum nu numai ca ne dai cu tifla, dar mai și arunci un halo de anxietate asupra noastră. Cinstit este, dacă încă mai ai angoasele din România, sa ți le tratezi, sunt aceleași pe care le rostigolesti de ani buni și, se pare, nici Germania nu ți le rezolva.
Mama Aluniţă
Andreea, sa-mi dai si mie reteta, te rog, pentru calmul, rabdarea si politetea cu care accepti aceste jigniri mizerabile ale “doamnei” de mai sus. Eu nici macar nu ie-as fi publicat comentariile, daca ar fi fost facute pe blogul meu.
Mama Aluniţă
M-ai facut curioasa si am cautat datele de publicare ale cartilor lui Ian McEwan si Pascal Bruckner (imi aduc aminte ca am mai facut o data asta, dar evident ca am uitat ce am gasit atunci :-)))))
Doar la “Coaja de nucă” s-ar putea suspecta o imitare, pentru ca a fost publicat in 2016, fata de “Copilul divin”, care a aparut in 1992. La celelalte doua pare sa fie doar o coincidenta: “The Comfort of Strangers” a fost publicata pe 1 ianuarie 1981, chiar inainte de “Lunes de fiel”, care a aparut pe 1 iunie 1981, deci cu 6 luni mai tarziu – si care, apropo, m-a impresionat enorm cand am citit-o, acum vreun sfert de secol, e foarte foarte dura. Nu am citit niciuna dintre celelalte carti, ca sa compar.
Tomata
Fix asta am facut si eu, sa vad care de la care a furat :)) oricum e f mare coincidenta si cu ambele publicate in acelasi an. Nu stiu cum de am ales fix aceste carti care se potrivesc asa. Am mai citit de la Bruckner si Hotii de frumusete, sper sa nu fi scris si McEwan ceva asemanator :)))
ADINA
Buna,
Ai scris carte Constantin, dar nu ai pus numele autorului. Ai putea sa il adaugi, te rog?
Tomata
Da, sigur, Iulian Bocai e autorul 🙂